to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 23.09.2021

Κοινωνία

Τήνος: Όργιο καταστολής από την αστυνομία, 9 τραυματίες - Στους δρόμους το νησί κατά των ανεμογεννητριών

Εννέα τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο πιο σοβαρά, είναι ο απολογισμός της απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας εναντίον της συγκέντρωσης κατά των ανεμογεμννητριών στην Τήνο, την περασμένη Δευτέρα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», «την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, με τις άδειες διέλευσης (σσ. των ανεμογεννητριών) από το δημοτικό οδικό δίκτυο να είναι σε ισχύ, παρά την περιφρούρηση των πολιτών, ο μόνος δρόμος που οδηγεί στα Πράσσα, αποκλείεται από την τοπική αστυνομία, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο έκτακτου χαρακτήρα με γνώμονα "την δική μας ασφάλεια". Τα δύο οχήματα με φορτίο τμήματα ανεμογεννητριών, μετά από 20 ημέρες σε ακινησία, διανύουν τα τελευταία χιλιόμετρα και τελικώς, μεταφέρουν τους δύο πύργους στο εργοτάξιο της εταιρείας.

»Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, μετά το τελευταίο δρομολόγιο των πλοίων της γραμμής, για "την δική μας ασφάλεια", αποκλείεται το λιμάνι της Τήνου καθώς και όλοι οι παράδρομοι που οδηγούν σε αυτό. Η πρόσβαση εμποδίζεται με σχοινιά, οχήματα της λιμενικής και αστυνομικής αρχής αλλά και ΙΧ συμπληρωματικά με την παρουσία λιμενικών και αστυνομικών σε κάθε κομβικό σημείο, ενώ την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της γύρω περιοχής υποχρεώνονται να μεταβούν στα σπίτια τους πεζή και όσοι μετακινούνται από και προς την πόλη της Τήνου, αναγκάζονται να ακολουθήσουν διαδρομή που τους υποδεικνύεται.

»Οι πολίτες της Τήνου στην γενική συνέλευση νωρίτερα στην προβλήτα της Έλλης, αποφασίζουν την ειρηνική διαμαρτυρία για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται και την παράσταση στον ελεύθερο χώρο του λιμανιού με αφορμή την επικείμενη άφιξη του πλοίου "Παναγία Παραβουνιώτισσα" για πρώτη φορά μετά το καθεστώς της καραντίνας και τις τρεις επεισοδιακές προσεγγίσεις του στο λιμάνι του νησιού, τον προηγούμενο Δεκέμβρη (...) οι γερανοί και ελκυστήρες που αποβιβάστηκαν, κινήθηκαν νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα που ορίζεται από τις άδειες διέλευσης, σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες της τροχαίας, ξεπερνώντας μάλιστα την μέγιστη ταχύτητα κίνησης των 25 χιλιομέτρων.

»Η συμβολική έκφραση της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας σε όσα διαδραματίζονται, μεταφέρεται στο χωριό Τριπόταμος. Οι συγκεντρωμένες δυνάμεις της αστυνομικής αρχής που καταφθάνουν λίγο αργότερα συνοδεύοντας τα βαρέα οχήματα, δεν στέκονται σε συμβολισμούς (...) Γινόμαστε για μια ακόμη φορά μάρτυρες, μετά τα αξέχαστα γεγονότα του Μαΐου, του απρόκλητου και βίαιου ξεσπάσματος των ανδρών της αστυνομίας, σε μια λυσσασμένη προσπάθεια επιβολής της "νομιμότητας" (...) Απάνθρωπες σκηνές ντροπής, με τον πρώην Δήμαρχο του Δήμου Εξωμβούργου Τήνου να βρίσκεται στο οδόστρωμα σε απόσταση αναπνοής από τον γερανό και τους αστυνομικούς να προσπαθούν ακόμη να διασπάσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Στο άκουσμα των επεισοδίων, περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται. (...) Ο απολογισμός της νύχτας προκαλεί την οργή της τοπικής κοινωνίας. Εννέα τραυματισμένοι συμπολίτες μας, οι δύο εκ των οποίων διανυκτερεύουν στο Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων που φέρουν στο κεφάλι, τα οποία χρήζουν παρακολούθησης. Εκδορές, μώλωπες, ράμματα στο μάτι είναι μερικά από τα τραύματα που καταγράφονται από το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας».

Στην ανάρτηση σημειώνεται επίσης ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος και από το ότι στο νησί «υπάρχει ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο, αλλά πέντε (!) μόνιμα περιπολικά (...)».

Διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ο δήμαρχος Τήνου με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μεταφέρει τις καταγγελίες για «πρωτοφανείς αγριότητες και απρόκλητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου συντοπίτες μας, μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου κ. Ν. Δελασούδας, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Τήνου».

Όπως επισημαίνει «Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι εικόνες αυτές και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι διαμαρτυρόμενοι-συμπολίτες μας από αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αστυνομία - «σεκιούριτι» των ιδιωτών

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Τήνου τονίζει:

«Καταστολή και βία για μια ιδιωτική εταιρία!

Καταδικάζουμε την καταστολή και την βία!

Καταδικάζουμε την μετατροπή των σωμάτων ασφαλείας του νησιού σε προσωπικό security μιας ιδιωτικής εταιρίας!

Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό του λιμανιού της Τηνου από τις 22:00 έως τις 1:00 για την αποκλειστική χρήση του από ιδιωτική εταιρία.

Καταδικάζουμε την επανειλημμένη απαξίωση της βούλησης του Τηνιακού λαού να προστατέψει το νησί του.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι! Φτάνει!»

ΚΚΕ: Να φύγουν εδώ και τώρα αστυνομικές δυνάμεις από το νησί

Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Βορειοδυτικών Κυκλάδων KKE αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε κατοίκους της Τήνου κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση «Πράσσα», τα ξημερώματα της Τετάρτης 22/09.

Μια ακόμη κινητοποίηση των κατοίκων χτυπήθηκε ωμά και απρόκλητα από τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται στο νησί με κυβερνητική εντολή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 7 τραυματίες διαδηλωτές, από τους οποίους οι 2 χρειάστηκε να παραμείνουν στο Κέντρο Υγείας Τήνου.

Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην Τήνο γίνεται ενάντια στη θέληση του ίδιου Τηνιακού λαού, που το έχει αποδείξει με τις κινητοποιήσεις του εδώ και πάνω από 1 χρόνο!

Tο ΚΚΕ καταθέτει από την πρώτη στιγμή, όλες του τις δυνάμεις στο δίκαιο αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην πολιτική που παραδίδει την Ενέργεια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μιας πολιτικής που οδηγεί και σε τεράστια επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας από τα ολοένα και ακριβότερα τιμολόγια ενέργειας και σε κατεστραμμένα φυσικά οικοσυστήματα.

Το «πράσινο» μείγμα στην απελευθερωμένη Ενέργεια, είναι κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να ανεβαίνουν συνολικά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την «ενεργειακή φτώχεια» να θεριεύει.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για τη καταστολή και τη τρομοκρατία που εξαπολύει εναντίον του Τηνιακού λαού και απαιτούμε να αποσύρει εδώ και τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αναλαμβάνοντας ρόλο «σεκιουριτάδων» του αιολικού πάρκου.

Με πληροφορίες από tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)