to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τήνος: Με το ζόρι ανεμογεννήτριες

Το βράδυ της Δευτέρας (30.8) στα καλντερίμια της Τήνου αντηχούσαν συνθήματα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών μονάδων. Η εταιρεία επιμένει να αγνοεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και υπό τη συνοδεία δεκάδων λιμενικών και αστυνομικών πήγε στο νησί φορτηγά


 Σε επανάληψη των γεγονότων που είχαν προηγηθεί της πανδημίας, οι Τηνιακοί περνούσαν με πορεία ανάμεσα από τα γεμάτα τουρίστες τραπεζάκια αναμένοντας ένα πλοίο - παντόφλα με προορισμό το νησί τους και αποστολή να αφήσει στο λιμάνι φορτηγά και τρακτέρ - εκσκαφείς. Με τη σειρά τους, οι οδηγοί των οχημάτων είχαν χρέωση να κατευθυνθούν στο χωράφι που βρίσκονται -παράνομα κατά την πολεοδομία- τα κομμάτια τριών ανεμογεννητριών, πάνω από το χωριό  Άγιος Ρωμανός, με σκοπό να τις μεταφέρουν από εκεί στην περιοχή Πράσσα, όπου θέλει να εγκαταστήσει μονάδα η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων.

Η υλοποίηση του έργου βρίσκει πλήρως αντίθετους τους κατοίκους του νησιού, καθώς θεωρούν πως η εγκατάσταση αιολικών μονάδων θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του τόπου τους επιφέροντας σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, το μικροκλίμα αλλά και στην οικονομία.

Από τον Ιανουάριο του 2019, οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Πράσσα, οι Τηνιακοί αντιστέκονται σθεναρά στην ολοκλήρωσή τους, με αποκορύφωμα την πραγματοποίηση διαδήλωσης 1.500 ατόμων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, την ώρα που στο νησί οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν μετά βίας τους 7.000.

Το μέγεθος της αντίδρασης είναι αντίστοιχο του μεγέθους της παρέμβασης. Το ύψος των ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να μπουν συνολικά (κάποια στιγμή οι άδειες αφορούσαν περισσότερες από 30) ξεκινά από τα 70 μέτρα και φτάνει έως τα 113, τη στιγμή που η νομοθεσία ορίζει ότι τα σπίτια, για χάρη της ομοιογένειας και του σεβασμού στο τοπίο, δεν γίνεται να ξεπερνούν τα 7,5 μέτρα ύψος. Μπροστά σε μια ανεμογεννήτρια, φαντάζει μικρή ακόμη και η Παναγία της Τήνου, με μπόι που φτάνει μόλις τα... 30 μέτρα.

Στις κινητοποιήσεις των κατοίκων η εταιρεία αντέδρασε με κινήσεις εκφοβισμού, προχωρώντας πέρυσι τον Ιούλιο σε αγωγή σε βάρος 100 ατόμων και ζητώντας περισσότερα από 300.000 ευρώ για χαμένα κέρδη. Οι Τηνιακοί δεν πτοήθηκαν. Αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που ακόμη εκκρεμεί, έδωσαν ακόμη ένα αγωνιστικό ραντεβού στο λιμάνι το βράδυ της Δευτέρας, όπου αντίκρισαν περιφρούρηση από 50 με 60 άτομα του λιμενικού και της αστυνομίας. Δεν ανέκοψαν την πορεία των φορτηγών, ήταν όμως και πάλι εκεί. Ταυτόχρονα, 16 από αυτούς πέτυχαν μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη, προσφεύγοντας στο διοικητικό δικαστήριο της Σύρου για παρατυπίες στις άδειες διέλευσης των εταιρειών για το δημοτικό οδικό δίκτυο. Μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής, τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)