to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 06.02.2015

πηγή: 902.gr

Κοινωνία

Την τρομοκρατική στάση της εταιρείας H&M καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Την τρομοκρατική στάση της εταιρείας H&M ενάντια σε εργαζόμενη μητέρα ανήλικου παιδιού, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης με τη συμμετοχή της σε απεργιακούς αγώνες, καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Εργαζομένων H&M.


Συγκεκριμένα, η εταιρεία μετέφερε την εργαζόμενη εκδικητικά σε άλλο κατάστημα, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση από και προς την κατοικία της. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε και το εργατικό ατύχημά της κατά τη μετακίνησή της από το νέο χώρο δουλειάς προς την κατοικία της.

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Εργαζομένων H&M τονίζουν:

«Μπορεί η εταιρεία να ισχυρίζεται ότι μεταθέτοντας απλά εφαρμόζει τον εσωτερικό κανονισμό, όμως είναι ξεκάθαρο ότι και μέσα από αυτόν βρίσκει τρόπους να τιμωρεί τους εργαζόμενους. Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι την ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση αφού έχει παλαιότερα στείλει εξώδικο σε άλλη συνδικαλίστρια συναδέλφισσα και αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να συζητήσει προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Πίσω από το δήθεν φιλεργατικό προσωπείο που κόπτεται να επιδεικνύει συνεχώς η εργοδοσία, μέσα από ερωτηματολόγια στη λογική του great place to work και σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας, ξεπροβάλλει η ακόρεστη δίψα της (όπως και κάθε μεγαλεμπόρου) για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και ανταγωνιστικότητάς της. Αυτή όμως η στρατηγική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι μισθοί των 400 ευρώ που αφορούν πολύ μεγάλο μέρος συναδέλφων μας και δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα “σχόλασε πιο νωρίς σήμερα δεν έχει δουλειά, δούλεψε την τάδε μέρα παραπάνω”, η εντατικοποίηση δουλειάς που επιφέρει κούραση “δωδεκάωρου” και περαιτέρω επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, η εκμετάλλευση εργαζομένων μέσα από εταιρείες ενοικίασης π.χ. randstad, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς βασικά μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και το μπάσιμο ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης από την πίσω πόρτα, προωθώντας την ιδιωτική ασφάλιση τώρα που επιδιώκεται να υποβαθμιστεί τελείως η ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, η εργοδοτική τρομοκρατία, όλα αυτά αποτελούν μεγάλα προβλήματα που ζητούν επιτακτικά λύση!

Αυτό πρέπει να διατρανώσουμε με την οργάνωσή μας στον αγώνα και τη δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με πίστη στο δίκιο μας και στη δύναμή μας. Οι εργαζόμενοι παράγουμε όλα αυτά τα πλούτη και τα κέρδη της πολυεθνικής που κατέχει τον τίτλο της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ρούχων λιανικής παγκοσμίως.

Συνάδελφοι, ό,τι δικαίωμα έχει κατακτηθεί έχει γίνει με σκληρό αγώνα και σύγκρουση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατ' εντολή της ΕΕ και των εργοδοτών μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Ό,τι έχει κερδηθεί είναι με αγώνα και θυσία των εργαζομένων. Κανένας μας να μην ξεγελαστεί ότι με την ανοχή και τα ψίχουλα θα έρθουν καλύτερες μέρες για εμάς, όπως ευαγγελίζεται η νέα συγκυβέρνηση. Να μην αρκούμαστε στα ψίχουλα, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μόρφωση, Υγεία, πολιτισμό και ελεύθερο χρόνο για εμάς και τα παιδιά μας.

Έλα να παλέψουμε μαζί για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο.

  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, κατώτερο μισθό 920 ευρώ.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στη φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ.

  • Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.

  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

  • Όχι στη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου σε επαγγελματικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)