to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 07.02.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Καμία υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις (βίντεο)

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.


«Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β' αξιολόγηση», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι «από τη δική μας πλευρά υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». 

Επιπλέον στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του με αφορμή το ζήτημα του πόθεν έσχες της συζύγου τού προέδρου της ΝΔ. 

Έκανε λόγο για θέμα τεράστιας σημασίας που αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί «σε μια προσπάθεια λογοκρισίας που σχετίζεται με τις καταγγελίες για την απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου τού προέδρου της ΝΔ». Η ΝΔ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με διαρκείς παρεμβάσεις στελεχών της ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το θέμα της απόκρυψης του πόθεν έσχες της συζύγου τού κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως χθες τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές. Ως αποκορύφωμα της «επιχείρησης ελέγχου της αντικειμενικής ενημέρωσης», χαρακτήρισε την «αμήχανη άρνηση του κ. Κουμουτσάκου να παρευρεθεί σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία και την ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η τακτική του εκβιασμού που ακολουθείται από τη ΝΔ και ενορχηστρώνεται από τον κ. Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο υποκριτικά ομνύει ο πρόεδρος της ΝΔ, ούτε βεβαίως προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και την χωρίς περιορισμούς ενημέρωση».

«Σε πείσμα αυτής της τακτικής», υπογράμμισε, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της ΝΔ πειστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις». Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εμμονή της κυβέρνησης, αλλά για νομική υποχρέωση του κ. Μητσοτάκη που ερείδεται σε τρεις διαφορετικές ιδιότητές του: του βουλευτή, του πρώην υπουργού και του αρχηγού κόμματος. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε χτες και τόνισε ότι οφείλει άμεσα να απαντήσει: 

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;

-Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;

-Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου;

-Είναι αληθές ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη είχε κοινή εταιρεία με τον κ. Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ; 

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναγκαίες απαντήσεις η ηγεσία της ΝΔ «έχει υιοθετήσει μια ακραία, ασυνάρτητη αντιπολιτευτική τακτική την οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ο ακροδεξιός κ. Γεωργιάδης, μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας που συμπαρασύρει δυστυχώς σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Επισήμανε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «της ασυναρτησίας και του πολιτικού μίσους τους», όπως είπε, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ που επανέλαβε χτες για δεύτερη φορά ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να πέσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση. 

Κατόπιν αυτών τόνισε ότι «η ΝΔ επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας, αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση της και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε αντίθεση με αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας». Είπε ότι ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνηγορούν ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη σε αυτό. 

Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ότι το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ότι έχει καταγραφεί υπεραπόδοση των εσόδων τουλάχιστον 1%, «έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί».

Στην επενδυτική τράπεζα Rothschild ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή προς το Δ.Σ του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ, με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.



 

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Κυρίες και Κύριοι,

Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο σήμερα θέλω να θέσω ένα θέμα τεράστιας σημασίας που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες και αφορά την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια λογοκρισίας που σχετίζεται με τις καταγγελίες για την απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κου Μητσοτάκη.

Με διαρκείς παρεμβάσεις στελεχών της η Νέα Δημοκρατία ζητά να μην προβάλλονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ευθέως χθες, τη δημόσια τηλεόραση για την αυτονόητη επιλογή της να προβάλει τις δηλώσεις αυτές.

Αποκορύφωμα της επιχείρησης ελέγχου της αντικειμενικής ενημέρωσης ήταν η αμήχανη άρνηση του κου Κουμουτσάκου να παρευρεθεί σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, προβάλλοντας το έωλο επιχείρημα ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία και την ίση μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων.

Η τακτική του εκβιασμού που ακολουθείται από τη ΝΔ και ενορχηστρώνεται από τον κο Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα, δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο υποκριτικά ομνύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ούτε βεβαίως προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο και την χωρίς περιορισμούς ενημέρωση.

Σε πείσμα αυτής της τακτικής η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαιτεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που αφορούν το πόθεν έσχες της συζύγου του.

Διότι δεν πρόκειται εδώ για εμμονή της κυβέρνησης, αλλά για νομική υποχρέωση του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία ερείδεται σε τρεις διαφορετικές ιδιότητές του: Του βουλευτή, του πρώην Υπουργού αλλά και του αρχηγού Κοινοβουλευτικού κόμματος

Με αυτά τα δεδομένο πρέπει να απαντήσει:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το Πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές;

2. Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι;

3. Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου; και

4. Είναι αληθές ότι η σύζυγός του είχε κοινή εταιρεία με τον κο Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ;

Τις τελευταίες μέρες όμως, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναγκαίες απαντήσεις, η ηγεσία της ΝΔ έχει υιοθετήσει μια ακραία, ασυνάρτητη αντιπολιτευτική τακτική, την οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ο ακροδεξιός κος Γεωργιάδης.

Μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας, που συμπαρασύρει δυστυχώς σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ασυναρτησίας αλλά και του πολιτικού τους μίσους αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χτες για δεύτερη φορά, επανέλαβε ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση της ΝΔ και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία.

Σε αντίθεση με αυτή την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Εξάλλου ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ότι το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ότι έχει καταγραφεί υπεραπόδοση εσόδων τουλάχιστον κατά 1% , έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών:

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για μια συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις στις ακρότητες του ΔΝΤ και κοινωνικά βιώσιμη. Ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θα πάμε σε μια συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις στα θέματα αρχών. Και σας ρωτώ το εξής: Παραμένει για την κυβέρνηση θέμα αρχών, η μη μείωση του αφορολογήτου; Η μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, ακόμα και μέσω «κόφτη» και τα δύο αυτά δεδομένα; Και αν υπάρχει μετατόπιση της κυβέρνησης από το δόγμα «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», σε μια νέα λογική βάσει προτάσεων και από το εξωτερικό σε συμφωνία η οποία θα τεμαχίζεται σε δύο ή τρία μέρη για να είναι διαχειρίσιμη. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι τρία διαφορετικά ερωτήματα. Σας λέω, λοιπόν, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκεται μια τέτοια συμφωνία η οποία θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και εκφρασμένες με κατηγορηματικό τρόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στόχος δικός μας είναι: Να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Όμως, απ` ό,τι φαίνεται και από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ταμείου και θεσμών, αλλά και εντός του ίδιου του ΔΝΤ. Γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς λέμε ότι οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως το Ταμείο να σταματήσει τις άσκοπες κωλυσιεργίες. Βεβαίως έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες, ωστόσο αυτές οι εσωτερικές διαδικασίες δεν μπορούν να οδηγούν σε περαιτέρω καθυστέρηση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Δεν υπάρχει περίπτωση, από τη δική μας μεριά, να υπάρξει υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες εξάλλου δεν συνάδουν και με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και μέσα σ` αυτές τις πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει κεντρικό ρόλο, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει μια συμφωνία η οποία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη. Δική μας βούληση είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία, συμφωνία για όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή είναι η κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης. Πάνω σ` αυτό το σχέδιο δουλεύει. Επομένως, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι οποίες θα υπάρξουν, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές εναντίον του Πρωθυπουργού, υπονόησε ότι μπορεί να έχει χρηματιστεί κιόλας από την Rothschild. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση σας είπα ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη χυδαιολογία, η οποία προφανώς δεν τιμά τον ίδιο, αλλά βεβαίως αυτό δεν φαίνεται να τον πειράζει ιδιαιτέρως, δεν έχει δείξει και δείγματα τεράστιας ηθικής ευθιξίας, ωστόσο συμπαρασύρει σε αυτή του την πτώση και την ίδια την παράταξη της ΝΔ. Λυπάμαι πάρα πολύ γι` αυτές τις δηλώσεις, είναι τουλάχιστον λυπηρό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτε παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του, να προχωρά σε τέτοιου είδους καταγγελίες. Θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα ή το περίγραμμα των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία όπως είπατε θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις πρωτοβουλίες αυτές το αμέσως επόμενο διάστημα. Και επίσης παραμένει για την κυβέρνηση εν ισχύ η φράση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ενόψει του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη έχει φανεί η διάθεση εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων να ληφθούν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι τα μέτρα τα οποία αιτείται το ΔΝΤ είναι πλήρως παράλογα, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο δεν μπορεί από τη μεριά να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα στη χώρα και να επιμένει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη μεριά να ζητά τη νομοθέτηση του αφορολόγητου και νέα περικοπή στις συντάξεις. Πρόκειται για μια πλήρως αντιφατική πολιτική γραμμή. Μια πολιτική γραμμή η οποία δεν έχει κανένα λογικό έρεισμα και ακριβώς γι` αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες τις οποίες είπατε, γνωρίζετε ότι ενόψει του Eurogroup θα υπάρξουν συζητήσεις που έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα οδηγήσουν σε γεφύρωση των διαφορών και σε ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλαμε να ξέρουμε, αν όντως υπάρχει τελικά σύμβαση της Rothschild με τον ΟΔΔΗΧ, γιατί ακούσαμε τη ΝΔ να το αμφισβητεί και να λέει ότι ψεύδεται η κυβέρνηση. Τι ισχύει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, ως την επιλογή του. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με τις πρωτοβουλίες, αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος. Τι περιμένει η Αθήνα από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, τι θα επιδιώξει ο ίδιος δηλαδή, προς ποια κατεύθυνση; Και σχετικά με τους δικούς μας στόχους, ως Αθήνα, ως ελληνική πλευρά, ο κ. Βερναρδάκης είπε το πρωί στον «Real Fm» ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι δευτερεύον ζήτημα, δεν σημαίνει πως αν δεν μπούμε το Μάρτιο δεν υπάρχει ζωή μετά απ` αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον Μάρτιο; Έχουμε φύγει από αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη β` αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, εντός του Α΄ τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η κεντρική, η κύρια επιδίωξη από τη δική μας πλευρά και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, την οποία μπορώ να κάνω. Αυτό το οποίο επισημαίνω, αυτό το οποίο υπογραμμίζω, είναι ότι η διάθεση όλων των μερών είναι να υπάρξουν συγκλίσεις, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραμένει deadline για την κυβέρνηση το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για να κλείσει η αξιολόγηση και με δεδομένο ότι προφανώς το ΔΝΤ, όπως προέκυψε από χθες έχει και εσωτερικές διαφωνίες, αλλά έχει και γραμμή που ζητάει μείωση αφορολογήτου και συντάξεων; Υπάρχει κάποιος τρόπος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε, ως δική της πρόταση να υπερκεράσει το εμπόδιο του ΔΝΤ, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε τεμαχισμό της αξιολόγησης και όχι ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όπως υπονόησε το πρωί ο κ. Βερναρδάκης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε: Τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται. Και δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης, διότι όπως γνωρίζετε, η β` αξιολόγηση αφορά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία μέχρι το 2018. Αυτή είναι και η πρώτη ύλη που αφορά τη β` αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα δύο σημεία: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, που στο σύνολό τους αυτά τα τρία ζητήματα συγκροτούν την ύλη των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Από τη δική μας μεριά, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει σε οτιδήποτε είναι πρώτον, συνολικά βιώσιμο και δεύτερον, μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οποιαδήποτε, λοιπόν, τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο, εντός του Α΄ τριμήνου του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα μπλοκάκια. Διαβάζουμε διάφορα πράγματα σήμερα. Ετοιμάζει κάποια ρύθμιση η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η νομοθεσία που αφορά τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα (η σύνδεσή τους αποτέλεσε δέσμευση της ΝΔ ήδη πριν από τις εκλογές του 2015) εφαρμόζεται για πρώτη φορά, παρουσιάζει μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες. Αυτές τις τεχνικές δυσκολίες τις παρακολουθούμε, προσπαθούμε να τις επεξεργαστούμε και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και αχρείαστη επιβάρυνση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που το υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που μιλάμε, επεξεργάζεται μερικές διορθωτικές τροποποιήσεις στην εγκύκλιο την οποία εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσοι εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Θα συνιστούσα να έχουμε λίγο υπομονή και να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δημοσκοπήσεις, γιατί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η μία μετά την άλλη δείχνει φθορά της κυβέρνησης. Σήμερα είχαμε άλλη μία δημοσκόπηση της RASS που δείχνει σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Όλα αυτά δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λογικό για μία κυβέρνηση σαν τη δική μας που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο σημειωτέον είναι πολύ ηπιότερο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει κοινωνική αλλά και πολιτική φθορά. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντοτε με σαφή τρόπο και με καθαρό τρόπο τις κοινωνικές διαθέσεις, αυτό έχει αποδειχθεί, ούτως ή άλλως, στο πρόσφατο παρελθόν περισσότερες από μία φορές. Για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία έδειχναν ότι το brexit και το bremain παράμεναν πάρα πολύ κοντά, ενώ στην πραγματικότητα το brexit είχε πάρα πολύ μεγάλη διαφορά. Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ ήθελαν την υποψήφια πρόεδρο, την κυρία Κλίντον, να είναι μπροστά από τον ανθυποψήφιό της, τον κύριο Τραμπ, ενώ και στο ελληνικό δημοψήφισμα βλέπαμε ότι το «ναι» και το «όχι» βρίσκονταν πάρα πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις και τελικά αποδείχθηκε ότι αυτός ο οποίος έκανε λάθος ήταν οι δημοσκόποι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς αυτό που αντιλαμβανόμαστε και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι υπάρχει μια έντονη κοινωνική δυσκολία, καθώς τα μέτρα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στα επτά χρόνια της κρίσης πράγματι δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση σχεδόν στο σύνολο των ελλήνων πολιτών. Έχω την εκτίμηση, όμως, ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με το πέρασμα σε μία σταθερή οικονομική συγκυρία, αλλά και με μια σειρά από κοινωνικά μέτρα τα οποία λαμβάνουμε διαρκώς - θυμίζω τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που έχουν πλέον πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θυμίζω τις προσπάθειες από τη μεριά της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα 617 εκατομμύρια που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους- η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει και να δώσει τη μάχη των εκλογών το 2019, με στόχο την επανεκλογή της.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα τη γνώμη σας, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, με δεδομένο ότι η υποχρέωση δήλωσης ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ από τους πολιτικούς, αλλά και μία σειρά από επαγγελματίες, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα, δεν είναι τυπικό, είναι απολύτως ουσιαστικό και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη δήλωση που κάνει ο καθείς εξ’ ημών στην εφορία. Είναι δυνατόν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ακόμη και η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, επί σειρά ετών να δέχονται από τον οποιονδήποτε πολιτικό μία απλή τυπική δήλωση ότι είναι σε διάσταση με τον σύζυγο ή τη σύζυγό του και γι’ αυτό να μην συμπεριλαμβάνει του συζύγου ή της συζύγου στη δήλωσή του; Και είναι δυνατόν από το 2011 και μετά, που κατά δήλωση του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη -δεν είναι πλέον σε διάσταση με τη σύζυγό του- να συνεχίζει αυτό το πράγμα να γίνεται μέχρι σήμερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία ή μάλλον έχει σημασία, αλλά δευτερεύουσα, το τι έχει γίνει στο παρελθόν και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να ρίξει άπλετο φως, να μην αφήσει καμία σκιά, με μία απλή και συγκεκριμένη κίνηση: Την κατάθεση του πόθεν έσχες της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές. Δεν θέλω να εξετάσω τι έγινε με τις επιτροπές πόθεν έσχες στο παρελθόν. Δεν θέλω να εξετάσω το εάν και κατά πόσο ο κύριος Μητσοτάκης βρισκόταν ή δεν βρισκόταν σε διάσταση. Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να παριστάνει τον ντετέκτιβ. Αυτή τη στιγμή έχουν υπάρξει συγκεκριμένες καταγγελίες, με συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να διασκεδάσει όλες αυτές τις εντυπώσεις με μία απλή και συγκεκριμένη κίνηση: Την κατάθεση του πόθεν έσχες, έτσι ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία ευλόγως έχουν προκύψει. Και ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Το πρώτο είναι: Πόσο κόστισε το συγκεκριμένο ακίνητο. Το δεύτερο είναι: Από πού προήλθαν τα χρήματα. Και το τρίτο, εάν η σύζυγός του έχει κοινή ή είχε κοινή εταιρεία με τον κύριο Παπασταύρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και ο μόνος λόγος που δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια ήταν γιατί πλήρωσε τα χρωστούμενα. Αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι δημόσιος υπόχρεος, είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και είναι και πρώην υπουργός. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που έχει, με τρεις διαφορετικές ιδιότητές του, την υποχρέωση να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες, όχι μόνο του ιδίου, αλλά και της συζύγου του. Τον καλούμε, λοιπόν, να προχωρήσει στην κατάθεση αυτού του πόθεν έσχες, έτσι ώστε να λυθεί μια και καλή το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει. Αφού ο ίδιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, για ποιον λόγο δεν προχωρά σε αυτή την απλούστατη κίνηση; Κοιτάξτε να δείτε, το βιογραφικό του κυρίου Μητσοτάκη, σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Είχαμε πριν από μερικά χρόνια την υπόθεση της Siemens, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την υπόθεση με τη σκανδαλώδη δανειοδότησή του εκ μέρους του Κήρυκα Χανίων και για την οποία δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα επί έντεκα ολόκληρα χρόνια. Και ο μοναδικός λόγος ο οποίος προχώρησε σε ρύθμιση αυτού του δανείου, σκανδαλώδη επίσης, ήταν διότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Και σήμερα έχουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο ο κύριος Μητσοτάκης με τη σιωπή του φαίνεται να συντηρεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον καλούμε να δώσει πειστικές απαντήσεις, έτσι ώστε να λύσει και το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η μείωση τελικά του αφορολόγητου είναι μια παράλογη απαίτηση ή μπορεί να το συζητήσει η κυβέρνηση και να το εντάξει σε μια συμφωνία, που να είναι, όπως είπατε, κοινωνικά βιώσιμη και να οδηγήσει στο QE;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο, η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Όταν τεθεί αυτή η συνολική πρόταση υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, από τη δική μας μεριά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις. Εγώ σας λέω, ωστόσο, ότι όλα όσα έχουμε πει μέχρι στιγμής ισχύουν. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, από τη δική μας μεριά, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση θεωρείται κοινωνικά βιώσιμη, στο βαθμό που δεν θα περιλαμβάνει παράλογες απαιτήσεις και στο βαθμό που θα δίνει μια συνολική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΜΑΝΗ: Αυτό που είπατε μόλις τώρα, ισχύει και για πιθανή πρόταση για μείωση του αφορολόγητου από το 2018 πριν τη λήξη του προγράμματος ή θα το συζητούσατε υπό όλες αυτές τις προϋποθέσεις που είπατε μετά τη λήξη του προγράμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση, αυτή τη στιγμή, για μείωση του αφορολόγητου και το θεωρούμε παράλογη απαίτηση, καθώς το ΔΝΤ ζητά να προνομοθετήσουμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό το οποίο λέτε εσείς για το 2018, είναι η πρώτη φορά που το ακούω και δεν έχει κατατεθεί από κανέναν στις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Επ΄ αυτού και για τις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν σήμερα πάρα πολλά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι και την προληπτική ψήφιση μέτρων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, αλλά ούτε και τέτοια πρόθεση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μια ερώτηση σε σχέση με την αισιοδοξία που έχει η κυβέρνηση. Πού στηρίζεται; Τι πρόοδος υπάρχει μέχρι στιγμής, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, όπως λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να είναι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εργάζεται σκληρά, καθημερινά και προσηλωμένη στο στόχο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η πεποίθησή μου ότι υπάρχει η πολιτική δυνατότητα και το πολιτικό υπόστρωμα, έτσι ώστε να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία το συντομότερο, εντός σύντομου μάλλον χρονικού διαστήματος, εδράζεται στο γεγονός ότι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει δειχθεί η διάθεση να υπάρξουν πρωτοβουλίες γεφύρωσης των διαφορών, οι οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεταξύ θεσμών, ΔΝΤ, αλλά και ελληνικής κυβέρνησης, ήδη από τη φάση της πρώτης αξιολόγησης. Λέω, λοιπόν, ότι με βάση ακριβώς αυτή τη διαθεσιμότητα για πρωτοβουλίες από όλους όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, θεωρώ ότι υπάρχει momentum για να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία, να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Επ΄ αυτού, συγγνώμη, πρωτοβουλίες εννοείτε συναντήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι υπάρχει εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων πλευρών η διάθεση να ληφθούν πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα σας «ξενερώσω» λίγο. Συνήθως η αγωνία όλων των πολιτικών συντακτών αυτή την ώρα είναι να σταχυολογήσουν τα σημαντικότερα, να δουν την είδηση και να τη μεταφέρουν ειδικά στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται. Εγώ, σήμερα, αυτό το άγχος δεν το έχω. Και δεν το έχω, απλούστατα, γιατί ένα ιστορικό ακόμα Μέσο, όπως ο Flash 96 παίζει μουσική, αυτοδιαχειριζόμενος τους τίτλους. Και επειδή βρέχει διασώστες τώρα τελευταία, θέτω το θέμα. Δεν υπάρχει μόνο το συγκρότημα του ΔΟΛ, δεν υπάρχει μόνο το Mega, δεν υπάρχουν μόνο ιστορικές εφημερίδες, υπάρχει και ένας ιστορικός Flash. Υπάρχουν πολλές «ουρές», κατ’ αρχάς το ξέρετε ότι παίζουν μόνο μουσική και δεν μεταφέρουν ειδήσεις. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Υπάρχει ένας φυγόδικος καταζητούμενος από την Ιnterpol επιχειρηματίας με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε πολλούς εργαζόμενους, κατασχεμένοι λογαριασμοί και θυρίδες τραπεζών και δεν υπάρχει ουδεμία ενέργεια, ούτε για να εντοπιστεί, ούτε για να συλληφθεί, ούτε από τους λογαριασμούς που είναι κατασχεμένοι να αποδοθούν και στους εργαζόμενους του Flash οι αμοιβές τους και από εκεί και πέρα να δουν πώς θα κινηθούν και όχι να πέφτουν στον έναν και τον άλλον και δεν υπάρχει και ούτε μία πρόοδος όσον αφορά το μέγα σκάνδαλο για το οποίο υπάρχει αυτή η κατάσχεση. Proton BANK Λαυρεντιάδης. Δεν θέλω απάντηση, μάλλον δεν περιμένω απάντηση, το είπα γιατί πρέπει να το πω και γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με τα ονόματά τους, έστω και αν παίρνουμε πολύ μεγάλο ρίσκο ορισμένοι δημοσιογράφοι για να το κάνουμε. Σας ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, γιατί δεν υπήρξε ερώτηση, είναι ότι η κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της απέναντι τόσο στο συγκεκριμένο σταθμό, όσο και στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας σε μια σειρά από ΜΜΕ τα οποία αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης. Από τη δική μας μεριά, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του νόμου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει ότι επιχειρηματίες με χρέη, επιχειρήσεις που έχουν στο παρελθόν παραβεί το νόμο ή και συνηθίζουν να παραβαίνουν το νόμο, μπορούν να ξεφύγουν από τη Δικαιοσύνη, βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους επιχειρηματίες για τους οποίους μιλάτε, δεν γνωρίζω τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική Αστυνομία, ούτε γνωρίζω τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κάνουν με παρρησία και με αίσθηση ευθύνης το καθήκον τους.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν ανακοινώθηκε το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Παρίσι; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέληση του Πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το συγκεκριμένο ταξίδι, όπως και άλλα ταξίδια δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως ελληνική κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε. Ωστόσο, όταν τέθηκε ζήτημα, νομίζω ότι δόθηκαν όλες οι απαραίτητες απαντήσεις και αποδείχθηκε η συκοφαντία και το ψεύδος με το οποίο αντιμετώπισε την όλη κατάσταση ο κ. Γεωργιάδης. Έχουμε δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των λεπτομερειών, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά. Αν θέλετε, κυρία Αντωνίου, μπορείτε να ρωτήσετε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουν επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά, δηλαδή τον Πρόεδρο της L’ Oreal, αλλά και τους εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Με αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Παρακαλώ, θέλετε να ρωτήσετε κάτι σε σχέση με αυτό;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα του Πόθεν Έσχες του κυρίου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής δεν έχει προβάλει ενστάσεις για τη δήλωση Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Ν.Δ. και από τη στιγμή που είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον με ανακοίνωση της Ν.Δ., του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε επίσημη διάσταση με την κυρία Γκαμπρόφσκι από το 2006 έως το 2014, εξ αυτού του λόγου λέει η Ν.Δ. ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποβάλει Πόθεν Έσχες κοινό και κοινή φορολογική δήλωση. Θέλω να ξέρω εάν οι κατηγορίες που απευθύνετε στον Πρόεδρο της Ν.Δ. συνεπάγονται εν συνόλω αμφισβήτηση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω τον ντεντέκτιβ, αυτά είναι ζητήματα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες θα τεθούν τα ζητήματα, αν και πλέον η Επιτροπή Πόθεν Έσχες δεν έχει πλειοψηφία κοινοβουλευτικών στελεχών. Αλλά αυτό που σας λέω είναι ότι, κατά δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του για κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια. Αν κάνω λάθος, σε σχέση με αυτό, μπορείτε να με διορθώσετε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Η ανακοίνωση λέει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε την ανακοίνωση. Σας μιλάω για τη δημόσια δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ναι, λέει μέχρι το 2014, πάντως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με αυτή την έννοια είναι υπόχρεος να καταθέσει όχι μόνο το δικό του Πόθεν Έσχες, αλλά και της συζύγου του. Από εκεί και πέρα, για να μην εμπλακούμε στις νομικές λεπτομέρειες, από τη στιγμή που τίθεται ένα συγκεκριμένο ζήτημα, για λόγους αρχής και για λόγους ευθιξίας, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καταθέσει το συγκεκριμένο Πόθεν Έσχες στη δημοσιότητα, έτσι ώστε να ρίξει άπλετο φως και να μην αφήσει να αιωρείται καμία σκιά σε σχέση με όλα όσα έχουν καταγγελθεί και τα οποία δημιουργούν μια εύλογη αναστάτωση στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι πάρα πολύ εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο μόνος του έχει επιλέξει να μπει.

ΠΡΟΒΟΛΙΣΙΑΝΟΣ: Κατά το παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι χρησιμοποίησαν το ίδιο ΑΦΜ για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι νόμιμο; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και δεν μπορώ να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα.

ΜΑΝΗ: Γυρνάω στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Μπορείτε να μας πείτε στο πεδίο του ενεργειακού, πού έχει σκαλώσει η διαπραγμάτευση και μέχρι πού μπορούμε να κάνουμε εμείς πίσω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το Staff level agreement και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές διαφορές, οι οποίες όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι εύκολα επιλύσιμες στο βαθμό που θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να μπει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του Staff level agreement.

Σας ευχαριστώ πολύ.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)