to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:23 | 11.06.2022

Οικονομία

Την Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία που πετάει στον δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14 Ιουνίου καλούν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Παρασκευής, καταγγέλλοντας παράλληλα την υπονομευτική και διασπαστική στάση των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από τις δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ


Την Τρίτη 14 Ιουνίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (απολύσεις) και η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές της αντιπολίτευσης, ενώ αναμένονται και κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων.

Αρχικός λόγος αντίδρασης ήταν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα την Παρασκευή και εν όψει του τριημέρου, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αντιδράσεων, και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.

Το άρθρο 6 της τροπολογίας αναφέρει ότι τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.

Εν προκειμένω αναφέρει ότι:

α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.)

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και πέντε (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από το Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις, ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται σχετική δαπάνη ποσού 31 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία αναλύεται σε:

24 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή αποζημίωσης λόγω καταγγελίας του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.,
7 εκατ. ευρώ περίπου, από την σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.
Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που κατήγγειλαν τόσο τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας όσο και το περιεχόμενό της, καθώς ουσιαστικά προβλέπει απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κρατώντας τους παράλληλα σε καθεστώς ομηρίας με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, έως ότου οδηγηθεί η εταιρεία σε οριστικό κλείσιμο.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η τροπολογία αυτή είναι η επόμενη πράξη ενός «εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της».

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι απολύσεις είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα και Κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η «Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων».

Και σημειώνει ότι «επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η Μαφία ενδεχομένως…».

Κινητοποιήσεις και καλέσματα

Σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14 Ιουνίου καλούν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Παρασκευής, καταγγέλλοντας παράλληλα την υπονομευτική και διασπαστική στάση των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από τις δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ.

Για το ίδιο θέμα την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στη Μαλεσίνα και τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας.

Την Τρίτη, ημέρα ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στη Αθήνα θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από τη Βουλή.

Με κάλεσμα για κινητοποίηση την Τρίτη στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, αντιδρά και το ΠΑΜΕ, που σχολιάζει πως «με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ως εντολοδόχος της κυβέρνησης εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας τους με "αντάλλαγμα" μερικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και θα οδηγήσουν στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όσους ζουν από την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ».

tags: ΛΑΡΚΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)