to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Tην Τρίτη 2/9 η «Πανσέληνος του Καλαμποκιού»

Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνιση του την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, 8.10 ώρα Ελλάδας και θα κορυφωθεί την Τετάρτη, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Η Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «η πανσέληνος του καλαμποκιού».


Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνιση του την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδας στις 8:10 και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 3 του μηνός, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Η Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «η πανσέληνος του καλαμποκιού». Τυχαίνει επίσης να αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού.

Το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι που σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA. Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» – η πανσέληνος των φρούτων – που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H Πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον (Gordon Johnston) περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της την Τετάρτη 3 του μηνός, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημέρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)