to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 23.04.2015

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ενημέρωση-βίντεο)

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής


Πέμπτη 23/4

Τελευταία ενημέρωση:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εκθέσει τον σχεδιασμό πίσω από τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός, εκφράζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή τους με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 
 

*****

Με την ακρόαση εκπροσώπων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία διακόπηκε δύο φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Τετάρτη 22/4


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. «Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα», είπε ο κ. Μάρδας. 

«Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια ταμειακή ρευστότητα η οποία μπορεί να προκληθεί στο μέλλον», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η ρύθμιση «δεν μπορούσε να εισαχθεί με τροπολογία γιατί δεν υπήρχε σχετικός νόμος», ενώ έχει αναδρομική ισχύ γιατί βρέθηκαν κάποιοι φορείς οι οποίοι είχαν δεχθεί από πριν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η ομιλία του Ν. Βούτση στην Επιτροπή

Ένταση κατά την έναρξη της διαδικασίας

Το ΠΑΣΟΚ, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας, πριν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα που επίσης ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας.

Ο Προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδινε τον λόγο στον Υπουργό, αλλά ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνεχώς διέκοπτε. Ακόμα και όταν ο Δ. Μάρδας ήταν στο βήμα ο Α. Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού». Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος συνηγόρησε φωνάζοντας στον Προεδρεύοντα της Επιτροπής «έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή».

Ο κ. Μάρδας πρόλαβε απλώς να πει μία φράση, ότι προτείνει «να γίνει μία συνεδρίαση». Ο Α. Λοβέρδος φώναξε πως «ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!».

Όρθιος ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απαιτούσε από τον Υπουργό να καθίσει κάτω.

«Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Β. Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για 5 λεπτά, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μιλά στο μικρόφωνο για «κατοικίδιο ζώο».

Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτησης, με πρόσκληση φορέων αύριο Πέμπτη. Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε αύριο να κληθούν οι φορείς και την Παρασκευή να ψηφίσει η Επιτροπή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συμφώνησε αλλά είπε ότι την Παρασκευή η ΠΝΠ πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. 

*****

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις σχετικές διευκρινίσεις από τον Δ. Μάρδα κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τρίτη, όπου περιληπτικά αναφέρει πως οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Οι σχετικές εξελίξεις, Τετάρτη 22/4

Συνέντευξη του Κ. Πουλάκη: «Με την ΠΝΠ δεν θίγεται η ταμειακή ρευστότητα δήμων και περιφερειών»

Όπως προσθέτει ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών, «Για τις ανάγκες που έχουν, οι δήμοι κάνουν τον προϋπολογισμό τους, τι χρειάζονται για τις μισθοδοσίες, για τα λειτουργικά τους έξοδα, για τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν στο τρέχον χρονικό διάστημα, και αυτά εξαιρούνται από τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εξαιρούνται και αυτά τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητάει η ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα με σημερινή της ανακοίνωση. Δικαιολογημένη η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, δηλώνει ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Γ. Κατρούγκαλος:  Επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη οδήγησε στην ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα (αναλυτικά)

Κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καθώς όπως καταγγέλλουν έρχεται τη στιγμή «που είναι σκουπισμένος ο "πάτος του βαρελιού" των οικονομικών των νοσοκομείων».

Διοικητής ΟΑΕΕ: Εθελοντική η αξιοποίηση των διαθεσίμων μας, θα μας αποδώσει το ΕΚΑΣ ενός έτους

Οι σχετικές εξελίξεις/αντιδράσεις την Τρίτη 21/4:

Η ΚΕΔΕ ζητά απόσυρση της Π.Ν.Π. για τα ταμειακά διαθέσιμα και διάλογο / Αρνείται η ΕΝΠΕ μεταφορά των διαθεσίμων μέχρι να υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ανοιχτή Πόλη για ταμειακά διαθέσιμα: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, ή μαζί θα περάσουμε, ή μαζί θα βουλιάξουμε»

"Κανένα πρόβλημα" με την ΠΝΠ αν είναι στο πλαίσιο της μη υποχώρησης στους δανειστές / Γ. Καραμέρος: Κάποιοι ενδύονται τον βολικό μανδύα των «ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών»

Αντιδράσεις Πρυτάνεων για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων / Αντίθετος ο ΔΣΑ 

Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαιά τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.

Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) διαθέτει 700 εκατ. ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, αλλά με την εξαίρεση που εισήχθη μπορούν να επενδυθούν μόνον προαιρετικά σε repos.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη ΠΝΠ που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η πρώτη αφορούσε κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄35)

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, προβλέπει ότι:

Άρθρο Πρώτο: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον 'Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης' που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α' 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.

Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α' 38), όπως ισχύουν.

Άρθρο Δεύτερο: «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015».

Κυβέρνηση: Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει για τα ταμειακά διαθέσιμα ότι: «Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.»

Διευκρινίσεις Μάρδα για τη μεταφορά διαθεσίμων των δήμων

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας η οποία είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ θα γίνει με τους εξής όρους:

Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

 

Δ. Στρατούλης: Δεκτή η κριτική για την ΠΝΠ - πρέπει να γίνεται με φειδώ

«Δεκτή η κριτική» αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έστω και για έκτακτα μέτρα «δεν είναι καλό πράγμα» σχολίασε ο Δημ. Στρατούλης την κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται για μια «πολύ δραματική» απόφαση καθώς αφορά διαθέσιμα και όχι τρέχουσες ανάγκες των φορέων.  Αναφορικά με τους δήμους σημείωσε ότι έχουν δικαίωμα να αντιδρούν παρόλο που θα πάρουν πίσω τα χρήματα αυτά και μάλιστα με τόκο.

Επιπλέον αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αφορά μειώσεις μισθών και συντάξεων όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι «Η ΠΝΠ πρέπει να γίνεται με φειδώ και χωρίς να θίγει δικαιώματα του λαού και μπροστά στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια ενώ αυτοί θέλουν η χώρα να χρεοκοπήσει και να υπογράψει νέο μνημόνιο υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις».

Ο αν. υπουργός τάχθηκε τέλος κατά του ενδεχομένου διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος γιατί υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και στήριξη της κυβέρνησης.

"Κανένα πρόβλημα" με την ΠΝΠ αν είναι στο πλαίσιο της μη υποχώρησης στους δανειστές

"Σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας της Βουλής δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα πρέπει να αποφεύγεται", προστίθεται σε κοινή δήλωση του γραμματέα του ΜΕΤΑ, Γιώργου Χαρίση και του Βασίλη Γκιτάκου, επικεφαλής του ΜΕΤΑ ΟΤΑ, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρυτάνεις για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΕΙ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)