to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 15.05.2019

Πολιτισμός

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σωτήρη Βαλντέν, σήμερα στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ

«Η Αριστερά στην Κυβέρνηση. Πρέσπες, Ευρώπη. 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία»


Oι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου:

του Σωτηρη ΒΑΛΝΤΕΝ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΡΕΣΠΕΣ, ΕΥΡΩΠΗ

50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία

σήμερα. Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι:

Νικοσ ΒΟΥΤΣΗΣ, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,

Αντωνησ ΛΙΑΚΟΣ, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, και

Δημητρης ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος

Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Θα συντονίσει ο Νικολασ ΒΟΥΛΕΛΗΣ, διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών.

Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν, Η Αριστερά στην Κυβέρνηση. Πρέσπες, Ευρώπη. 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία.

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κείμενα παρέμβασης για τις πολιτικές εξελίξεις κατά την πενταετία 2014-2019: καλύπτονται οι εσωτερικές εξελίξεις, το Μακεδονικό και η κρίση της Ευρώπης.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι μια κριτική επισκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα: το τελευταίο έτος της πορείας της Αριστεράς προς την κυβέρνηση, το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και η τετραετία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα. Θίγονται θέματα όπως ο αντιμνημονιακός αγώνας, η στάση των εταίρων και του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., το προσφυγικό, οι επιτυχίες και τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής. Ένα κεφάλαιο καλύπτει τις εξελίξεις και τα διλήμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το Μακεδονικό και την εξωτερική πολιτική, καθώς και με τις εξελίξεις και την κρίση στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας εξετάζει το μακεδονικό ζήτημα όπως εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες, επιχειρηματολογεί υπέρ της επίλυσής του, αντικρούει τα εθνικιστικά επιχειρήματα και αναλύει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και υποστηρίζει θερμά. Αναφέρεται επίσης σε πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα: Από θέσεις σταθερά φιλοευρωπαϊκές, ο συγγραφέας επικρίνει τον δρόμο που έχει πάρει η Ευρώπη, σχολιάζει τις εξελίξεις σε Ιταλία, Γερμανία και αλλού, συζητά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και αναλύει την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη μάχη, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού, στις πολιτικές που παράγουν λιτότητα, ανεργία, ακραίες ανισότητες και ανασφάλεια. Υποστηρίζεται η στροφή της Ευρώπης προς πολιτικές που θα προάγουν την απασχόληση και την ανάπτυξη και θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη. Για την Ελλάδα, υποστηρίζεται πως το διακύβευμα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο της Αριστεράς. Το βιβλίο αποτελεί και κάλεσμα για ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Σωτήρης Βαλντέν είναι τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διδάσκει σήμερα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Από την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε στέλεχος της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)