to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 12.04.2022

Πολιτισμός

Την Τετάρτη 13/4: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στο υπ. Εργασίας

Η ΠΟΘΑ επισημαίνει ότι «είναι αυταπόδεικτο ότι ένας κλάδος που έχει υποστεί τέτοια μείωση του κύκλου εργασιών του, δεν μπορεί να ανακάμψει με έναν μαγικό τρόπο, ούτε μπορεί να αφεθεί έρμαιο σε μια ασύδοτη αγορά»



Ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα την πλήρη και ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών, που ήταν από τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) την Τετάρτη 13 Απριλίου. Η συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Η ΠΟΘΑ επισημαίνει ότι «είναι αυταπόδεικτο ότι ένας κλάδος που έχει υποστεί τέτοια μείωση του κύκλου εργασιών του, δεν μπορεί να ανακάμψει με έναν μαγικό τρόπο, ούτε μπορεί να αφεθεί έρμαιο σε μια ασύδοτη αγορά».

Και καταγγέλλει:

«Εισπράττουμε καθημερινά την αδιαφορία και τα ψέματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακόμα και ανακοινωμένες παροχές τίθενται σε αμφισβήτηση και τελικά ανακαλούνται. Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως ενοχλητικούς επαίτες προσπαθώντας να μας ξεπετάξει δίνοντάς μας κούφιες υποσχέσεις»

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:

Ως πότε θα ζούμε με τα ψέματα;

Ο Σύγχρονος Πολιτισμός, είναι οι χιλιάδες επαγγελματίες που ζουν, αναπνέουν και πορεύονται στο παρόν αυτής της χώρας. Είναι οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από τη σκηνή, οι εργαζόμενοι στα στούντιο, στην προετοιμασία μιας παραγωγής, στην υποδοχή κοινού. Εμπνέονται και δημιουργούν καθημερινά, καταθέτουν το ταλέντο, το όραμα, τη δουλειά και το μεράκι τους.

Από την αρχή αυτής της υγειονομικής περιπέτειας που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση με ελλιπέστατα μέτρα στήριξης και την επίσημη κυβερνητική εκφώνηση να υπόσχεται πάντα διορθωτικές παροχές, υποσχέσεις που την επόμενη μέρα κιόλας, αποτελούσαν παρελθόν. Ταυτόχρονα οι χώροι ψυχαγωγίας χαρακτηρίστηκαν επανειλημμένα ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Πάντα τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση - και πολλές φορές τα μόνα - ήταν ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της κοινωνικής ζωής. Έτσι ο κλάδος μας βρίσκεται να κατέχει την πρωτιά ως πληττόμενος κλάδος κάτι που αποτυπώνεται από όλες τις καταγραφές την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και ο μόνος που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Στην πρόσφατη Έκθεση της UNESCO, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, αποτυπώνεται η προειδοποίηση για την μεγάλη κρίση στον πολιτισμό και η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το από 20 Οκτωβρίου 2021 ψήφισμά του για την κατάσταση των καλλιτεχνών πανευρωπαϊκά περιγράφει το μέγεθος της υφιστάμενης καταστροφής και προτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα και γενναία μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων του Πολιτισμού.

Είναι αυταπόδεικτο ότι ένας κλάδος που έχει υποστεί τέτοια μείωση του κύκλου εργασιών του, δεν μπορεί να ανακάμψει με έναν μαγικό τρόπο, ούτε μπορεί να αφεθεί έρμαιο σε μια ασύδοτη αγορά.

Εμείς από την πλευρά μας όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Αντί αυτού εισπράττουμε καθημερινά την αδιαφορία και τα ψέματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακόμα και ανακοινωμένες παροχές τίθενται σε αμφισβήτηση και τελικά ανακαλούνται. Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως ενοχλητικούς επαίτες προσπαθώντας να μας ξεπετάξει δίνοντάς μας κούφιες υποσχέσεις.

Η στήριξη των εργαζόμενων στον Πολιτισμό υλοποιείται σε κύριο βαθμό από το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, μία εξαιρετικά κακοφτιαγμένη πλατφόρμα, που παρά της διαβεβαιώσεις για διόρθωση (από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας) έστω των βασικών λαθών, λειτουργεί τελικά ως κόφτης, αφού όλες οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε όσους έχουν εγγραφεί πριν τις 10/1/2021.

Το ίδιο ισχύει και για το Εποχικό Επίδομα, από το οποίο αποκλείστηκαν χιλιάδες συνάδελφοι λόγω λάθους του Υπουργείου Εργασίας στους κωδικούς ενσήμων που προέρχονται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Ενώ δικαιούχοι αποκλείονται με έωλες και ατεκμηρίωτες απορρίψεις αιτημάτων.

Καθυστερεί αδικαιολόγητα η ένταξη στο ταμείο ανεργίας των εργαζόμενων στον Πολιτισμό, γιατί δεν έχουν εμφανισθεί τα ένσημα από το επίδομα ειδικού σκοπού του 2021. Είχαμε λάβει την διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εργασίας ότι αυτό θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου. Επισημαίνουμε επίσης ότι παραμένει αδικαιολόγητα, αφού θεωρητικά η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων, το καθεστώς του τετραετούς αποκλεισμού των ανέργων από το επίδομα ανεργίας ύστερα από προηγούμενη επιδότησή τους.

Καμία ανακοίνωση για τη συμπληρωματική ενίσχυση των συναδέλφων που μπήκαν σε αναστολή εργασίας καθυστερημένα τον Ιανουάριο του 2022 ένεκα του ότι οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων εστίασης που αρχικά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας ήταν ελλιπείς. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση που είχαμε δήλωσε ότι οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα για συμπληρωματική ενίσχυση μέσω του μητρώου και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για να λάβουν συνολική αποζημίωση 534 ευρώ για τον Ιανουάριο 2022, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί.

Καμιά απάντηση σχετικά με τη δυνατότητα σε όλους του χώρους να μπαίνουν – για όσο διάστημα απαιτείται – σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων, ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων.

Ακόμα περιμένουμε απάντηση, για μέτρα στήριξη από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021

•   Το πιο σημαντικό ζήτημα για την επόμενη ημέρα, είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο και για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

•   Ως προς το πολύπαθο ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Πολιτισμό: υπάρχει μία αόριστη εξαγγελία από την κυβέρνηση για εκ βάθρων αλλαγής του ασφαλιστικού μας πλαισίου, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα πληροφορούμαστε ότι μια ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει να διενεργήσει μια έρευνα και θα έρθει σε επαφή με σωματεία, χωρίς όμως να τα ενημερώνει με λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή, που δεν ακολουθεί την πρακτική της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, μας γεμίζει ανησυχία.

Η περσινή θερινή σαιζόν μας προϊδεάζει και για τις φετινές δυσκολίες, δεδομένου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για το καλοκαίρι του 2021, ο κλάδος του Θεάματος - Ακροάματος βίωσε ένα μπαράζ ακυρώσεων εκδηλώσεων και οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν αποζημιώθηκαν για την δουλειά που είχαν προγραμματίσει ή και είχαν ήδη κάνει.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με του πληττόμενους κλάδους.

Αν θέλουμε ένα ζωντανό Πολιτισμό, θα πρέπει η πολιτεία να αποδείξει τη στήριξή της. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι:

-  οι εκδηλώσεις θα γίνουν με διαφανείς εργασιακές συνθήκες, συμβάσεις, ασφάλιση και αξιοπρεπείς αμοιβές και αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ακυρώσεων λόγο της πανδημίας.

-  όσες εκδηλώσεις ακυρωθούν – λόγω ενδεχόμενων (και απευκταίων) τοπικών lockdown – είτε να επαναπρογραμματιστούν, είτε να αποζημιωθούν.

Για όλα τα παραπάνω αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, κινητοποιούμαστε και δίνουμε ραντεβού στο Υπουργείο Εργασίας Σταδίου 29, την Τετάρτη 13 Απριλίου ώρα 12:00.

tags: ΠΟΘΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)