to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 11.06.2022

Πολιτική

«Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής θα κριθούν οι προθέσεις όλων», λέει ο Ν. Ανδρουλάκης

Διμέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πάντως δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει, «αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι προσπάθειες των δύο άλλων κομμάτων δεν είναι παρά «κάλπικα και καθηλωτικά διλήμματα για την κοινωνία μας»


Σε συνέντευξή στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε ότι είναι κάτι που αφορά τους πάντες.

«Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης», ανέφερε και δήλωσε αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του κόμματός του.

«Στις εθνικές εκλογές θα αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν», είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές ηγεσίες πως από το 2014 με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας υπήρχαν πολλά σημάδια, που έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους. Επισημαίνει ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία, ειδικά στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και στην άμυνα και την ασφάλεια ώστε να έχει θωρακιστεί η Ευρώπη από σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Πούτιν.

Όπως είπε, θα έπρεπε «να είχαμε προχωρήσει σε μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ώστε μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών, θα έπρεπε ακόμα να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που προχωράμε με ρυθμούς χελώνας».

«Εξωτερική πολιτική με... πυροτεχνήματα»

Σφοδρή κριτική ασκεί και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνεται με “πυροτεχνήματα”».

Και εξήγησε: «Περάσαμε πολύ γρήγορα από τη “νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” που έλεγε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία νέα περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία».

Και εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Θα εργαλειοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, το προσφυγικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αίτημα εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας, θα προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όλα αυτά όμως χωρίς να δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το υπουργείο Άμυνας. Οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκεί δριμεία κριτική στη στάση της ηγεσίας της Ε.Ε. έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «στον τομέα της Άμυνας είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη εμβάθυνση που θα επιτρέπει να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς οι πολίτες της Ευρώπης είτε μένουν στην Εσθονία και τη Φινλανδία είτε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο εξαγωγών όπλων από ευρωπαϊκά κράτη προς τρίτες χώρες. Δεν είναι απλά ζήτημα αλληλεγγύης η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, να μην εξοπλίζονται αυταρχικοί ηγέτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών-μελών. Ηγέτες που προκρίνουν αναθεωρητικά σχέδια και καταδυναστεύουν τους λαούς τους πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση».

Ανάγκη για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για πλαφόν στις τιμές λιανικής, αλλά και για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τόνισε ότι η Ν.Δ. «προφανώς, δεν θέλει να δυσαρεστήσει ισχυρά συμφέροντα. Στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων βασικών αγαθών έχουμε προτείνει αναλογική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των άλλων έμμεσων φόρων σε σχέση πάντοτε με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ που έχει το κράτος λόγω των ανατιμήσεων».

Και επισήμανε όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ότι τα μέτρα ενίσχυσης, της τάξης των 43 δισ. στη διετία 2020-2021, δεν ήταν στοχευμένα. «Για ποια άραγε ανθεκτική οικονομία μιλάμε; Οι δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν έντονα την περίοδο Καραμανλή», είπε, τονίζοντας ότι όσον αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να υπάρξει αναπροσανατολισμός δράσεων με μεγάλα εμβληματικά έργα που αλλάζουν το τοπίο και ταχύτερη υλοποίηση για να μη χαθούν πόροι.

Κριτική και για τον νόμο Κεραμέως
Δηκτικός ήταν και για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι η 14 ημερών διαβούλευση, που παρατάθηκε για μία εβδομάδα, δεν είναι επαρκής, θυμίζοντας ότι για τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ο διάλογος είχε κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες.

Όπως σημειώνει πως «μειώνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, δίνει υπερεξουσίες στον Πρύτανη που για πρώτη φορά δεν εκλέγεται αλλά ουσιαστικά διορίζεται, ενώ επαναφέρει ρυθμίσεις που προωθούν τα κατεστημένα και την οικογενειοκρατία στο πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργείται η διάταξη για την ακαδημαϊκή κινητικότητα που είχαμε θεσμοθετήσει και δεν επέτρεπε να εκλεγεί κάποιος καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα που έχει κάνει όλες του τις σπουδές, από το πτυχίο μέχρι το διδακτορικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)