to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 12.07.2017

Οικονομία

Την προστασία των Ελλήνων από το Brexit ζήτησε ο Τ. Κουίκ από τον Βρετανό υπ. Επικρατείας

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, υπήρξε πλήρης κατανόηση από τον βρετανό υπουργό Επικρατείας, ο οποίος ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα ξεκινήσουν και πώς θα κλείσουν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, το Λονδίνο ενδιαφέρεται τα μέγιστα να κρατάει τις διαβουλεύσεις και σε διμερές επίπεδο.


Την ανάγκη να προστατευτούν οι Έλληνες, οι οποίοι επιχειρούν στην Βρετανία, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχουν το δικαίωμα μόνιμης παραμονής εκεί, και πάνω από όλα εκείνοι που σπουδάζουν στα πανεπιστήμιά της, επισήμανε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών και Κοινοπολιτείας λόρδο Ahmad of Wimbledon.

Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών, όπως και άλλες διμερείς επαφές του κ. Κουίκ, πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης υπουργικής συνόδου των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Μάουερμπαχ της Αυστρίας, δυτικά της Βιέννης, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στον Οργανισμό το 2017.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, υπήρξε πλήρης κατανόηση από τον βρετανό υπουργό Επικρατείας, ο οποίος ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα ξεκινήσουν και πώς θα κλείσουν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, το Λονδίνο ενδιαφέρεται τα μέγιστα να κρατάει τις διαβουλεύσεις και σε διμερές επίπεδο.

Μάλιστα, ο βρετανός υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας σε πολιτικό, διπλωματικό, φιλικό και σε άλλα πολλά επίπεδα, υπάρχουν από πολλά χρόνια πολύ πριν δημιουργηθεί καν η ΕΕ, και άρα δεν θέλει να θέσει την μεταξύ τους συνεννόηση μόνο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο θέλει η Ελλάδα να είναι, αλλά ότι ταυτόχρονα μπορούν να συνομιλούν και σε διμερές επίπεδο.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας δημιουργήσει εδώ και πολύ καιρό επιτροπές με άλλα συναρμόδια υπουργεία, είναι έτοιμο από πλευράς διπλωματικών αρχών, να παρέμβει σε τέτοια ζητήματα με τη Βρετανία.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση είχε γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όταν είχε έλθει στην Αθήνα ο βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο ο κ. Κουίκ συνάντησε τις προάλλες στο Λονδίνο, όπου και κανονίστηκε η τωρινή του συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας, με τον οποίο πρόκειται να ξανασυναντηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Λουξεμβούργου και της Ουγγαρίας, αλλά και με την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε δημόσια στην ολομέλεια της Συνόδου τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, για την επίσκεψη που εκείνος πραγματοποίησε πρόσφατα στην Μαριούπολη, που για την Ελλάδα είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο γιατί υπάρχουν εκεί 120.000 Έλληνες που ζουν ακριβώς επάνω στη γραμμή των εχθροπραξιών.

Ο κ. Κουίκ υπενθύμισε στην ολομέλεια, πως στην Μαριούπολη η ΕΕ έχει μεταβεί μόλις τρεις φορές - η πρώτη ήταν η δική του επίσκεψη με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα μέσα Ιανουαρίου, και επειδή ενδιαφέρει πάρα πολύ η ασφάλεια των εκεί Ελλήνων, βρέθηκε να είναι δέκα ημέρες στην εμπόλεμη ζώνη, κάνοντας τρεις ημέρες περιοδεία - και ακολούθησαν τους επόμενους μήνες μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών της Δανίας και του Λουξεμβούργου.

Το θέμα της κάλυψης των θέσεων των επικεφαλής των τεσσάρων επιτροπών του ΟΑΣΕ συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπήρξε σαφής ότι δεν είχε πρόθεση να θέσει θέμα προσώπων, αλλά ενδιαφερόταν κυρίως να υπάρξει μία γεωπολιτική ισορροπία κατά την κάλυψη των κενών θέσεων.

Με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών υπήρξε συζήτηση ως προς τις θέσεις της Βουδαπέστης για το προσφυγικό και τους κινδύνους που βλέπει στην Ευρώπη από πλευράς του Ισλάμ, ενώ με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ο κ. Κουικ συζήτησε την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών, σε συνάρτηση και με την ομάδα των αμερικανών γερουσιαστών, την αποκαλούμενη «Ομάδα του Ελσίνκι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)