to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 20.02.2015

Διεθνή

Την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ζητούν Μέρκελ - Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβαν σήμερα ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι μια από τις επιλογές, αλλά όχι και ο στόχος τους.


"Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να εφαρμοστούν. Όλες οι συμφωνίες του Μινσκ και τίποτα λιγότερο από τις συμφωνίες του Μινσκ", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. "Οι εκεχειρίες παραβιάστηκαν κατ΄ επανάληψη, θα πρέπει τώρα να γίνουν πλήρως σεβαστές σε όλη τη γραμμή του μετώπου" πρόσθεσε. 

"Ο στόχος είναι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μινσκ να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη", είπε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ. Θα πρέπει "να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην συνεχιστεί το λουτρό αίματος", συνέχισε. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, κατόπιν αιτήματος των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεών τους, ανακοίνωσε εξάλλου ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

Η συνάντηση αυτή, θέμα της οποίας θα είναι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Οι συμφωνίες του Μινσκ, που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου, προβλέπουν την εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, την απόσυρση του βαρέος οπλισμού και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές.

Οι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των συμφωνιών όμως η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αποτελεί μια επιλογή, εάν παραβιαστεί η συμφωνία, αλλά όχι και τον στόχο της Ευρώπης. 

Επισήμανε όμως ότι, εφόσον χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε "να εξετάσει το θέμα των κυρώσεων" ενώ ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε ότι "όποια χώρα" δεν τηρήσει τις συμφωνίες θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)