to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 21.01.2013

Διεθνή

Την πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραήλ «βγάζει» η κάλπη της Τρίτης

Τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου έχει σχεδόν προεξοφλήσει ο Ναφτάλι Μπένετ, (δεξιά), αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος-έκπληξη των εκλογών.


«Επιστρέψτε στο σπίτι σας» καλεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους -που αναλογούν σε ένα καθοριστικό 20%- λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές από τις οποίες μπορεί να προκύψει η πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.

Η εκλογική συμμαχία ανάμεσα στο Λικούντ του Νετανιάχου και το υπερεθνικστικό Ισραέλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν παραμένει σε τροχιά νίκης, έχοντας χάσει όμως τη δυναμική της που καρπώνεται το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Εστία, η έκπληξη των βουλευτικών εκλογών του Ισραήλ.

Μια «ανάσα» πριν τις κάλπες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βλέπει το ακροδεξιό κόμμα του εκατομμυριούχου Ναφτάλι Μπένετ να... ρουφά τον «αέρα» υπεροχής που είχε η συμμαχία Λικούντ-Μπεϊτένου στις δημοσκοπήσεις. Αυτή καθαυτή η νίκη δεν απειλείται, όμως ο ίδιος ο Νετανιάχου ενδέχεται να είναι πολιτικά αποδυναμωμένος.

Στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του δεν θα τον εγκαταλείψουν και επανέλαβε τη δέσμευση για την προάσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ και συνέχιση του εποικισμού παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή επιβεβαιώνουν ότι η συμμαχία Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτενού βρίσκεται σε τροχιά νίκης, όμως τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Προβλέπεται μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 63 εδρών σε σύνολο 120 της Κνεσέτ. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν -καθώς έχουν αποκτήσει... φήμη για την ανακρίβειά τους- η συμμαχία Νετανιάχου-Λίμπερμαν μαζί ένα μπλοκ μικρότερων θρησκευτικών κομμάτων θα έχει δέκα έδρες λιγότερες συγκριτικά με τις εκλογές του 2009.

Μία σχετικά αδύναμη εκλογική εμφάνιση θα καταστήσει τον Νετανιάχου πιο ευάλωτο στις απαιτήσεις πιθανών κυβερνητικών εταίρων του -συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς Εβραϊκής Εστίας που διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία σχεδόν προεξοφλώντας ότι την επομένη των εκλογών θα ανήκει στη νέα κυβέρνηση.

Ο Ναφτάλι Μπένετ δεν κράτησε μυστική την επιθυμία του να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, σε σημείο που κυκλοφόρησε προεκλογικές αφίσες με φωτογραφίες του ίδιου και του Νετανιάχου.

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς κατέβηκε στις εκλογές με πλατφόρμα υπέρ της προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Όχθης, η οποία κατελήφθη μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τα Υψίπεδα του Γκολάν στον πόλεμο του 1967 -θέση η οποία είναι πιο σκληρή από την ατζέντα Νετανιάχου.

Παρόλο που ο Νετανιάχου εξακολουθεί να δηλώνει υπέρμαχος ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού κράτους, μία συνεργασία με την Εβραϊκή Εστία θα οδηγήσει την κυβέρνησή του ακόμη πιο δεξιά, επιβαρύνοντας πιθανώς περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις του με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Και με την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους «παγωμένη» από το 2010 εξαιτίας του ζητήματος του εποικισμού, θα υπάρχουν ελάχιστα κίνητρα για τον Νετανιάχου να επιδιώξει νέες πρωτοβουλίες ως επικεφαλής μία κυβέρνησης «γερακιών».

Το ακροδεξιό κόμμα έχει καταστεί η έκπληξη των εκλογών. Προβλέπεται ότι θα κερδίσει 14 έδρες και θα τερματίσει στην τρίτη θέση στις κάλπες που ανοίγουν στις 07.00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στο Ισραήλ, τετραπλασιάζοντας την σημερινή εκπροσώπησή του στην Κνεσέτ.

Στη δεύτερη θέση, βάσει των δημοσκοπήσεων, θα έλθει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υπό τον Σέλι Γιατσίμοβιτς, πρώην δημοσιογράφο που εστίασε στην προεκλογική εκστρατεία σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ελπίζοντας να κεφαλαιοποιήσει την αγανάκτηση των Ισραηλινών. Εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου 18 έδρες.

Αν και η υποστήριξη προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινήθηκε υψηλότερα, η αντιπολίτευση προσέρχεται στις εκλογές διασπασμένη χωρίς να κατορθώσει να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο και να πείσει τους Ισραηλινούς που ανησυχούν για την αναταραχή στον αραβικό κόσμο ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Ο Σέλι Γιατσίμοβιτς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, όμως οι αναλυτές δεν αποκλείουν συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης σε νέα κυβέρνηση.

Η Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δεσμεύεται να εργαστεί για μία νέα περιφερειακή ειρηνευτική συμφωνία. Το κόμμα της, Hatnuah, αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να κατακτήσει λιγότερες από δέκα έδρες.


Πηγή: news.in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)