to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 30.04.2020

Πολιτική

Ύφεση με υπογραφή Μητσοτάκη: Σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Σφοδρή αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρούονται σφοδρά σχετικά με τα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα»


«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του κατά τη σημερινή, εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για την ύφεση του... 2015 (κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων), λέγοντας κιόλας πως «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015». Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το εμπροσθοβαρές σχέδιο που έχει παρουσιάσει, διατυπώνοντας και τον ισχυρισμό πως δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες. Καμιά αναφορά από τον πρωθυπουργό στο σκάνδαλο των voucher.

«Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε πως «η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. «Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας», πρόσθεσε, « η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών».

* * *

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού, τις πολιτικές που ο λαός έδιωξε από την πόρτα» 

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή. Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού τις πολιτικές που ο ελληνικός λαός έδιωξε από την πόρτα» (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

(η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ)

* * *

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, παρουσίασε ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης φτάνοντας να πει ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι» - παρατήρηση στην οποία του απάντησε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του πρωτολογία.

 Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.

   «Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο κ.Μητσοτάκς και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

   «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο» είπε ο πρωθυπουργός.

   Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».

     Τα μέτρα που ανακοίνωσε - Ανακοινώσεις το απόγευμα από 3 υπουργούς

Ο κ .Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.

   Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.

   - Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.

   - Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.

   - Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα "SUR" προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.

   «Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

     Ρευστότητα στην αγορά

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.  Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε "κλειδιά" για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.

«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».  «Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

 «Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

 Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων.

«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

   Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.

   «Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.

   «Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

     "Η Βουλή θα λειτουργεί ανεξαρτήτως συνθηκών"

   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί στη Βουλή και είπε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας.

   «Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί, και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το Κοινοβούλιο" είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

   «Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές, υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και τη σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα, και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας, να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συμφωνήσουμε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμ, και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξιγκλάς".

Και θριαμβολογία

   Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα κατά της επιδημίας αναφέροντας δυο στοιχεία που -όπως είπε ο ίδιος- καταδεικνύουν «την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα»

   Συγκεκριμένα ανέφερε:

   «Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορονοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid-19 και εύχομαι να είναι αχρείαστες. Επίσης μέσα Μαρτίου, 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

Φ. Γεννηματά: Η κρίση μετράει το μπόι όλων μας

Δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα των επιστημόνων, τους μαχητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέχρι τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους διανομείς, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς», συνέχισε επισημαίνοντας την αναφορά του πρωθυπουργού πως η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο.

«Να μην καταργήσει στην πράξη η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ.Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή», παρατήρησε και σημείωσε: «Προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Χωρίς σχέδιο, χωρίς test, και με μερική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Υγείας η σταδιακή άρση των μέτρων γίνεται με ρίσκο, όπως ρίσκο είναι και το άνοιγμα των σχολείων». Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της μάσκας τονίζοντας ότι «την ώρα που γίνονται υποχρεωτικές προτείνουμε να υπάρξει διατίμηση γιατί αλλιώς επικρατεί αισχροκέρδεια. Τουλάχιστον να είναι δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σούπερ μάρκετ».

«Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε ότι απαιτείται αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για μας τους Σοσιαλιστές, είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση δικαιώνονται αρχές και αξίες. Και γι' αυτό παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις. Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο το οποίο φαίνεται μέσα από τις πολιτικές τους».

Διατυπώνοντας τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά αποσαφήνισε ότι «επέλεξε τον δικό του δρόμο, της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα». «Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε:

«Επιστρέφει μια νέα Σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα "θέλω" της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιοι ότι η παράταξη της Αλλαγής θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό».

«Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Στόχος μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη». Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσα «να παρέμβουμε με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας», λέγοντας «εμείς μιλάμε για πρόγραμμα νέας αλλαγής».

Μίλησε για δυσμενή πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι:

- ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το τώρα και το μετά. «Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα. Ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής».

- Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αφήνονται στο περιθώριο. «Στον τομέα της εργασίας, δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο. Η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας. Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας, διαρρέει τώρα σχέδιο για επιδότηση εργασίας. Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων», παρατήρησε η κ. Γεννηματά .

- Οι τράπεζες συνεχίζουν το βιολί τους. «Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη της ρευστότητας , από δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε «Επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται, αφήνονται στην τύχη τους. Αφήνουν τους αγρότες να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η επόμενη μέρα της χώρας κινείται σε δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία, για τα οποία κατέθεσε σειρά προτάσεων «άμεσης εφαρμογής, συγκεκριμένες, στοχευμένες και ρεαλιστικές», όπως είπε.

Στο υγειονομικό μέτωπο μίλησε για την πλήρη στήριξη του ΕΣΥ ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

- Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και στήριξης των ανέργων.

- Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Επ' αυτού ανέφερε η κ. Γεννηματά: «Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης ώστε να μην κρύβονται κακοπληρωτές πίσω από όσους έχουν ανάγκη. Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε; Βάλτε ένα σχέδιο σε εφαρμογή για ολοκληρωμένη λύση.

- Ειδικά Προγράμματα για τους αγρότες.

- Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην Ευρώπη λέγοντας ότι έτσι όπως λειτουργεί δεν πάει μπροστά.

«Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια. Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια» ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη, βγείτε μπροστά, όχι πίσω από τις πλάτες του Μακρόν και του Σάντσεθ. Δώστε τη μάχη. Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αυτή την προοπτική μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Δ. Κουτσούμπας: Κάποτε οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, τόνισε πως ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα οφείλεται πρώτα απ' όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ευθύς εξ αρχής υπογραμμίσει πως η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον δημόσιο τομέα Υγείας με τους υγειονομικούς να δίνουν αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία και τόνισε πως ενόψει ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας και τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν όλοι δωρεάν.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας» και να «σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες του κόσμου», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει "λερωμένη τη φωλιά" του για αυτά που ζούμε σήμερα».

Είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση δοκίμασε ό,τι αντεργατικό μέτρο υπήρχε στην φαρέτρα εκείνης και του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι έχει και «το θράσος να μιλά για δήθεν "πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων"».

«Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Τόνισε ότι ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού ή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τόνισε πως το «μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε ότι η σχετική διαμάχη το μόνο που δείχνει είναι η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος».

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων» και πρόσθεσε ότι πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως λύση από μια «προοδευτική ΕΕ» είπε ότι αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση» ενώ πρόσθεσε ότι «η "Σκύλα" της δημοσιονομικά σφικτής ΕΕ, δεν διαφέρει για τους λαούς απ' τη "Χάρυβδη" των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της ΕΕ, που επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ' αυτήν».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός «δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει κυρίως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης και θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν», στο οποίο έχουν απαντήσει με την πολιτική τους και τα έργα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι "μαξιμαλιστικά", ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά.

Τα δικά σας "μινιμαλιστικά" και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα.

Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει.

Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: Το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15%

Ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι «ο λόγος σας αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο της προπαγάνδας επί της αλήθειας, θυμίζει ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικής περιόδου».

   Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση και η ύφεση ήταν ορατή πριν από την πανδημία και εκτίμησε ότι το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15% και αυτός θα είναι ο λόγος που οι εταίροι θα έρθουν και θα απαιτήσουν την λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιδόθηκε στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όπως έκαναν όλοι οι πρωθυπουργοί πριν από κάθε μνημόνιο.

   Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαρουφάκης προς τον πρωθυπουργό είναι:

   1 . Πόσα θα δανειστεί η κυβέρνηση τη διετία 2020-2021. Θα δανειστεί από ΕΜΣ ή ομόλογα με ποια αναλογία;

   2. Θα μειώσει η κυβέρνηση τους μισθούς στο δημόσιο;

   3. Στον ιδιωτικό τομέα τι θα κάνει με τον κατώτατο μισθό;

   4. Θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις;

   5. Πόση λιτότητα προσμένετε να σας επιβάλλουν του χρόνου;

   6. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Θα κρατικοποιηθούν όμως, οι τράπεζες; Το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων;

   7. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Ηρακλής για το κόκκινα δάνεια που ήδη είναι άχρηστο.

   Για το τελευταίο αυτό ερώτημα ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα κάνει, υποστηρίζοντας ότι αν δεν απαντήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι δέσμιος συγκεκριμένων συμφερόντων.

   Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ΄ ελάχιστο 60 δις ευρώ γι αυτό και το κόμμα του ζητούσε ευρωομόλογο και ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε λιτότητα.

   Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε η ΕΕ, επιτέθηκε με οξύτητα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ταμείο και ότι είναι φύλο συκής. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ μέσα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, γιατί κάθε κράτος θα δώσει εγγυήσεις στην Επιτροπή ώστε να δανειστεί 250-300 δισ. και μετά θα γίνει μόχλευση ώστε να φθάσει στο 1-1,5 τρισ. ευρώ. Αυτή είναι η τακτική της Lehman Brothers, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα και την κρίση που προκάλεσε διεθνώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)