to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 27.04.2017

Κοινωνία

Αναβλήθηκε η δίκη του Κ. Πελετίδη: «Δεν θα κάνω πίσω, δεν θα παραδώσω φακέλους εργαζομένων»

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, θα συνεχιστεί η δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, αφού το δικαστήριο έλαβε υπ' όψιν του την απουσία μάρτυρα υπεράσπισης.


Η υπόθεση του δημάρχου εκδικαζόταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών. Ο Κ. Πελετίδης βρέθηκε κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, επειδή το 2014 αρνήθηκε να παραδώσει για έλεγχο τους φακέλους με τα στοιχεία 324 εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων είχαν μετατραπεί, βάσει νόμου, από ορισμένου χρόνου σε αορίστου

Η δήλωσή του έξω από τη δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, πριν την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ήταν η εξής, σύμφωνα με το Tempo24:

«Όπως δεν δώσαμε τους φακέλους των εργαζομένων αορίστου χρόνου, διότι όπως λέγανε τότε οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θέλανε να γεμίσουν τη δεξαμενή από την οποία θα απέλυαν δημοσίους υπαλλήλους, δεν δίνουμε ούτε αυτούς τους φακέλους. Δεν θα διευκολύνουμε ούτε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παραδίδοντας στοιχεία και φακέλους για να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, που στόχο έχει την απόλυσή τους.

Οι εργαζόμενοι για τους οποίους συζητάμε τώρα, προσλήφθηκαν στο Δήμο πριν το 2004, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Νόμο Παυλόπουλου τους μονιμοποίησε και τους έκανε αορίστου χρόνου. Τηρήθηκαν τότε όλες οι διαδικασίες από τη Διοίκηση και έρχονται σήμερα, μετά από 13 χρόνια και σου λένε ότι πρέπει να απολυθούν, τη στιγμή που έχουν προϋπηρεσία στο Δήμο, 20 χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, προσλήφθηκαν με όλους τους προβλεπόμενους νόμους κι εμείς, μπροστά στην αδικία που γίνεται, με σκοπό να χτυπηθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και η λειτουργία του Δήμου, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους, αρνηθήκαμε να δώσουμε τους φακέλους».

Η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Δημήτρη Αθανασιάδη:

«Σήμερα δικάζεται ο Δήμαρχος Πατρέων, επειδή δεν έδωσε τα στοιχεία στο Υπουργείο για ανθρώπους που είχαν διοριστεί πριν 20 ή 25 χρόνια, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και στην πορεία άρχισαν να ελέγχουν αν μπήκαν νόμιμα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος δεν έδωσε τα στοιχεία και πολύ καλά έκανε, διότι αυτό που επιδίωκαν οι κυβερνήσεις μέσα από τη διαδικασία των μνημονίων και επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση με τη διαδικασία της αξιολόγησης, είναι οι απολύσεις. Τα Σωματεία του Δήμου, στηρίζουν τον Δήμαρχο με όλες τους τις δυνάμεις, διότι στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις τους, ενώ όπως είναι γνωστό, είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας».

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πατρέων, «με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». 

Επίσης, με την ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι «το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με την οποία κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν, ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις». 

Ακόμη, στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Πελετίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στον Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ που μονιμοποιήθηκαν, μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ, καθόλα νόμιμα. Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση. Με βάση τα παραπάνω αρνηθήκαμε ως δημοτική Αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου». 

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η δημοτική Αρχή δεν θα συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται ανελέητα από την καπιταλιστική οικονομική κρίση», και προστίθεται: «Θα αντιμετωπίσουμε τις διώξεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες του δήμου μας». 

Υπενθυμίζεται, ότι η δίκη γίνεται έπειτα από αναβολή που είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2016.

 
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)