to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 28.11.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Την Πέμπτη η απόφαση για την Παλαιστίνη

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία, προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν το αίτημα της Παλαιστίνης να... αναγνωριστεί ως "κράτος-παρατηρητή" του ΟΗΕ.


Στον αντίποδα η Γερμανία ανακοινώνει ότι θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει ως φαίνεται η Βρετανία, ζητώντας εγγυήσεις για μία πιθανή στήριξη της αναβάθμισης καθεστώτος.

Η Ρωσία θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη -δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.Η σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί.

«Η Ισπανία θα ψηφίσει "ναι" στο παλαιστινιακό αίτημα, μένοντας πιστή στην ιστορία της και γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη λύση για να προσεγγίσουμε την ειρήνη», τόνισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «η αλλαγή καθεστώτος θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση των δύο κρατών, με την προοπτική των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρτ 'Αιντε δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους, εκτός από μια μεγάλη διπλωματική νίκη, το μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ώστε να διεξάγουν εκεί ένα νομικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν αντιθέτως να χάσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των οικονομικών αντιποίνων με τα οποία τους απειλούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να προσφύγουν ενώπιον του ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ για την πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε την Τρίτη ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης την πρόθεση να προσφύγουν στο ΔΠΔ αν αποδειχθεί πως ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, όπως δήλωσε ο Τάουφικ Τιράουι, ο οποίος προεδρεύει της παλαιστινιακής επιτροπής η οποία ερευνά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Οι Παλαιστίνιοι είναι από το 1974 μια "οντότητα παρατηρητής" στον ΟΗΕ. Με το καθεστώς αυτό συμμετέχουν στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης και στις διεθνείς διασκέψεις. Αν γίνουν κράτος παρατηρητής, όπως είναι το Βατικανό, θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση, να μην μπορούν να προτείνουν αποφάσεις ούτε να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα στον ΟΗΕ.

Η κύρια ανησυχία του Ισραήλ είναι να δει την Παλαιστίνη να εντάσσεται στο ΔΠΔ. Η ένταξή της δεν θα είναι εντούτοις αυτόματη αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από τη Συνέλευση των κρατών μελών, δηλαδή των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, που αποτελεί την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ, το οποίο έχει από το 2002 την αρμοδιότητα να δικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είναι ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ, παρόλο που συνεργάζεται μαζί του. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του.

Αν γίνει κράτος παρατηρητής, η Παλαιστίνη θα μπορεί επίσης να υπογράψει συμβάσεις του ΟΗΕ για τα κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα, να συμμετάσχει σε συνθήκες ανοικτές στα κράτη και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, στο οποίο επίσης δεν μπορούν να προσφύγουν παρά κράτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)