to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 07.06.2023

Πολιτισμός

Την Πέμπτη 8/6: Ομιλία του φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβιστή Marcelo Brodsky

Το New York University διοργανώνει ομιλία με τον φωτογράφο, εικαστικό και ακτιβιστή Marcelo Brodsky την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, στις 7.30 μ.μ. - Θα παρουσιάσει τη δουλειά του «1968: The Fire of Ideas», που περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις του ‘68 παγκοσμίως


Ο αργεντινός φωτογράφος, εικαστικός και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Marcelo Brodsky, θα παρουσιάσει τη δουλειά του 1968: The Fire of Ideas. Το έργο του περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις του ‘68 παγκοσμίως, με τις οποίες συνδιαλέγεται ο καλλιτέχνης.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: "Οι φωτογραφίες πάντα επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες, και η δική μου παρέμβαση σ’ αυτό το έργο είναι να προτείνω νέες αναγνώσεις. Τα κείμενα και τα χρώματα που έχουν προστεθεί παράγουν μια άλλη γλώσσα, την ποιητική γλώσσα της αντίστασης. Παρεμβαίνοντας σε φωτογραφίες ιστορικού περιεχομένου και προσπαθώντας να ανακαλέσω τις συνθήκες στις οποίες τραβήχτηκαν, επιδιώκω την προβολή τους στο μέλλον, το οποίο είναι τώρα το δικό μας παρόν".

Ο Marcelo Brodsky έγινε γνωστός μέσα από το έργο του για τους desaparecidos («εξαφανισμένους») κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή. Πρόκειται για ένα οπτικό δοκίμιο με τον τίτλο Buena Memoria (1997), που πραγματεύεται τη συλλογική μνήμη μέσα από τα αισθήματα και τις προσωπικές εμπειρίες εκείνων που βίωσαν τη δικτατορία. Το 2000 στην καλλιτεχνική του εγκατάσταση με τον τίτλο The Wretched of the Earth παρουσίασε βιβλία που ήταν θαμμένα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας από ανθρώπους που φοβούνταν μήπως βρεθεί στην κατοχή τους κάποιο από αυτά.

Μεταγενέστερες δουλειές του εστίασαν στους σαράντα τρεις αγνοούμενους μαθητές της πόλης Ayotzinapa του Μεξικού⋅ στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος στην Myanmar⋅ στην προσπάθεια απόδοσης δικαίωσης στα θύματα της γενοκτονίας στην German South West Africa, δηλ. τη σημερινή Ναμίμπια⋅, και στις εξεγέρσεις του 2021 στην Κολομβία. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Parque de la Memoria (Πάρκου Μνήμης),  ενός τόπου-μνημείου στο Μπουένος Άιρες αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων της κρατικής τρομοκρατίας.

Η ομιλία θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)