to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 28.06.2018

Κοινωνία

Τέλος στον εφιάλτη: Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής!

Ο καφκικός εφιάλτης έλαβε τέλος στη συνεδρίαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, την Πέμπτη 28/6: «Ομόφωνα αθώοι, χωρίς αμφιβολίες» κρίθηκαν η Ηριάνα και ο Περικλής, παρά την αντίθετη και προκλητική για το νομικό μας πολιτισμό εισήγηση της εισαγγελέως


Ύστερα από ένα χρόνο εγκλεισμού τους οι δύο νέοι, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 13 ετών,  βγαίνουν από τη φυλακή. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση από το κατάμεστο ακροατήριο.

«Οι φιλικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται. Το δικαστήριο σας κηρύσσει ομοφώνως αθώους» ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην Ηριάννα και τον Περικλή που δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Μετά από πολυήμερη διαδικασία και με την εισαγγελική πρόταση να ζητά την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η οποία κήρυξε αθώους τους δύο, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας.

To αίσιο τέλος στη συνεδρίαση, αποτυπωμένο στα tweets του The Case:

(σ.σ.: Ο Παπαλάμπρου ήταν μάρτυρας που έχει δώσει τρεις καταθέσεις στην Αντιτρομοκρατική και μία στον εφέτη ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε πρωτοδίκως ούτε και τώρα στο Εφετείο για να καταθέσει. Είχε εμφανιστεί ως μοναδικός αυτόπτης μάρτυρα της μεταφοράς του περίφημου κιβώτιου με τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη).

Μετά από παραμονή ενός ολόκληρου χρόνου στην φυλακή η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής άκουσαν από τον πρόεδρο την κρίση των Εφετών που "ομοφώνως" διατύπωσαν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους την αρχή πως «οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενο της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο». Επιπλέον όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου δεν κρίθηκε αξιόπιστος ενώ παράλληλα δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο. Τέλος ούτε στοιχείο για «μισθώσεις για παράνομη δράση προέκυψαν» αλλά ούτε και για παράνομη δραστηριότητα.

Η ανακούφιση για το γεγονός ότι έλαβε τέλος με αίσιο τρόπο μία μαύρη υπόθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτυπώνεται στο σχετικό hashtag: #free_irianna

Με αυτό το hashtag σχολίασε την έκβαση και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αποκαταστάθηκε μία μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους:

«Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αναφέρει:

Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μια τεράστια αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους, αφού όμως πρώτα παρέμειναν έγκλειστοι, για έναν χρόνο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους.

Στην αθώωση των δύο συνετέλεσε ένα πλατύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης. Η κινητοποίηση αυτή συνέβαλλε στην εξουδετέρωση του κλίματος τρομοϋστερίας που είχε καλλιεργηθεί από συντηρητικούς κύκλους.

Σχόλιο για την θετική εξέλιξη έκανε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου:

Nωρίτερα η εισαγγελέας Αν. Μασούρα, είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων με την ίδια ποινή όπως πρωτόδικα, δηλώνοντας πεπεισμένη πως είναι μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε διατυπώσει, μάλιστα, τη θέση της ότι η διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ απολύτως αξιόπιστα και εξήγησε ότι υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 30χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της. Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. 

Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό ότι η Ηριάννα βρίσκεται στη φυλακή ως αποτέλεσμα σκευωρίας και κατασκεύασμα της Αντιτρομοκρατικής, υποστήριξε ότι «οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» και διευκρίνισε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», καθώς -όπως τόνισε- «δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός... Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγόρευση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου που χειροκρότησε ειρωνικά. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σα να μην έγινε διαδικασία».

Η αναλυτική ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 28/6, για ακόμα μία φορά, από τη σελίδα «The Case» του Omnia ΤV:

Κατάμεστη ήδη από νωρίς το πρωί η αίθουσα, αλληλέγγυοι και στην είσοδο του Εφετείου, περιμένοντας την κλούβα που θα φέρει τους κατηγορούμενους.

Ήρθαν οι κατηγορούμενοι, βγήκε και η έδρα.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευσή της με εισαγωγή, κάνοντας κριτική στα ρεπορτάζ μας (του Οτάσσιος Θεοφίλου) ως «ανωνύμου αρθρογράφου του indymedia», λέγοντας ότι είναι ανακριβή και στόχο έχουν να την γελοιοποιήσουν. Η εισαγγελέας συνεχίζει αναφερόμενη σε άλλα ρεπορτάζ, πάλι επώνυμων αρθρογράφων, ως «ανώνυμα». Μιλάει για «δολοφονία χαρακτήρα». Η εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι «δεν ζήτησε ποτέ δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους κατηγορούμενους» και κλείνει την εισαγωγή λέγοντας: «δεν εκτιμώ ανθρώπους που στα δύσκολα εγκαταλείπουν τις αξίες τους».

Μετά την εισαγωγή στην οποία επιτέθηκε κατά πάντων όσων κάλυψαν την δίκη, η εισαγγελέας προχωράει στην αγόρευση και την πρόταση.

Η εισαγγελέας αναφέρεται στα περιστατικά όπως περιγράφονται περίπου στο βούλευμα.

Εισαγγελέας: Η Ηριάννα δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς βρέθηκε DNA του Δ.Μπ. σε δίπλωμα οδήγησής της, αφού μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τον γνωρίζει. Δεν αναφέρεται στις εκθέσεις ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας το DNA. Η Εισαγγελέας θεωρεί αξιόπιστη την έκθεση και το εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ: Η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης λέει ότι στατιστικά είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει άλλος άνθρωπος στην Ελλάδα και δείχνει άμεση επαφή με τα όπλα.

Εισαγγελέας: Κατά την ακροαματική διαδικασία οι πραγματογνώμονες μάρτυρες (Φύτρου, Φιτσιάλος) δεν κατέστησαν αρκετά πειστικές τις καταθέσεις τους. Η έκθεση ενός πραγματογνώμονα, πρώην της ΔΕΕ, είναι γεμάτη εμπάθεια κατά της υπηρεσίας.

Η εισαγγελέας αναφέρεται σε συνέντευξη του Φιτσιάλου στην οποία λέει ότι από ένα κύτταρο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επίσης λέει ότι τα εργαστήρια της ΔΕΕ λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης κι έχουν πάρει ISO.

Εισαγγελέας: Η Μεθενίτη είναι αξιόπιστη γιατί παραμένει στη θέση της.

Εισαγγελέας: Όμως το DNA δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που συνδέοουν τους κατηγορούμενους με ΣΠΦ. Ο Κων/νος γνώριζε τον Χ. και τον Μπ., σκληρά και αρχηγικά μέλη της ΣΠΦ. Η Ηριάννα γνώριζε Π. και Ο.

Εισαγγελέας: Ο Κων/νος αθωώθηκε από ΣΠΦ με βάση μαρτυρική κατάθεση αξιωματικού της αντιτρομοκρατικής που είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι. Όμως στην απόφαση λέει πως αποδείχτηκε ότι είναι αναρχικός αλλά, ενώ κατανοεί την ιδεολογία της ΣΠΦ δεν την ακολουθεί.

Εισαγγελέας: Έτσι, καταρρίπτεται η υπόθεση ότι είναι σκευωρία, γιατί την αθώωσή του την οφείλει σε αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής. Συνεπώς οι σχέσεις των κατηγορουμένων με ΣΠΦ δεν είναι απλώς φιλικές σχέσεις αλλά υπάρχει θερμός εναγκαλισμός.

Εισαγγελέας: Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί, άσχετα αν το αρνούνται για τους δικούς τους, υπερασπιστικούς λόγους. Δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις αλλά δεν είναι φιλικές.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα «ταξίδια στο εξωτερικό όπως του Περικλή με τον Κων/νο στην Βαρκελώνη» και συνεχίζει: Τα μέλη της ΣΠΦ δε, είναι άριστοι σκοπευτές.

Εισαγγελέας: Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τα όπλα και τα έθαψαν επιμελώς στην Παν/λη. Η ΣΠΦ είναι μια ανοιχτή οργάνωση σε όλους. Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων για τα θρησκευτικά σύμβολα [που βρέθηκαν στα όπλα] είναι αβάσιμοι γιατί υπάρχει εναγκαλισμός ποινικών-τρομοκρατών και μπορεί να τα πήραν από ποινικούς. Δεν είναι μόνο φίλοι της ΣΠΦ αλλά φίλοι των ηγετικών στελεχών. Όμοιος τον όμοιο αεί πελάζει.

Αγόρευση συνηγόρου Δαλιάνη (Περικλή): Η εισαγγελέας προσπαθεί πολύ άστοχα να στηρίξει την πρωτόδικη απόφαση. Είναι τόσο αναντίστοιχη η πρωτ. απόφαση με τις ενδείξεις που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Δαλιάνη: Η εισαγγελέας έκανε ανάγνωση αυτολεξεί εγγράφων που δεν περιέχονται καν στην παρούσα δικογραφία αλλά σε άλλες, της ΣΠΦ, και μάλιστα με αναφορές σε ονόματα που έχουν απαλλαχθεί από ΣΠΦ.

Δαλιάνη: Αν ήθελε, λέει, η εισαγγελέας να στήσει μια υπόθεση «θα έφερνε παραπάνω στοιχεία». Εμμέσως παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Η συνήγορος συνεχίζει με αναφορά στα πραγματικά περιστατικά.

Δαλιάνη: Ο Μπάγιας, εισαγγελέας, που έχει πεθάνει και ήταν στη δίκη του Κων/νου για ΣΠΦ είπε στην αγόρευσή του ότι «για τον Κων/νο τί να πω, πρέπει να του ζητήσουνε συγγνώμη». Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε προσωπικές σχέσεις, είχε πει ο Μπάγιας.

Δαλιάνη: Ο Περικλής με το που συνέλαβαν τον Κων/νο πήγε μόνος του στον ανακριτή να καταθέσει ότι είναι φίλος του κι ότι ο ίδιος έμενε στο σπίτι. Η συνήγορος συνεχίζει αναφερόμενη στην ανυπαρξία στοιχείων που να συνδέουν Περικλή με ΣΠΦ.

Η συνήγορος Δαλιάνη αναφέρεται στην περίεργη και με πολλά κενά κατάθεση Παπαλάμπρου (που «βρήκε» τα όπλα).

Δαλιάνη: Η κατάθεση Παπαλάμπρου από την πρώτη στιγμή τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επικαλούμενη την κοινή σας λογική θα πω αυτή η κατάθεση δεν αντέχει στη λογική. Υπάρχει μια παράλογη σύνδεση της υπόθεσης που αθωώθηκε ο Κων/νος με αυτά τα όπλα.

Δαλιάνη: (σχετικά με το DNA) Πλέον αναλύονται 25 γενετικοί τόποι, όχι 16, γιατί με τους 16, όταν έγινε η έκθεση Περικλή-Ηριάννας, δεν μπορούσε το εργαστήριο της ΔΕΕ να πάρει ISO. Άρα είναι ανεπαρκή τα 16. Υπάρχουν πιθανότητες σφαλμάτων και κίνδυνοι επιμολύνσεων.

Δαλιάνη: Το DNA μπορεί να είναι μόνο απαλλακτικό, δεν μπορεί να είναι στοιχείο ενοχής. Η νομολογία με πολλή επιφύλαξη έχει αντιμετωπίσει το DNA.

Η συνήγορος Δαλιάνη αναφέρεται σε περιπτώσεις όπως του Σίμου Σεϊσίδη και συνεχίζει: Υπάρχει βούλευμα δικαστικού συμβουλίου Πατρών σε ποινική υπόθεση όπου λέει ότι το DNA δεν μπορεί να μας πληροφορήσει ούτε για τον τόπο ούτε για τον χρόνο εναπόθεσης.

Δαλιάνη: Η Μεθενίτη, κόντρα σε όλη την επιστημονική κοινότητα λέει ότι δεν υπάρχει δευτερογενής μεταφορά.

Δαλιάνη: Το δικαστήριό σας έχει την ευκαιρία να νομολογήσει για το θέμα του DNA. Να είναι μια απόφαση συμβατή με την επιστήμη και να βοηθήσει και την αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Καθώς η συνήγορος Δαλιάνη σταχυολογεί από αποφάσεις αθώων για ΣΠΦ, ο πρόεδρος λέει «συντομεύετε». Δαλιάνη: Μακάρι να ήταν πιό λογική η πρόταση της κ. εισαγγελέως για να ήμουν συντομότερη. Εισαγγελέας: Κύριε πρόεδρε! Με λέει παράλογη!

Δαλιάνη: Η πρωτόδικη απόφαση και η πρόταση της κ. εισαγγελέως επαναφέρουν τις ποινές υπόνοιας του Μεσαίωνα. Καταδικάστηκε όχι επειδή αποδείχτηκε αλλά επειδή η συμμετοχή στην ΣΠΦ δεν αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο. Ζητώ την ομόφωνη και χωρίς αμφιβολίες απαλλαγή.

Δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης Περικλή, Ν. Δαμασκόπουλος: Με την πρότασή της μας ζητάει η εισαγγελέας να επιστρέψουμε σε δικονομικό Μεσαίωνα.

Ο συνήγορος Δαμασκόπουλος συνεχίζει αποδομώντας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης.

Δαμασκόπουλος: Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το DNA είναι αξιόπιστο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει δευτερογενής μεταφορά, ακόμα δηλαδή κι αν υποθέσουμε ότι τα έπιασε μια φορά τα όπλα, έχουμε οπλοκατοχή; Όχι

Αγορεύει ο συνήγορος υπεράσπισης Ηριάννας, Ν. Βιτώρος.

Βιτώρος: Καμμιά ένδειξη επαφής της Ηριάννας με κανένα μέλος της ΣΠΦ. Ούτε κατηγορουμένου. Ούτε στις επαφές της είχε τον Περικλή. Μπορούν δύο αποφάσεις να έχουν τόσο αντικρουόμενα σκεπτικά, με μόνη δικαιολογία ότι οι αποφάσεις δεν παράγουν δεδικασμένο;

Βιτώρος: Η Ηριάννα δεν δέχτηκε στήριξη μόνο από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά από διάφορα κομμάτια της κοινωνίας.

Ο συνήγορος αναφέρει παραδείγματα, από το Athens Indymedia και την εφημερίδα Εντός/Εκτός, κειμένων που δεν την αναγνωρίζουν ως συντρόφισσα ή πολιτική κρατούμενη. Και συμπληρώνει: Αυτό είναι το «όμοιος τον όμοιο αεί πελάζει»;

Βιτώρος: Όχι μόνο δεν υπάρχει ταύτιση με βάση την έκθεση αλλά έχουμε αποκλεισμό. «Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία», είπε ο Μ. Τουαίην. Αλλά εδώ είναι ποινική δίκη και θέλουμε αποδείξεις.

Βιτώρος: Η Ηριάννα είναι αθώα και πρέπει να επιστρέψει σπίτι της, στην οικογένειά της, στη δουλειά της. Η απόφασή σας να είναι το εφαλτήριο της καινούργιας της ζωής.

Δεκάλεπτη διακοπή και θα συνεχίσει με την τελευταία αγόρευση, της δεύτερης συνηγόρου υπεράσπισης της Ηριάννας, Ελ. Κοκονούζη.

Συνεχίζεται η διαδικασία. Κοκονούζη: Τα περί Βαρκελώνης ως αποδεικτικά στοιχεία ενοχής του πρωτοδίκου θα έπρεπε να κρύβονται και όχι να επαναλαμβάνονται.

Κοκονούζη: Μέσα σε μια δεκαετία που υπάρχει η ΣΠΦ, ένας μέσος αναγνώστης έχει πια μια εικόνα για το τί είναι η ΣΠΦ και ποιά είναι η στάση των μελών της. Δεν ταιριάζει καθόλου με της Ηριάννας.

Κοκονούζη: Ακόμα κι αν είχε την πολιτική ταυτότητα που της αποδίδει η εισαγγελέας, τί να σήμαινε; [Η αγόρευση της συνηγόρου έχει καθηλώσει έδρα και κοινό. Πολύ έντονη η συναισθηματική φόρτιση με την οποία αποδομεί κατηγορητήριο και εισαγγελική πρόταση.]

Κοκονούζη: Έχει ενδιαφέρον η αγωνία να της φορεθεί [της Ηριάννας] μια πολιτική ταυτότητα την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρει η πολιτική ταυτότητα.

Κοκονούζη: Η καταδίκη της Ηριάννας θα είναι δοκιμασία για το δικαστικό μας σύστημα.

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις. Διακοπή περίπου μιάμισης ώρας.

Η έδρα επανήλθε.

Πρόεδρος: [Με συγκίνηση ο πρόεδρος] Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για τηυν αξιοπιστία της. Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοιν. συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο.

Πρόεδρος: Ομοφώνως αθώοι.

Πρόεδρος: Χωρίς αμφιβολίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)