to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 16.03.2023

Κοινωνία

Γενική απεργία σήμερα Πέμπτη 16/3: Οι εργαζόμενοι ξανά στους δρόμους για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών

Οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας αναμένεται να γεμίσουν και πάλι σήμερα Πέμπτη 16/3, ζητώντας δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών, απαιτώντας να σταματήσει η συγκάλυψη - «Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», τονίζει η ΓΣΕΕ, να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία, να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί, τονίζει η ΑΔΕΔΥ - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς - 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη 15/3


Η γενική απεργία της Πέμπτης 16 Μαρτίου έρχεται να προστεθεί σε σειρά κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, απεργιών και δράσεων του τελευταίου 15νθημέρου, από τότε δηλαδή που μια ολόκληρη χώρα έμεινε άφωνη από το αδιανόητο δυστύχημα των Τεμπών και τη μετέπειτα κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης και μετάθεσης ευθυνών.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΝΟ, ΟΛΜΕ και δεκάδες άλλα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης επισημαίνοντας στις ανακοινώσεις τους τα κρίσιμα ερωτήματα πως πρέπει να απαντηθούν για το πώς, το γιατί και τους υπαίτιους για το έγκλημα των Τεμπών. 

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση είναι στις 11 το πρωί στην Πλ Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 το πρωί στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (εδώ το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης) ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις καλούνται την ίδια ώρα σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Πέμπτη 16/3

Από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα κινηθεί το Μετρό στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως και το Τραμ. Τρόλεϊ και λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ (αναλυτικά)

Απόπειρα προβοκάτσιας την τελευταία στιγμή από τον Μ. Βορίδη

Να σημειωθεί ότι τo υπ. Εσωτερικών του Μ. Βορίδη έβγαλε ανακοίνωση αργά το βράδυ της Τετάρτης - και ενώ επίκειται 24ωρη απεργία των ΜΜΕ - ότι τάχα κηρύχθηκε από τα δικαστήρια παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16/3, εν γνώσει του ψευδόμενο καθώς η δικαστική απόφαση αφορά την απεργία/αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία «αξιολόγησης». Προβοκάτσια του υπ. Εσωτερικών καταγγέλει η ΑΔΕΔΥ (διαβάστε αναλυτικά)

Απεργία στα ΜΜΕ την Τετάρτη 15/3

Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15/3, μια μέρα πριν την πανελλαδική απεργία, ώστε να υπάρχει κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πέμπτης. Το Left.gr συμμμετέχοντας στην απεργία δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης 16/3.

Η ΑΔΕΔΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ σημειώνει στο κάλεσμά της για την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ότι η φωνή των δημοσίων υπαλλήλων ενώνεται με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.
  • Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.

«Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Όλων οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργία της Πέμπτης 16/3 τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη».

Σημειώνε δε, μεταξύ άλλων, πως «τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις  ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και τώρα της κρίσης κόστους ζωής. 

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών».

 

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των πενήντα (57) ανθρωπίνων ζωών οι υπαίτιοι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε την συμμετοχή της στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε για την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Όλοι οι εργαζόμενοι, στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και να απαιτήσουν να πληρώσουν οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Διοίκηση των σιδηροδρόμων.

Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των πενήντα (57) ανθρωπίνων ζωών. Εδώ και τώρα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να συγκαλυφθεί. Όσοι πιστεύουν πώς με αστείους επικοινωνιακούς χειρισμούς, δήθεν θλιμμένους Υπουργούς, συγνώμες, αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και επιτροπές διερεύνησης θα καλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την τραγωδία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Τα χέρια τους έχουν βαφτεί με αίμα αθώων ανθρώπων και η Ελληνική Κοινωνία αξιώνει βαρύτατη τιμωρία για τους εγκληματίες.

Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί να λειτουργεί ένα κράτος στη λογική του «πάμε και όπου βγει». Είδαμε που οδηγεί αυτό. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των Δημοσίων Υπηρεσιών με μόνο σκοπό το εύκολο κέρδος για τα συμφέροντα σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Είναι η ώρα να μπει ένα τέλος στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες διεκδικούν μία ζωή με αξιοπρέπεια, δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν ενωτικά και δυναμικά στην κινητοποίηση της ΠΕΜΠΤΗΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 το πρωί της ίδια ημέρας. Σύνθημα μας, «δεν ήταν δυστύχημα… ήταν δολοφονία!!! καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υπαίτιοι πρέπει να πληρώσουν».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης

Στην 24ωρη απεργία, της Πέμπτης 16ης Μαρτίου, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην απεργία της Πέμπτης 16 Μαρτίου

Στάσεις εργασίας ΟΛΜΕ από Δευτέρα 06 έως και Παρασκευή 10.03.2023 για  αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης - especial.gr

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Με αίτημα να απαιτηθεί «μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».

Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όλες και Όλοι στη Γενική Απεργία και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για αλήθεια και δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τη στήριξη των συγκοινωνιών και συνολικά των δημόσιων αγαθών, και τονίζει:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους, που αγωνίζονται ενάντια στην απαξίωση και τη διάλυση του ΟΣΕ, και προειδοποιούσαν επί μήνες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τους κινδύνους που υπήρχαν για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!»

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη αποφάσισε η ΠΝΟ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16/03 αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Λόγω της κινητοποίησης τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές - μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)