to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 21.07.2020

Κοινωνία

Την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών για τις εργασιακές συνθήκες στα ΚΤΕΛ ζήτησε η ΟΣΜΕ

«Κ. Υπουργέ, παραβιάζονται ακόμα και οι κανόνες ασφαλούς μεταφοράς του επιβατικού κοινού, θα απαντήσετε;»


Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στις εργασιακές συνθήκες των ΚΤΕΛ, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΣΜΕ, «οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ απαλλαγμένοι από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006), έχουν θέσει το σύνολο του προσωπικού υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και προσπαθούν να εκτελέσουν το δημόσιο έργο της συγκοινωνίας, παραβιάζοντας τους κανόνες που αφορούν το  αγαθό της οδικής ασφαλείας και της ασφαλούς μεταφοράς του επιβατικού κοινού.

Μέτοχοι οδηγοί μεταπηδούν από λεωφορείο σε λεωφορείο άλλων μετόχων, των οποίων το προσωπικό τελεί σε αναστολή σύμβασης, παραβιάζοντας όλα τα στάνταρ ασφάλειας και κάθε κανόνα της νομοθεσίας, με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση, το μεγαλύτερο κέρδος και την απομάκρυνση για όσο  δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των εργαζόμενων, με εξαρτημένη σχέση εργασίας  από την επιχείρηση, των οποίων την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους των αποδοχών έχει αναλάβει το κράτος».

Η ΟΣΜΕ ερωτά – μεταξύ άλλων – τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών «έως πότε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας;» και «έως την περάτωση της διαδικασίας, έγκρισης και κατάθεσης του νέου κανονισμού των ΚΤΕΛ, θα ισχύουν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006);».

Διαβάστε αναλυτικά:

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Κύριε  Υπουργέ,

Παρά την παγερή αδιαφορία σας  για τα σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και  την δεδομένη σκανδαλώδη ανοχή σας  απέναντι στην αυθαιρεσία και παραβατικότητα αυτών των επιχειρήσεων, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), δεν θα πάψει και δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει όσα τραγικά συμβαίνουν, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα,  στις επιχειρήσεις ΚΤΕΛ, τα οποία  με μαθηματική ακρίβεια   οδηγούν στη διάλυση της Δημόσιας  Συγκοινωνίας  και θέτουν τις προϋποθέσεις πρόκλησης ατυχήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή έχετε ως πολιτεία συμβάλει,  παραχωρώντας την δυνατότητα αυτή μέσω των ΠΝΠ, ώστε  να μπορούν τα ΚΤΕΛ να θέτουν το σύνολο του προσωπικού υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, παρά το γεγονός της αυξημένης ζήτησης μετακίνησης των πολιτών της χώρας. 

Οι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ έχοντας αλλεργία και αντεργατικό μένος, ξεπερνώντας ακόμη και αυτή την αντεργατική νομοθεσία που εσείς θεσπίζετε, απαλλαγμένοι πλέον από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006), τον οποίο  φροντίσατε να καταργηθεί, έχουν θέσει το σύνολο του προσωπικού υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και προσπαθούν να εκτελέσουν το δημόσιο έργο της συγκοινωνίας, παραβιάζοντας ασύστολα όλους τους κανόνες που αφορούν το  αγαθό της οδικής ασφαλείας και της ασφαλούς μεταφοράς του επιβατικού κοινού.

Μέτοχοι οδηγοί μεταπηδούν από λεωφορείο σε λεωφορείο άλλων μετόχων, των οποίων το προσωπικό τελεί σε αναστολή σύμβασης, παραβιάζοντας όλα τα στάνταρ ασφάλειας και κάθε κανόνα της νομοθεσίας, με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση, το μεγαλύτερο κέρδος και την απομάκρυνση για όσο  δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας  από την επιχείρηση, των οποίων την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους των αποδοχών έχει αναλάβει το κράτος.

Κύριε  Υπουργέ,

Μπορεί, παρά τα όσα τραγικά στη δημόσια συγκοινωνία συμβαίνουν, να κρατάτε την πόρτα του Υπουργείου Μεταφορών μανταλωμένη, στη μεγαλύτερη  Ομοσπονδία Μεταφορών στη χώρα, κλειστή στο διάλογο στη συζήτηση και στην επικοινωνία, να μην απαντάτε, να μη δίνετε λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τη δημόσια συγκοινωνία,  να μην λαμβάνετε υπόψη τις αμέτρητες καταγγελίες μας, σχετικές με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες, οι επιβάτες από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων ΚΤΕΛ, αλλά δεν μπορεί η δημόσια συγκοινωνία να λεηλατείται, να είναι στο έλεος των πλιατσικολόγων και να αποτελεί πεδίο και βάθρο πολιτικών επιδιώξεων σε βάρος των εργαζόμενων, του επιβατικού κοινού και του συνόλου   της κοινωνίας.

Επανερχόμενοι στο σοβαρό ζήτημα της κατάργησης του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006), του πλαισίου προστασίας  των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των κανόνων για την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας και προάσπισης του αγαθού της οδικής ασφάλειας, σας θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε  σε εμάς τους εκπροσώπους χιλιάδων  εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ, αλλά κυρίως έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε συνολικά στην κοινωνία και στο επιβατικό κοινό.

Με το ν. 4663/2020 καταργήσατε τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ, απεμπολώντας την υποχρέωση της πολιτείας, προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Ταυτόχρονα   αναθέσατε την θέσπιση των κανόνων ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας στις Ιδιωτικές επιχειρήσεις ΚΤΕΛ.

Δώσατε το δικαίωμα στους ιδιώτες επιχειρηματίες να “νομοθετούν” για λογαριασμό του κράτους και να αποφασίζουν οι ίδιοι για όσα αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας.

Ταυτόχρονα με την  κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (τρεις μήνες από τη δημοσίευση του ν. 4663/2020), κάθε  ΚΤΕΛ, ανέλαβε την υποχρέωση κατάρτισης νέου κανονισμού και κατάθεσής του στην υπηρεσία  Μεταφορών  της οικείας Περιφέρειας ή Περιφερειακής ενότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας (3) τριών μηνών από τη δημοσίευση του προαναφερόμενου νόμου.

Λόγω της υγειονομικής κρίσης και αδυναμίας σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων  των μετόχων ΚΤΕΛ, δώσατε παράταση κατάθεσης του νέου Κανονισμού έως στις 31-8-2020.

Δεν δώσατε  όμως κ. Υπουργέ παράταση ισχύος του υπάρχοντος Γενικού Κανονισμού, ώστε ως την κατάθεση του νέου σχεδίου Κανονισμού των ΚΤΕΛ να μην υπάρξει κενό νομοθεσίας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας είναι η αμφισβήτηση των κανόνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των κανόνων ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Τα ΚΤΕΛ ισχυρίζονται ότι στο μεσοδιάστημα, από της κατάργησης του π.δ 246/2006 (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ), έως την, με απόφαση των συνελεύσεων των μετόχων των ΚΤΕΛ, κατάρτιση νέου κανονισμού δεν ισχύει απολύτως τίποτα.

Διακινούν ή και εγκρίνουν σχέδια κανονισμού στα οποία εμπεριέχονται διατάξεις αντίθετες με την εργατική νομοθεσία και την νομολογία ανώτατων δικαστηρίων. 

Εγκρίνουν σχέδια κανονισμού χωρίς την παρουσία των μετόχων, εκμεταλλευόμενοι την αντιδημοκρατική δυνατότητα της εκπροσώπησης των μετόχων δια εξουσιοδότησης, την οποία εσείς δια του ν. 4663/2020 εξασφαλίσατε, προς όφελος της ολιγαρχίας στα ΚΤΕΛ και σε βάρος των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών Λεωφορείων και της ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη

απαντήστε κ. Υπουργέ

  • Έως πότε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας;

  • Έως πότε τα ΚΤΕΛ θα κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζόμενων και της πολιτείας,  προσλαμβάνοντας  χαμηλόμισθους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου  και  έργου, προς αντικατάσταση  μόνιμων εργαζόμενων τους ποιους έχουν θέσει σε αναστολή σύμβασης;

  • Έως πότε οι ιδιοκτήτες Λεωφορείων ΚΤΕΛ θα “αλωνίζουν” και θα ασυδοτούν παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας;

  • Έως την περάτωση της διαδικασίας, έγκρισης και κατάθεσης του νέου κανονισμού των ΚΤΕΛ, θα ισχύουν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ 246/2006);

  • Οι πολίτες και το επιβατικό κοινό, για το μεσοδιάστημα έως, αλλά και μετά την έγκριση του νέου κανονισμού θα μετακινούνται με ασφάλεια;

  • Θα προασπίσετε το Δημόσιο συμφέρον,  την δημόσια συγκοινωνία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το αγαθό της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς μετακίνησης του επιβατικού κοινού, καταργώντας την διάταξη ανάθεσης κατάρτισης αυτών των κανόνων στους μετόχους των ΚΤΕΛ;

  • Έχετε σκοπό να συναντήσετε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της χώρας,  τους εκπροσώπους των χιλιάδων εργαζόμενων στην εμπορευματική και επιβατική μεταφορά;

Απαντήστε κ. Υπουργέ!

Για  την  Ο.Σ.Μ.Ε

     Ο  Πρόεδρος                                                              Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θεμιστοκλής  Αμπλάς                                                 Παντελεήμων  Τουρλής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)