to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 05.04.2021

Κοινωνία

Την Παρασκευή θα είναι διαθέσιμα τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ξεκινούν οι παραλαβές των self tests από τα φαρμακεία με προτεραιότητα στους μαθητές - Χωρίς τεστ όμως έμειναν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που άνοιξε σήμερα


Η κυβέρνηση από την προηγούμενη εβδομάδα πανηγυρίζει το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς με το βάρος, να πέφτει στα self tests και την ατομική ευθύνη. Όμως το λιανεμπόριο άνοιξε σήμερα χωρίς οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ (self test) ξεκίνησαν να μοιράζονται σήμερα με τον εφοδιασμό των φαρμακείων να αρχίζει από τα απομακρυσμένα νησιά. Ο στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη για τα self tests οι λοιμωξιολόγοι όλο αυτό το διάστημα διατηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης με τα self tests και τη διανομή τους, μίλησε σήμερα και η Αριστοτελία Πελώνη στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι αρχικά θα διατίθενται σε μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, καθώς σημειώνεται πως προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Να σημειώθεί ότι θα πρέπει αν το τεστ βγει θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώνει στη σελίδα self-testing.gov.gr (η οποία ενδεχομένως θα λειτουργήσει την Τετάρτη), μέσω της οποίας θα εκδίδεται βεβαίωση ή μήνυμα για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή σε ιδιώτη. Από την άλλη, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, δήλωση χρειάζεται να κάνουν μόνο για όσους το self test είναι υποχρεωτικό (όπως εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές).

Για τους μαθητές τη δήλωση θα πρέπει να κάνει γονέας ή κηδεμόνας, ενώ οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους, που θα γίνονται 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με επίδειξη του ΑΜΚΑ. Να σημειωθεί πως όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων.

Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67.

«Είναι προφανές πως μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μη νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει να συνωστίζεται» επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οδηγίες για τη διάθεση των self test κατά την πρώτη εβδομάδα
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του για τον τρόπο διάθεσης των self tests κατά την πρώτη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα αφορά αποκλειστικά μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης (380.000 δικαιούχοι).  Μόνο το ΑΜΚΑ αυτών θα ανοίξει στην πλατφόρμα καταχώρησης. Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.  Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση, από τη στιγμή που θα αντιστοιχούν για κάθε φαρμακείο περίπου 32 δικαιούχοι. Την πρώτη εβδομάδα θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Κάθε φαρμακαποθήκη εκτός αυτών που θα χορηγήσει, θα δημιουργήσει και ένα stock το οποίο θα προκύπτει από των αριθμό των φαρμακείων τα οποία τη δήλωσαν ως προμηθευτή τους, πολλαπλασιαζόμενο επί 75.

Η διαδικασία εφοδιασμού των φαρμακείων


Η αλυσίδα του εφοδιασμού των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και η διάθεσή τους στον πολίτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έχει ο ΠΦΣ από τα συναρμόδια Υπουργεία οι πρώτες ποσότητες από τα self test θα βρίσκονται στα φαρμακεία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, πλήρως ανεπτυγμένη και λειτουργική, αναμένεται να είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, έχοντας διασυνδεδεμένους μέσω της πλατφόρμας, όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσω της πλατφόρμας - στην οποία το φαρμακείο θα είναι συνδεδεμένο οn line με την φαρμακαποθήκη - θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση εισερχόμενων ποσοτήτων, καταγραφή καταχώρησης και ποσοτήτων διάθεσης, επιτήρηση του διαθέσιμου στοκ, παραγγελία νέων ποσοτήτων αναπλήρωσης αυτών που δίνονται.

Οι επιπλέον ποσότητες των self tests, οι οποίες θα παραμένουν στοκαρισμένες και διαθέσιμες στις φαρμακαποθήκες θα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των tests τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία, αναπληρώνοντας το stock τους σε τακτική βάση. Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δυο αποθήκες, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία.

tags: self test

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)