to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 04.03.2016

Πολιτική

«Πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών - Δεν συνυπέγραψαν Λεβέντης, Κουτσούμπας (ενημέρωση)

Μετά από οχτώ ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Παρασκευής - Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπογράφει η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ - Την ικανοποίηση της για το κοινό ανακοινωθέν εκφράζει η κυβέρνηση.


Πλήρως αποδεκτές είναι οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, όπως προκύπτει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Σταση που δεν έκαναν αποδεκτή οι άλλλοι πολιτικοί αρχηγοί λεγοντας οιτ σε αυτη την περιπτωση δεν θα υπέγραφαν.

  • Π. Καμμένος: Η Ελλάδα θα έχει κοινή γραμμή για το προσφυγικό: Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Όπως ανέφερε, οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.​
  • Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων στην Ελλάδα, είπε μετά τη σύσκεψη ο Δ.Κουτσούμπας. Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα κατέθεσε προτάσεις και αποχώρησε, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί εργάζονται σε κείμενο συμπερασμάτων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε  νωρίτερα το θέμα των κλειστών κέντρων.  Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή με με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τη Συμφωνία για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία (παρακάτω η συνεχής ενημέρωση).

Κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

Στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, αναφέρουν ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργούν και σημειώνοντας ότι άλλωστε ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της 'Α. Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.  Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, 

Η συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)