to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 03.12.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τα σχολεία: Ή στις 14/12 το άνοιγμα ή τον Ιανουάριο

Δεν είναι ακόμη γνωστά τα κριτήρια που θα καθορίσουν την απόφαση του πρωθυπουργού για το πότε θα ανοίξουν τελικά τα Δημοτικά σχολεία στη χώρα - «Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά», αναφέρουν κάποιοι ειδικοί


Η επαναλειτουργία των σχολείων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής των ειδικών που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις.

Παρ' όλο που τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί είχαν διαφωνίες σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια σύγκλιση στις απόψεις τους, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρώτα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας είχε τονίσει ότι η δική του εκτίμηση είναι πως με τα τωρινά δεδομένα δεν θα ανοίξει τίποτα στις αρχές του μήνα. Από την πλευρά του, ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε χαρακτηριστικά ότι «η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά».

Και οι συζητήσεις για τα σχολεία κρίθηκαν από πολλούς πρόωρες, δεδομένου ότι η χώρα δοκιμάζεται έντονα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανόντων να αυξάνεται συνεχώς. Μάλιστα, αυτό που τόνισαν οι ειδικοί είναι πως αν δεν υπάρξει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και, κυρίως, μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, είναι δύσκολο να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν δηλώσει πολλάκις ότι δική τους πρόθεση είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο πιο άμεσα γίνεται, με προτεραιότητα στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τις προτάσεις των ειδικών.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου, καθώς αυτό που λένε οι ειδικοί της επιτροπής είναι ότι αν η επαναλειτουργία δεν γίνει μέχρι εκείνη την ημέρα, τότε δεν βρίσκουν κανένα νόημα να γίνει πριν το τέλος της χρονιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, «αν δεν αρχίσουν στις 14 του μήνα τα Δημοτικά, τότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε κι αυτά μετά τις γιορτές».

Άλλωστε, βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών -όπως έχει εκφραστεί από την ΟΛΜΕ- είναι να ανοίξουν τα σχολεία τον Ιανουάριο και να βρεθεί μια λύση ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε τα σχολεία εντελώς απροετοίμαστα, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Πάντως, παραμένει να δούμε εάν οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν διά στόματος πρωθυπουργού θα είναι βασισμένες στις φωνές των ειδικών, αλλά και των εκπαιδευτικών, ή αν θα ανοίξει τα σχολεία ξανά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρολόι μετράει αντίστροφα και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με βάση όλα τα δεδομένα και χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)