to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 10.06.2022

Κοινωνία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα περάσει: Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών (φωτ.)

Φοιτητές και καθηγητές βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στις εισόδους της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης για να μπλοκάρουν την εξαγγελθείσα εγκατάσταση της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» εντός των ΑΕΙ - Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Προ.Πο. οι αστυνομικοί θα φέρουν οπλισμό εντός των πανεπιστημιακών campus


Ενόψει της επίσημης εγκατάστασης των ΟΠΠΙ (Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως έχουν ονομαστεί), οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας βρέθηκαν από τις 6 το πρωί στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και της ΑΣΟΕΕ.

Από τα ξημερώματα, εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες είχαν φτάσει στις πύλες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και άλλων πανεπιστημίων, με βάση αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, για να εμποδίσουν πιθανή είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ). Μαζί τους βρίσκονται εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, ερευνητές/τριες και άλλοι εργαζόμενοι, περιγράφει η σελίδα «Μένουμε Ενεργοί», σημειώνοντας ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ LEFT.GR

Μετά τις κινητοποιήσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά του νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και της εισόδου της Αστυνομίας στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την δημοκρατία, την ελευθερία και το άσυλο» δηλώνει φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ στην Αυγή. 

«Οι φοιτητές μοιράζουν τον λόγο τους.  Όχι στην είσοδο της αστυνομίας στις σχολές - Ναι στο δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης» σημειώνει ο Κώστας Παπαντωνίου της Αυγής σε ανάρτησή του

Eνδεικτικές οι φωτογραφίες από τις εισόδους των ΑΕΙ: 

ΕΚΠΑ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "ΟΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ -ΠΛΑΙΣΙΟ NA ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕ! EΞO ΗΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑ"

Πηγή φωτ.: Δημοσίευση από το Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

ΕΜΠ

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΑΣΟΕΕ

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Φωτογραφικό υλικό του Μάριου Λώλου

Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο κρεσέντο αυταρχισμού και τον νέο νόμο-πλαίσιο της Ν. Κεραμέως.

«Θα είμαστε εκεί, μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας» υπογραμμίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές.

Στο ΑΠΘ, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόβας καταστολής της κυβέρνησης με το «Σχέδιο "Βιβλιοθήκη"», φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε καταλήψεις, ενώ προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις. Σύμφωνα με το foititikanea.gr, κατάληψη αποφάσισαν ήδη οι φοιτητές Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Μαθηματικού του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι οι 360 νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί που θα περιπολούν στα ελληνικά ΑΕΙ έλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα φύλλα πορείας από τη ΓΑΔΑ. Οι 260 θα ανήκουν σε αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται γύρω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα και οι υπόλοιποι 100 στα ΑΤ της Θεσσαλονίκης και γύρω από το ΑΠΘ.

Σημειώνεται τέλος ότι τα μέλη των ΟΠΠΙ, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα ξεκινήσουν με περιπολίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου «υπάρχει σοβαρή ανάγκη», και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και στην Πολυτεχνειούπολη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα. Γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα, που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού. Έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες υπερασπίζονται το άσυλο και τη δημοκρατία!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντιστέκονται στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τους.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες υπερασπίζονται το άσυλο και τη δημοκρατία!
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της Πέμπτης και οι μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τις πύλες των σχολών σήμερα το πρωί, δείχνουν τον δρόμο.
Θέλουμε χρήματα για καθηγητές, όχι αστυνομία στις σχολές!
Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)