to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 08.07.2022

Πολιτισμός

Σήμερα, Παρασκευή 8/7, η βιβλιοπαρουσίαση - συζήτηση «Επικαιροποιώντας την κρίση του μαρξισμού»

Με αφορμή τη συγκέντρωση και κυκλοφορία σε έναν τόμο, από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής (μτφρ. Τάσος Μπέτζελος), των σημαντικότερων δημόσιων παρεμβάσεων του Λουί Αλτουσέρ για την κρίση του μαρξισμού θα διεξαχθεί συζήτηση την Παρασκευή 8/7 για τη συνεισφορά του Γάλλου φιλοσόφου στην ανάδειξη της κρίσης του μαρξισμού και τη σκιαγράφηση των θεωρητικών και πολιτικών της αιτίων


Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του περίφημου συνεδρίου για την εξουσία και την αντιπολίτευση στις μετεπαναστατικές κοινωνίες που διοργάνωσε στη Βενετία η ιταλική κομμουνιστική εφημερίδα «Il Manifesto», ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!». Μια φράση που ηχεί ακόμη αδιανόητη στα αφτιά ενός ορθόδοξου, σοβιετικού μαρξισμού, αλλά που για τον Αλτουσέρ σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να έρθει στην επιφάνεια ακριβώς το ιστορικό γεγονός της κρίσης αυτής ώστε να αναζητηθούν οι θεωρητικές και πολιτικές της αιτίες. Να αναζητηθούν στις πολιτικές πρακτικές, την οργανωτική συγκρότηση και τη στρατηγική των κυρίαρχων κομμουνιστικών κομμάτων σε Ανατολή και Δύση∙ να αναζητηθούν όμως και στο ίδιο το σώμα των μειζόνων μαρξικών κειμένων, στις απουσίες και τις δυναμικές τους, ταυτόχρονα σπουδαίες αλλά και σε όψεις τους αντιφατικές.

Με αφορμή τη συγκέντρωση και κυκλοφορία σε έναν τόμο, από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής (μτφρ. Τάσος Μπέτζελος), των σημαντικότερων δημόσιων παρεμβάσεων του Λουί Αλτουσέρ για την κρίση του μαρξισμού -κειμένων που όρισαν την προβληματική της και προκάλεσαν έκτοτε σημαντική πολιτική και θεωρητική αντιπαράθεση με διακύβευμα τη φύση του μαρξισμού και τη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος-, συζητάμε για τη συνεισφορά του Γάλλου φιλοσόφου στην ανάδειξη της κρίσης του μαρξισμού και τη σκιαγράφηση των θεωρητικών και πολιτικών της αιτίων, αλλά και επιχειρούμε να επικαιροποιήσουμε την προβληματική της· να μελετήσουμε τη συγκυρία και τις τάσεις της κρίσης του μαρξισμού και να αναζητήσουμε τα θεωρητικά και πολιτικά της διακυβεύματα στις σημερινές συνθήκες.

Συζητούν:

  • Δήμητρα Αλιφιεράκη, εκπαιδευτικός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του marginalia.gr
  • Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας βιολογίας
  • Γιώργος Φουρτούνης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

συντονίζει ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της εκδοτικής ομάδας του Εκτός Γραμμής

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Βιβλιοστασίου, την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, 9 μ.μ. στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο)!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)