to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 20.10.2012

Διεθνή

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για συριακή εμπλοκή

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο, μετά την φονική επίθεση στη Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Ουίσαμ αλ-Χασάν.


Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του «για κάποιο διάστημα».

Ο Ν.Μικάτι παραδέχθηκε ότι η επίθεση στη Βηρυτό συνδέεται με την εμφύλια διαμάχη στη γειτονική Συρία.

Τόνισε ότι η επίθεση συνδέεται με την πρόσφατη αποκάλυψη εκ μέρους του Ουίσαμ αλ-Χασάν μιας υποστηριζόμενης από τη Συρία συνωμοσίας που είχε στόχο την πρόκληση αναταραχής στον Λίβανο. 

Στην έρευνα του στρατηγού αλ-Χασάν εμπλεκόταν το όνομα ενός φιλοσύρου Λιβανέζου πολιτικού και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Άσαντ και αφορούσε τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στον Λίβανο.

Έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου.

Νωρίτερα, η λιβανική αντιπολίτευση είχε την κυβέρνηση του Λιβάνου να παραιτηθεί, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ως υπεύθυνο «για το αίμα του Χάσαν και το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν» στην επίθεση, τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ο πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτησή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα της 14ης Μαρτίου του Χαρίρι.

Το αντί-συριακό πολιτικό μπλοκ στον Λίβανο κατηγορεί τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού.


Διαδηλώσεις στον Λίβανο

Ένας σεΐχης σκοτώθηκε τα ξημερώματα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε στον βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Ουίσαμ αλ Χάσαν στην βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού, δεκάδες ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν με μία ρουκέτα στην έδρα της αλ Ταουχίντ, μιας σουνιτικής ομάδας που πρόσκειται στη σιιτική Χεζμπολάχ, στην Τρίπολη.

Από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε έχασε τη ζωή του ο σεΐχης Άμπντελ Ράζακ αλ Άσαμα, μέλος της αλ Ταουχίντ, σύμφωνα με την πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών στο χωριό Μπαρ Ελίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που ο στρατός προσπαθούσε να ανοίξει τον δρόμο που είχαν κλείσει διαδηλωτές.

Αρκετοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές όπου ζουν κυρίως σουνίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του αλ Χάσαν.

Δεκάδες οπαδοί του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι έχουν διακόψει την κυκλοφορία βάζοντας φωτιά σε λάστιχα σε πολλές περιοχές του ανατολικού, του βόρειου και του νότιου Λιβάνου. 

Ο Σαάντ Χαρίρι κατηγορεί τον Σύρο πρόεδρο για την επίθεση.

Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Το 2005, η δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ-Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.

Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην Τρίπολη του Λιβάνου. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, περισσότερο για να προβάλει την παρουσία του παρά να προχωρήσει σε αντιπαράθεση με τους ενόπλους.


Πηγή:  tanea

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)