to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 01.11.2015

Πολιτική

Την οικεία-μουσείο του Ε. Βενιζέλου στη Χαλέπα εγκαινίασε ο Π. Παυλόπουλος

"Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα τη μεγάλη Ελλάδα, μεγάλη όχι μόνο σε έκταση και πληθυσμό, αλλά σε κύρος και δύναμη διεθνούς υποδείγματος. Μια Ελλάδα με πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, αντάξια της εμβληματικής ιστορίας της και προορισμένη να διαδραματίσει ένα εξίσου ιστορικό ρόλο για το μέλλον", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο.


"Μέρος του οράματος και μάλιστα καταλυτικό του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν το ότι υπηρέτησε πάντοτε μεγάλα ιδανικά. Και τα υπηρέτησε με φρόνηση, όπως δείχνει το ότι για αυτόν η εξουσία δεν όταν πάντα αυτοσκοπός, αλλά θεμιτό, κατάλληλο μέσο επίτευξης υψιπετών εθνικών βλέψεων", σημείωσε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο οραματιστή και κορυφαία προσωπικότητα του ελληνισμού που υπερέβη τα εθνικά όρια.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Κρήτη καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητα του. "Πρέπει να δεχτούμε ότι η ολοκληρωμένη ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου εξηγείται μέσα από την ιδανική σύνθεση της οξυδέρκειας, της διαίσθησης και του οράματος. Δοθέντος ότι πραγματικός οραματιστής είναι μόνο εκείνος που διαθέτει οξυδέρκεια και διαίσθηση. Πέραν τούτου μόνο έτσι διαφοροποιείται το όραμα από την ουτοπία. Η ουτοπία σημαίνει περιπλάνηση στον κόσμο του ανέφικτου. Ενώ το όραμα περιφέρεται στην επικράτεια του εφικτού, αλλά μέσα από μία Αισχύλια, ή το πολύ Σοφόκλεια εκδοχή του πολιτικού. Ήτοι μιαν εκδοχή που υπερβαίνει τα συνήθη μέτρα για να αγγίξει το ιδεώδες".

"Αυτός ο χώρος μάς διδάσκει πρωτίστως, στον λαό και το Έθνος μας, τι πρέπει να κάνουμε για να μην μείνουνε αχθοφόροι ενός ιστορικού παρελθόντος, αλλά να αναλάβομε το δικό μας μερίδιο στην διαμόρφωση της ιστορίας, η οποία δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει ακόμα να εμφανίσει πολλές λαμπρές σελίδες στην πορεία της", είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου υπογράφοντας το βιβλίο εντυπώσεων. "Στην ιερά μνήμη του μεγάλου ηγέτη και πολιτικού Ελ. Βενιζέλου ελάχιστος φόρος τιμής στο χθες το σήμερα και το αύριο του Έθνους και του λαού μας", έγραψε.

Στην προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον οποίο χαρακτήρισε ριζοσπάστη οραματιστή και ρεαλιστή, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Βενιζέλος" Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση του Ελ. Βενιζέλου με την οικία της Χαλέπας, ενώ η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες ενός σύγχρονου μουσείου που στεγάζεται στην οικία Βενιζέλου.

Στην τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές, o αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το σύνολο των τοπικών αρχών.

Μια απρόσμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μία έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο φθάνοντας το πρωί στα Χανιά για να τελέσει τα εγκαίνια του Μουσείου.

Στην υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, που πέταξε το F-16 στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν τον γνωστό διάλογο, ο οποίος συγκίνησε το Πανελλήνιο. Ο σμηναγός ανήκει στο δυναμικό της 115 Πτέρυγα Μάχης που έχει έδρα στο Αεροδρόμιο των Χανίων.

Η ιστορία της οικίας Βενιζέλου - το Μουσείο

Η οικία της Χαλέπας, η οποία κτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, έχει χαρακτηριστεί "στέγη της ζωής" του μεγάλου πολιτικού, καθώς σε αυτή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, ενώ συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Επιπλέον, ο Βενιζέλος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην οικία της Χαλέπας, δεδομένου ότι τη σημερινή της μορφή την απέκτησε μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία είχε επιβλέψει ο ίδιος. Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το υπουργείο Οικονομικών. Το έργο αποκατάστασης και μετατροπής της σε μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015.

Κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας της με τη νέα της μορφή, η οικία Βενιζέλου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών, από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε ένα τρίμηνο έχει υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ήδη στους χώρους της εφαρμόζονται πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 4.000 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η οικία-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων και η μουσειακή του διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα δωμάτια με αυθεντικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Σε κάθε ένα από τους ορόφους ο επισκέπτης "συναντά" τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον διπλωμάτη Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στους χώρους της οικίας-μουσείου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1820) και της Λοζάνης (1923) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933, που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη, καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα εναντίον του το 1916.

Η σοφίτα της οικίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω νέων διαδραστικών τεχνολογιών με δωρεά του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το μουσείο βρίσκεται και το υπό ανέγερση νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων καθώς και η περιοχή των Ταμπακαριών, όπου διατηρούνται παλιά παραδοσιακά βυρσοδεψία.

Στόχος των τοπικών αρχών είναι να δημιουργήσουν μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή που θα έχει ως επίκεντρο την ιστορική συνοικία της Χαλέπας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)