to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 03.03.2021

Πολιτική

Την κατάργηση των τροποποιήσεων που εξισώνουν τις πενταετείς σπουδές με την ολιγοετή φοίτηση σε κολλέγια, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Την τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράφουν οι βουλευτές, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νικόλαος, Χαρίτσης Αλέξης, Μαμουλάκης Χάρης, Παππάς Νίκος, Πέρκα Πέτη και Τζούφη Μερόπη.




Την κατάργηση των τροποποιήσεων του Προεδρικού Διατάγματος, που εξισώνουν τις 5ετής σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την  ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 

Με την παρ. 2 του άρθρου 164 του Ν. 4763/2020 τροποποιήθηκε το πδ 38/2010 και προστέθηκαν νέα εδάφια στο άρθρο 4 αυτού με τα οποία  εξισώνονται οι σπουδές πέντε χρόνων στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και η προσπάθεια των μαθητών για εισαγωγή σε αυτή, με ολιγοετή φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις υποχρεώνουν τους επαγγελματικούς φορείς να εγγράφουν και να απονέμουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων. Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται η ακαδημαϊκή γνώση και το έργο των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, υποτιμάται η προσπάθεια μαθητών και φοιτητών και καθηγητών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας της παραγωγής και της λειτουργίας της κοινωνίας μας, 

Η υποτίμηση της γνώσης και των ακαδημαϊκών προσόντων συνδέονται απολύτως με μια ανάπηρη δημοκρατία που εγκαθιδρύεται ταχύτατα με την «ευκαιρία» της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι οι ως άνω τροποποιήσεις του πδ για τα επαγγελματικά δικαιώματα προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμου του τεχνικού και επαγγελματικού κόσμου και το γεγονός ότι παραβιάζουν ευθέως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης που διασφαλίζεται από το Άρθρο 16 του Συντάγματος και το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού, προτείνεται η κατάργησή τους.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)