to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 01.12.2014

Κοινωνία

Την κατάργηση της ντροπιαστικής διάταξης για οροθετικές ιερόδουλες ζητούν τέσσερις φορείς

Το ΚΕΘΕΑ, το ΨΝΑ, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική Πολιτεία να προβεί φέτος σε κάτι περισσότερο από τις συνήθεις δηλώσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS


Την άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για οροθετικές ιερόδουλες ζητούν το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ-ΨΝΑ, το ΑΡΓΩ-ΨΝΘ και η ΕΕΔΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το ΗIV/AIDS αλλά και την πρόσφατη αυτοκτονία μιας εκ των γυναικών, που τον Μάιο του 2012 ως εκδιδόμενες οροθετικές είχαν διαπομπευθεί καθώς τα στοιχεία τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, μαζί με τις φωτογραφίες τους.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική Πολιτεία να προβεί φέτος σε κάτι περισσότερο από τις συνήθεις δηλώσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS. Tην καλούν να καταργήσει την υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α υποστηρίζοντας ότι «ποινικοποιεί την ασθένεια, παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλονίζει την εμπιστοσύνη όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια προς τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ όλες οι οροθετικές γυναίκες τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Οι τέσσερις φορείς επισημαίνουν ότι «για την Κατερίνα και πολλούς ακόμα συνανθρώπους μας είναι, δυστυχώς, πολύ αργά. Είναι ώρα, όμως, η πρακτική της καταστολής και της τιμωρίας να σταματήσει. Η Πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο, αποσύροντας τη διάταξη. Το οφείλει στη μνήμη της Κατερίνας, το οφείλει σε όσους υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και στοχοποίηση, ενώ έχουν ανάγκη από φροντίδα, το οφείλει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η συνοχή της οποίας δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)