to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Την κατάργηση της Φυλής ως χώρου απόθεσης απορριμμάτων αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει η πολιτική βούληση για να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε η Ρένα Δούρου


Η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική φαίνεται να αποτελεί πλέον παρελθόν για την περιφέρεια Αττικής. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη χθεσινή μαραθώνια -πέραν των έξι ωρών- συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν -εκτός της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου (διαβάστε αναλυτικά) και των επικεφαλής των παρατάξεων- ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).

Δύο ψηφίσματα επικυρώθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης από την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της Αττικής. Το ένα αφορά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων». Με το ψήφισμα απορρίπτεται το ν/σ, ζητείται απόσυρσή του και καταγγέλλεται ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το άλλο ψήφισμα αφορά την πολιτική της περιφέρειας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πιστοποιείται η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, ανακοινώνεται η ανάγκη κατάρτισης τοπικών σχεδίων δράσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγκλισης θα γίνει σειρά συναντήσεων και θα διοργανωθούν ημερίδες, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, ειδικοί επιστήμονες, οργανώσεις και επιτροπές πολιτών. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (και των μαθητών), όσον αφορά στα ευεργετήματα -περιβαλλοντικά και οικονομικά- της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

Σε ό,τι αφορά τη Φυλή, αποφασίσθηκε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων και ότι θα πάψει να υφίσταται έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο ψήφισμα, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής. Δίνεται σαφές μήνυμα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι δεν θα υποδέχεται πλέον η Φυλή απορρίμματα εκτός Αττικής, ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Όπως αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας, η θέση της νέας Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της ΟΕΔΑ Φυλής είναι σαφής και διατυπώθηκε: 

- τόσο επιστολή της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, στις 2 Οκτωβρίου, προς τους δημάρχους και τα δημοτικά Συμβούλια Αττικής:

«Προτεραιότητα πρώτη: το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, με σταθερά βήματα και συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα και δεν μπορεί να στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. Εγκατάσταση που σήμερα λειτουργεί ως ο υποδοχέας του συνόλου των σύμμεικτων και επιμολυσμένων απορριμμάτων της Αττικής αλλά και περιοχών εκτός αυτής… Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος». 

- όσο στο  κλείσιμο της Περιφερειάρχη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων:

«Επί της αρχής και επί της ουσίας, η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ολοκληρωμένη  Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής δεν θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής ως εσαεί χώρος διαχείρισης και ο ΧΥΤΑ θα πάψει να υφίσταται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες και δήμους. Η λύση δεν θα είναι πλέον η Φυλή. Το μήνυμα που στέλνει η Περιφερειακή Αρχή προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά στην αποδοχή απορριμμάτων από άλλες πόλεις στη Φυλή,  είναι σαφές : η Φυλή τελείωσε». Απόσπασμα από το κλείσιμο της Περιφερειάρχη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)