to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 02.11.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης από τις πλημμύρες φέρνει ο τυφώνας Σάντι

Την καλύτερη ευκαιρία φαίνεται πως έχει βρει το λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών με αφορμή το κόστος των καταστροφών που έχει προκαλέσει στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ο τυφώνας Sandy, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ασφάλισης του αμερικανικού για τις πλημμύρες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ήδη από την πλευρά των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών έχει υπάρξει κριτική για το υπέρογκο κόστος από τις πλημμύρες και οποίο θα ζητηθεί από Κογκρέσο να καλυφθεί μέσω του δημοσίου χρήματος. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης για τις Πλημμύρες έχει ήδη ξεπεράσει το μπάτζετ του εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι τυφώνες Κατρίνα και Αϊρίν από το 2005 μέχρι σήμερα και για να μπορέσει να καλυφθεί το κόστος του θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από τα 4 δισ δολλάρια που είναι διαθέσιμα, σε μετρητά ή ως δυνατότητα δανεισμού, αυτή τη στιγμή από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα.


Τα think tanks στο παιχνίδι της ιδιωτικοποίησης

Στο σχέδιο για την πίεση του Κογκρέσου να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του εν λόγω προγράμματος, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα αφεθεί ο κάθε αμερικανός πολίτης “βωρά” στα χέρια της ασφαλιστικής βιομηχανίας, συμμετέχουν όπως είναι αναμενόμενο τα think tank που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία των επιχειρηματικών λόμπι και στη διαμεσολάβηση με τους εκπροσώπους των Αμερικανών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Ray Lehmann, συνεργάτης στο Ινστιτούτο R Street, ενός think tank που επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλισης και είναι υπέρμαχο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, συστήνει στο Κογκρέσο να απαιτήσει από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία να χρησιμοποιήσει την αντασφάλιση ή να πουλήσει συμβόλαια της (catastrophe bonds) ώστε να μεταφέρει το κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Χάρη σε ένα νομοσχέδιο που πέρασε το καλοκαίρι η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να το πράξει εφ' όσων όμως αυτή θέλει.
Ο κ. Lehmann προστεθεί ότι η κυβέρνηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να προβεί σε ενέργεις που θα αποτελέσουν κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα (εξάλειψη επιτοκίων, κατάργηση επιδοτήσεων για παλιά σπίτια) ώστε να παρέχει ασφάλιση από τις πλημμύρες. "Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις που, μακροπρόθεσμα, μπορεί να κάνει μια πλήρη ιδιωτικοποίηση του (πλημμύρα ασφαλιστικό πρόγραμμα) μια πραγματική πιθανότητα», είπε.


Πηγή: Wall Street Journal

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)