to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 28.01.2013

Διεθνή

Την εξάλειψη των καταστροφικών ανισοτήτων στην ΕΕ ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε έκκληση σήμερα από τη Μαδρίτη για την κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περιοριστούν οι "καταστροφικές" κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Οι κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται στην Ευρώπη είναι καταστροφικές", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
   
Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανεργία των νέων η οποία σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φτάσει σε "πρωτοφανή επίπεδα". Χαρακτήρισε επίσης "τεράστιο κίνδυνο" για την Ευρώπη τις μεγάλες διαφορές στα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.
   
Η εξυγίανση αυτής της κατάστασης περνά από την έγκριση ενός "φιλόδοξου" ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο οποίος θα ευνοεί την ανάπτυξη και όχι μόνο τη λιτότητα, τόνισε ο Σουλτς ο οποίος βρέθηκε στη Μαδρίτη για να παραστεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
   
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 στην επόμενη σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Ορισμένες πλευρές του προϋπολογισμού αυτού, όπως το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, είναι "πολύ σημαντικές" για την ανάπτυξη κάποιων χωρών, τόνισε ο Σουλτς.
   
"Ελπίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση θα στηρίξει το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτήν την αποστολή", πρόσθεσε. Η διαιώνιση της λιτότητας "δεν λειτουργεί", τόνισε εξάλλου, αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι ακόμη περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεπαγόταν την επιστροφή της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτούσε την οικονομική ανάπτυξη.
   
Αντιθέτως, ο Σουλτς , που είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, παρουσίασε ως "νικηφόρο συνδυασμό" το πάντρεμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με "μια στρατηγική στοχευμένων επενδύσεων για να παραχθεί ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων".
   
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περικλείει μια ενεργή αναπτυξιακή πολιτική", ιδίως στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι στο θέμα αυτό τον τελευταίο λόγο έχει το Ευρωκοινοβούλιο και όχι οι εθνικές κυβερνήσεις. Παραδέχτηκε πάντως ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" μεταξύ της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου και αυτής που εκφράζουν οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.
   
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι πρότεινε τον Νοέμβριο έναν προϋπολογισμό ύψους 973 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επταετία 2014-20, ποσό μειωμένο κατά 75 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτό που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρότασή του επικρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο λόγω των περικοπών στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας, στα προγράμματα για τους νέους και τη διεθνή συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως απορρίφθηκε και από ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Φινλανδία, που ζητούσαν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)