to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:14 | 10.07.2019

Πολιτική

Δημόσια ενημέρωση... Βόρειας Κορέας

Το πρώτο Π.Δ. που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ επί κυβέρνησης Ν.Δ. μεταφέρει την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στον πρωθυπουργό!...


Όπως επισημαίνει το κύριο άρθρο της «Αυγής», «ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του τη ενημέρωση. Μαζί με την Ομάδα Αλήθειας. Γιατί άραγε ξεκίνησε έτσι ο Κ. Μητσοτάκης; Μα προφανώς για να στείλει σήμα ότι θέλει μια έγκυρη, αξιόπιστη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση. Και μάλιστα με τα ονόματα που ακούγονται. Τι, όχι;»

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ, της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περίπτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 5 του ΦΕΚ που αφορά τις «μεταφορές υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό».

Εποπτεία της ΕΥΠ

Όπως αναφέρει το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος, η ΕΥΠ θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω άρθρο.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η ΝΔ είχε αντιδράσει πολύ έντονα όταν το 2016 αρμοδιότητες της ΕΥΠ είχαν μεταφερθεί στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

«Ο υπουργός που επεδίωξε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και κατονομάστηκε ως χρηματοδότης σάιτ που υπηρετούσε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όχι ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ως άμεσος διαχειριστής τους», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία συνέχιζε σημειώνοντας: «Η ΝΔ τονίζοντας την «απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη μεθόδευση της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Παππά, που προσθέτει μια ακόμα σκιά στο πώς λειτουργεί αυτή η Κυβέρνηση».

Τέλος, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση κατέληγε με την επισήμανση: «Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία».

Πληροφορίες: ΑΥΓΗtvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)