to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είσοδος στον Όλυμπο... με εισιτήριο (!)

Στην πιθανή θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο αντιδρούν ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι -Διέρρευσε προσχέδιο της ΚΥΑ


Την θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο καταγγέλουν πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι της Πιερίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι τιμές των εισιτηρίων που πρόκειται να επιβληθούν. Παράλληλα, το προσχέδιο αναμένεται να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Απαριθμώντας μια σειρά από λόγους, οι σύλλογοι της περιοχής δηλώνουν την εναντίωσή τους με το μέτρο αυτό, καθώς πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Πιερίας. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να προστατεύσει  το φυσικό περιβάλλον και θεσπίζει οριζόντια την απαγόρευση εισόδου σε δάση, άλση κλπ, ετοιμάζεται να θεσπίσει εισιτήριο για την είσοδο σε αυτά. 

Διαβάστε αναλυτικά το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει:

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«H επίσημη αντίδραση των ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων Πιερίας στο σχέδιο υπουργικής απόφασης που βάζει εισιτήριο στον Όλυμπο ---> Και στο βάθος εισιτήριο…

Βιώνουμε την 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και προκύπτει νέο θέμα που πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του.

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.
2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%
3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος
4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας
5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια
6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε  την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;
7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα
8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης,  αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.

Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της  είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες  του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα. 

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;
ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρίτσας». 

Πληροφορίες: anevenontas.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)