to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 29.09.2021

Πολιτική

Την επίσπευση της λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλευτή Δυτικής Αθήνας Χαράς Καφαντάρη και θέμα: «Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ και ενίσχυση τους»


Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

-       Στην τελευταία (11η ) γυναικοκτονία ο δράστης (και αυτόχειρας) κατείχε νόμιμα όπλο, το οποίο δεν του αφαιρέθηκε παρά τις σχετικές καταγγελίες για απειλές και βιαιοπραγίες.

-       Η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην χώρα μας  είναι γεγονός και παράλληλα αυξημένος είναι και ο αριθμός των βιαιοπραγιών ενδοοικογενειακής βίας.

-       Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, έφερε το Π.Δ. 37/2019 και δημιουργήθηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

-       Το τμήμα, αυτό, στελεχώθηκε σε έναν βαθμό  τον Νοέμβρη του 2019. Σήμερα λειτουργούν αυτά τα γραφεία, όμως ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν, δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά, διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία.

-       Στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις σαν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, υπάγονται δε, στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.

-       Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα με ερωτήσεις και επερωτήσεις έχει επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ.

-       Η  Κυβέρνηση, δια του κ. Χρυσοχοΐδη  την 14/7/2021  εξήγγειλε Πιλοτικό Πρόγραμμα για ένα (!) Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Δ/νση Αστυνομίας  και ειδικότερα στη  Δυτική Αθήνα  1 πιλοτικό στο Περιστέρι (δεν λειτουργεί ακόμη), ενώ  δεν  έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των υπόλοιπων Γραφείων. Ο τέως Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ),  ούτε εξήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντίστοιχης εκπαίδευσης Αστυνομικών ανά την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι:

·         Πρέπει  να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο νόμος 4604/2019  για την ουσιαστική Ισότητα των φύλων.

·         Το πρόβλημα  έλλειψης προσωπικού στην ΕΛΑΣ είναι έντονο και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

·         Οι απασχολούμενοι   στα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας απαιτείται να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.

·         Η ενδοοικογενειακή βία και οι Γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται εστίαση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να πάρει ώστε να επιταχυνθεί και να επισπευσθεί η λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας;

2.    Ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας;

3.    Τί μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ (τμήματα ενδοοικογενειακής βίας) με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης κατάλληλα εκπαιδευμένο και με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς);

4.    Πώς αντιλαμβάνεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)