to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 16.12.2019

Πολιτική

Την ενίσχυση των εφημερίδων την «έφαγε» το μακελειό

Μετά τη χθεσινή γκάφα ολκής της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην ενίσχυση του Τύπου ακροδεξιά και ρατσιστικά έντυπα, σήμερα ανακοίνωσε δια του εκπροσώπου της ότι το πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί φέτος και προαναγγέλλει διαβούλευση και χρηματοδότηση από του... χρόνου! - Αλ. Χαρίτσης: «Ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ»


Την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο για το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων για το 2019 και τα 6,7 εκ ευρώ που είχαν δεσμευτεί για το εφετινό πρόγραμμα «να διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί νέο πλαίσιο σε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις ενώσεις των ιδιοκτητών τύπου και των δημοσιογράφων για το 2020, 

Η ανακοίνωση λαμβάνει χώρα μετά το αλαλούμ της κυβέρνησης και την κατακρυαγή για το γεγονός ότι στην κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 6,7 εκ ευρώ είχε αρχικά συμπεριληφθεί και η εφημερίδα "Μακελειό", που εκφράζει συχνά ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις, αλλά και κάποιες εκδόσεις που φέρονται να μην έχουν φορολογική ενημερότητα και που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους

Ο κ. Πέτσας αναγκάστηκε να ανακαλέσει το Σάββατο την από 12/12/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση και κάλεσε τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων σήμερα, Δευτέρα, στη ΓΓΕΕ, οπού ετέθησαν και άλλα ερωτήματα πχ όσον αφορά στην ανάγκη ύπαρξης αναλογικότητας, καθώς λάμβαναν το ίδιο ποσό επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους, καθώς και το ερώτημα πως θα διασφαλιστεί στις περιπτώσεις που η επιχείρηση χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι οι εργαζόμενοι πράγματι θα επωφεληθούν από την ενίσχυση αυτή.

Διαπιστώθηκε συνεπώς ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο και ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει επανεξέτασης, αν και όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ συμφώνησαν με την ανάγκη ύπαρξης ενός πρόγραμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων του τύπου. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα της συζήτησης με τα κόμματα και σε ανακοίνωση του πριν λίγη ώρα αναφέρει:

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».

Δήλωση Χαρίτση: «Ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ»

Αφού έγινε γνωστό ότι ακυρώνεται το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τα εξής:

«Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του «Μακελειού», παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ».

Πληροφορίες: news247.gr, typologies.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)