to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 11.11.2021

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Στο κενό πέφτει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία αδυνατεί προς το παρόν να βρει τον απαιτούμενο αριθμό για να ρίξει την κυβέρνηση. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι τα μεσάνυχτα


Αποτυγχάνει σε πρώτη φάση το εθνικιστικό VMRO-DPMNE να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης (στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας) της πρότασης μομφής που υπέβαλε κατά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Το πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών στη γειτονική μας χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη με το τοπίο να αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής ξεκίνησε το πρωί και διεκόπη αφού το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε διάλειμμα μίας ώρας. Επανεκκίνσε όμως διεκόπη εκ νέου έπειτα από σχετικό αίτημα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμμα, «Levica».

Στην αίθουσα της Βουλής παρίστανται μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής), όμως με τον αριθμό αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του Σώματος. Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσιάζει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» (είχε στηρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ πριν ο επικεφαλής του άρει τη στήριξή του), ο οποίος νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή συνεδρίαση.

Η στάση που τήρησε ο Ρετζέπι προκάλεσε την αντίδραση συναδέλφου του που τον χαρακτήρισε «προδότη» αφήνοντας πολλές σκιές για όσα μπορεί να έχουν συμβεί.

Να σημειώσουμε πως για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλ. από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας, ωστόσο η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν δύναται να εξασφαλίσει τέτοια πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση. Στη συνέχεια κάλεσε στο έδρανο τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, για να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει η αντιπολίτευση μέχρι τα μεσάνυχτα να ρίξει την κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα για νέα πρόταση δυσπιστίας τους επόμενους τρεις μήνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)