to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 20.10.2016

Διεθνή

Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με το Βέλγιο για την επικύρωση της CETA μέχρι αύριο εξέφρασε ο Ντ. Τουσκ

Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με το Βέλγιο για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) μέχρι αύριο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.


«Ελπίζω ότι το Βέλγιο θα αποδειχθεί για ακόμα μια φορά πραγματικός πρωταθλητής στην επίτευξη συμβιβασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πειστεί οι πολίτες ότι είναι ασφαλείς απέναντι στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, επισήμανε πως παρόλο που δεν είναι σήμερα μέρα αποφάσεων, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αφήσει «ανοικτά» όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων εάν δεν σταματήσει τα «εγκλήματα» στο Χαλέπι.

Τέλος, επικαλούμενος δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι στην πρώτη της Σύνοδο Κορυφής, θα είναι σαν να μπαίνει σε «κλουβί με λιοντάρια» σχολίασε, πως αντίθετα θα μπει σε «φωλιά περιστερών». «Είναι απόλυτα ασφαλής μαζί μας» σημείωσε.


Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Τερέζα Μέι στη σύνοδο της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εμπλακούν σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΕΕ σήμερα, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι αναμένει η Μέι να ενημερώσει αργότερα τους άλλους 27 ηγέτες, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις έως ότου η Μέι εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία του Brexit. Ο Τουσκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η νέα πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εχθρική υποδοχή και δήλωσε ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν φιλικές.

Αναφορικά με άλλα ζητήματα, ο Τουσκ είπε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τις επιλογές της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στη Συρία και ότι ελπίζει η αντίσταση των Βέλγων στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) να ξεπεραστεί έως την Παρασκευή. Ο Τουσκ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η συμφωνία CETA κινδυνεύει να είναι η τελευταία συμφωνία αυτού του είδους για την Ένωση, αν δεν βελτιώσει τις εμπορικές της πολιτικές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)