to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του Left.gr: Την Ελλάδα «μετά τα μνημόνια» περιέγραψε ο Γ. Δραγασάκης

«Το μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης του παρελθόντος επέφερε την κρίση. Σήμερα, σχεδιάζουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα προστατεύει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία από μελλοντικές κρίσεις, αν και όταν αυτές ξεσπάσουν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας


«Επειτα από 9 χρόνια περιδίνησης, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η ανεργία μειώνεται. Όσο προχωρούμε, η ανάκαμψη θα εντείνεται και θα γενικεύεται. Μεγάλος στόχος είναι ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση»: Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, σε εκδήώση του ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το απόγευμα της Τετάρτης. 

«Τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Από εδώ και στο εξής οι βασικές προτεραιότητες είναι, πρώτον η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και, δεύτερον, η πιο ενεργή παρουσία των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης περιγράφοντας τα 2 ακόμα βήματα-«εγγύηση» για την επόμενη ημέρα:

- Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα επισφραγίσει την έξοδο από τα μνημόνια

- Για 1η φορά αποκτούμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον

«Πιστεύουμε και υπηρετούμε το θετικό σενάριο για τη χώρα, που εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Τη θωρακίζουμε όμως για το ενδεχόμενο εξωγενών αναταράξεων», σημείωσε επίσης ο Γ. Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρετοιμάζει ρύθμιση για το χρέος που θα δίνει προβλεψιμότητα για το μέλλον.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος:

«Έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Δεν έχουμε όμως κόψει, ακόμη, το νήμα. Χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν δυνάμεις που πολεμούν την έξοδο και αυτό φαίνεται από τον εκνευρισμό που φανερώνουν. Έχουμε όμως την εμπειρία πια να τις αντιμετωπίσουμε.

Πλέον, θα χουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, αλλά και περισσότερες ευθύνες. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε το σχέδιο συνολικής προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποτρέψουμε τη συντηρητική/νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση. Το μεγάλο, από εδώ και πέρα, διακύβευμα είναι η ανάπτυξη να είναι οικονομικά σταθερή, βιώσιμη στο χρόνο, δίκαιη κοινωνικά. Παράλληλα με την ανάκαμψη χρειάζεται να χτίσουμε & το νέο κοινωνικό κράτος που είναι όχι μόνο δείκτης κοινωνικής συνοχής, αλλά και παράγοντας ποιοτικής ανάπτυξης».

«Το μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης του παρελθόντος επέφερε την κρίση. Σήμερα, σχεδιάζουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα προστατεύει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία από μελλοντικές κρίσεις, αν και όταν αυτές ξεσπάσουν», τόνισε  επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

Το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη χρειάζεται: 

• Δημόσιες πολιτικές & νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού

• Κοινωνικά υπεύθυνη & παραγωγικά επενδυτική επιχειρηματικότητα, όχι εκείνη που θησαυρίζει έξω και χρεοκοπεί μέσα

• Κοινωνική ασφάλεια (αύξηση κατώτατου μισθού & συλλογικές συμβάσεις).

«Στην προσπάθειά μας για τη νέα πορεία της χώρας χρειαζόμαστε ισχυρό και ενεργό κόμμα, κόμμα που να είναι παράλληλα "και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση". Στο πρωτότυπο εγχείρημα της σύγχρονης κυβέρνηση της αριστεράς, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικός», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως ανέλυσε, ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπημένη χώρα και μια ταλαιπωρημένη κοινωνία. «Αποκρούσαμε μέτρα και επιδιώξαμε άμεση ανακούφιση όσων ήταν πιο αδύναμοι. Ακόμα, κάθε χρονιά που χαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα, το αποδώσαμε στην κοινωνία και στους ηλικιωμένους αλλά και στους νεότερους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε επίσης: «Η οικονομία ανακάμπτει και οι στόχοι υπερεπιτυγχάνονται. Δεν έχουμε λόγο να θέλουμε να περικόψουμε συντάξεις. Έχουμε όμως μια συμφωνία, που δεν την επιδιώξαμε. Αυτή δεν είναι η ώρα να θέσουμε νέα ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να τα δούμε όλα συνολικά».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)