to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 03.05.2018

Οικονομία

Την εφαρμογή νέου μοντέλου λειτουργίας, με μείωση ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, ανακοίνωσε η «Παπαστράτος»

«Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της "Παπαστράτος", επικυρώθηκε στη γενική συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με τη σχετική τροποποίηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας


Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή του εργοστασίου της σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού για το IQOS στις εγκαταστάσεις της, η Παπαστράτος προχωρά σε μία κίνηση που άπτεται των ελληνικών εργασιακών δεδομένων.

Από τα μέσα Μαΐου, η Παπαστράτος εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της, με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με τέσσερις ημέρες 8ωρης εργασίας, ακολουθούμενο από δύο ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο, η Παπαστράτος μειώνει το μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας, παράλληλα, το ίδιο επίπεδο μισθών. Το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η μείωση στο χρόνο εργασίας αποφασίστηκε, με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της Παπαστράτος, επικυρώθηκε στη γενική συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με τη σχετική τροποποίηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Παπαστράτος, Γιώργος Παρτσακουλάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ξεκίνημα της νέας εποχής της Παπαστράτος. Μειώνουμε τις ώρες εργασίας, χωρίς να μειώνουμε τους μισθούς. Πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση με σημαντικά οφέλη για όλους. Μέσα από το νέο μοντέλο, οι άνθρωποί μας θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο, για να τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου μας, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο πλαίσιο για συνεχή λειτουργία σε όσα τμήματα του εργοστασίου απαιτείται. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, χάρη στο νέο σχήμα βαρδιών μας, δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε δουλειά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στο εργοστάσιό μας. Η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν αποτελούν για την Παπαστράτος "ευκαιρία". Αντιθέτως, μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση των εργαζομένων, να κάνουμε τις συνθήκες που εργάζονται, ακόμη πιο ευνοϊκές και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)