to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Την Δημοκρατία και στις δημοτικές εκλογές επιλέγουν οι Γαλάτες

Μια διαφορετική διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου δημάρχου που θα εκπροσωπήσει το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού επέλεξαν να ακολουθήσουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής υπερβαίνοντας τους παλιούς τρόπους δημιουργίας εκλογικών ψηφοδελτίων θέτοντας παράλληλα ως βασική αιχμή του πολιτικού πλαισίου καθόδου στις εκλογές την αποτροπή της εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές και τον αγώνα που δίνεται καθημερινά ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή.


 Έτσι αποφάσισαν να διατηρήσουν όλα εκείνα τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά στην λήψη των αποφάσεων που ανέδειξαν το κίνημα της Χαλκιδικής ως ένα από τα πιο πρωτοπόρα κινήματα τα χρόνια του Μνημονίου με αντοχή και διάρκεια.

Ήδη από το καλοκαίρι οι κάτοικοι των χωριών της Β.Α Χαλκιδικής  αναζήτησαν εκείνους τους τρόπους έτσι ώστε το κίνημα ενάντια στο χρυσό να παραμείνει ενωμένο και δυνατό και να διεκδικήσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές την ανατροπή της δημοτικής αρχής που στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από την δραστηριότητα της Eldorado Gold.

Η προσπάθεια αυτή αποτυπώθηκε σε μία διακήρυξη αρχών και στόχων που υπέγραψαν αρχικά  1.700 κάτοικοι των χωριών Μ. Παναγιά, Ιερισσός, Γομάτι, Ν. Ρόδα, Αμμουλιανή, Ουρανούπολη και η οποία στη συνέχεια στηρίχθηκε και από κάτοικους των υπόλοιπων χωριών της Β.Α Χαλκιδικής. Στην  διακήρυξη   ανακοίνωσαν  την δημιουργία  της δημοτικής κίνησης «Ενωτική Πρωτοβουλία» τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς, οι Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, ζούμε τα τελευταία χρόνια την εγκληματική απόπειρα καταστροφής του τόπου και της κοινωνίας μας με την αυθαίρετη δημιουργία των μεταλλείων χρυσού, στην οποία μεσίτης και συνεργός είναι δυστυχώς η Δημοτική μας αρχή».

« Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία δημιουργίας πατριωτικής, υπερκομματικής δημοτικής κίνησης με πρώτο και κύριο σκοπό την αποτροπή αυτής της καταστροφής, για να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε στη συνέχεια τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας με απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον»

Στόχος της κίνησης αυτής είναι «η  συνένωση όλων των δυνάμεων, από όλα τα χωριά του Δήμου, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις  για την ενωτική κάθοδο στις εκλογές, κάτω από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες θα συσπειρώνει όλους όσους αγωνιούν για την σωτηρία και το μέλλον του τόπου μας, κάνουμε με τόλμη την υπέρβασή μας»

Από το καλοκαίρι λοιπόν που ξεκίνησαν οι διαδικασίες αυτές με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις στα χωριά της Χαλκιδικής ζητήθηκε από τα κόμματα που στηρίζουν το κίνημα ενάντια στο χρυσό να μην κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα ορίσει η τοπική κοινωνία.  Το πλαίσιο αυτό αποδέχτηκε από την αρχή  ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν στις διαδικασίες και μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν το αντίπαλο στρατόπεδο των υποστηρικτών των εξορύξεων χρυσού δεν έχει καταλήξει αν ο Χρ. Πάχτας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ενώ άγνωστο παραμένει  αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στηρίξουν το ίδιο υποψήφιο.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην Ιερισσό όπου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες έξι ατόμων, κατοίκων των χωριών της περιοχής που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν από οποιαδήποτε θέση στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων και στην εκλογική νίκη του ψηφοδελτίου της ‘Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

 Τα ονόματα των υποψηφίων είναι με αλφαβητική σειρά τα εξής: Γιαννακουδάκης Ανδρέας, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, Λαζαρίδης Χαράλαμπος, Καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Μίχος Ιωάννης, Οικονομολόγος και Επιχειρηματίας,Παναγιωτόπουλος Κυριάκος, Καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Παπαγεωργίου Απόστολος, Πολιτικός Μηχανικός και Πασχαλίδης Γεώργιος, Μαθηματικός και Εκπαιδευτικός.

Βασική αιχμή των τοποθετήσεων και των έξι υποψηφίων για την θέση του υποψήφιου δημάρχου Αριστοτέλη εκτός από την εναντίωση στην μεταλλουργία χρυσού ήταν να μπει ένα τέλος στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και να επανέλθει η δημοκρατική λειτουργία η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή μέσα από μία διαφορετική βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα κάθε χωριού με βασικό κριτήριο την αρμονική συνύπαρξη την υγεία και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα μέλη της νέας αυτής δημοτικής κίνησης όρισαν ένα χρονικό διάστημα έτσι ώστε να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των έξι υποψηφίων και στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων στο εγχείρημα αυτό όπου μέσα από εκλογές στα χωριά της Β.Α Χαλκιδικής η τοπική κοινωνία θα επιλέξει ποιος θα κατέβει ως υποψήφιος για τον Δήμο Αριστοτέλη εκπροσωπώντας το αντιμεταλλευτικό μπλοκ.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν τόσο οι κάτοικοι που συνυπέγραψαν την αρχική διακήρυξη όσο και εκείνοι που στήριξαν στην συνέχεια την διαδικασία αυτή. Επίσης μέσα από την επιτροπή που έχει αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών έχει ξεκαθαριστεί ότι το εκλογικό πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί από την τοπική κοινωνία που στηρίζει την Ενωτική Πρωτοβουλία αμέσως μετά την ανάδειξη του υποψηφίου.

«Σε αυτή την πανστρατιά έχουν όλοι θέση, ρόλο και καθήκον» δηλώνουν οι κάτοικοι οι οποίοι εκφράζουν την βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία θα φέρει μία εκλογική νίκη στις δημοτικές εκλογές και μέσα και από αυτή την μάχη θα καταφέρουν να σώσουν την Β.Α. Χαλκιδική από τους επίδοξους χρυσοθήρες  και τους μηχανισμούς που αυτοί επιστρατεύουν για να καταστρέψουν τις ζωές των κατοίκων.

Στο παράδειγμα της δημοτικής αρχής που εκπροσωπεί ο  Χρ. Πάχτας με τα δωράκια χιλιάδων ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός  ως φιλοδώρημα  για την προσφορά υπηρεσιών στην πιο περιβαλλοντοκτόνα δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί στην χώρα, το κίνημα  της Χαλκδικής ενάντια στο χρυσό απαντά για άλλη μια φορά με αυτό που λείπει εδώ και χρόνια από την περιοχή, την Δημοκρατία .  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)