to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 15.12.2016

πηγή: news247.gr

Κοινωνία

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου προτείνει η εισαγγελέας

Χωρίς υπαιτιότητα και μάλιστα, με την πεποίθηση ότι ενεργούσαν σύννομα έπραξαν, κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι στην περιβόητη υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου. Πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωωθούν όλοι όσοι κάθονται στο εδώλιο για τα βαρύτατα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.


Χωρίς υπαιτιότητα και μάλιστα, με την πεποίθηση ότι ενεργούσαν σύννομα έπραξαν, κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι στην περιβόητη υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου. Πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωωθούν όλοι όσοι κάθονται στο εδώλιο για τα βαρύτατα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Η εισαγγελική λειτουργός, Βασιλική Κρίνα, προχώρησε σήμερα την εισήγησή της επί της ενοχής ή όχι των 14 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο μονάχος Αρσένιος. Εν μέσω χειροκροτημάτων από το ακροατήριο, όπου για ακόμα μία συνεδρίαση είχαν συγκεντρωθεί ιερείς, μοναχοί και μοναχές, ζήτησε από το δικαστήριο να τους απαλλάξει από τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, κατά περίσταση για απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων παροχέων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την αγόρευσή της, εξέφρασε την άποψη πως στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν στοιχειοθετείται καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος τους. "Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα, ούτε αν χαρακτηρίστηκε ως το "σκάνδαλο" της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε αναφορικά με το ρόλο των Εφραίμ και Αρσένιο, "οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους, δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει". Υπογράμμισε δε, ότι "από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές" και συνέχισε λέγοντας ότι μερικά από τα ακίνητα εξαιτίας των ελαττωμάτων που είχαν, "όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή". Για το λόγο αυτό, αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη στους δικαστές: "Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;".

Τέλος,  υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και για αυτό πίστευαν ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες, προσθέτοντας ότι αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων περιοχών αρμόδια να αποφανθούν σχετικά είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)