to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 20.01.2021

Πολιτισμός

Την απραξία στην ανάπλαση των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και 48 ακόμα βουλευτές σχετικά με το πάγωμα της διαδικασίας ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας


Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και 48 ακόμα Βουλευτές σχετικά με το πάγωμα της διαδικασίας ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με Διοίκηση της Παράταξης «Δύναμη Ζωής» με Περιφερειάρχη την κα Ρένα Δούρου είχε φτάσει στο στάδιο της παράδοσης της μελέτης από την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την συνέχιση της διαδικασίας και δεν εκμεταλλεύτηκε την δυνατότητα ένταξης του έργου αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στην Πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τα εμβληματικά κτίρια μέσω της οποίας θα μπορούσε να λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση για την εκτέλεση του έργου. Συνέπεια όλων αυτών είναι καθυστέρηση του έργου της “Διπλής Ανάπλασης”.

Ο Κ. Ζαχαριάδης τονίζει: «Η Περιφέρεια Αττικής καθυστερεί την αποκατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και δεν εκμεταλλεύτηκε την δυνατότητα ένταξης του έργου αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στην Πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τα εμβληματικά κτίρια μέσω της οποίας θα μπορούσε να λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση για την εκτέλεση του έργου. Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε καθυστέρηση και του έργου της “Διπλής Ανάπλασης”»

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζεται: 

Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας συμπυκνώνει μνήμες και Ιστορία και αποτελεί – ταυτόχρονα - μια πολύτιμη πολεοδομική ανάσα σε σχέση με την πυκνοδομημένη πόλη της Αθήνας. Πολυκατοικίες που στέκονται στη Λ. Αλεξάνδρας για να μας θυμίζουν τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και άλλες κρίσιμες ιστορικές στιγμές της Ελλάδος όπως τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944, μιας και απομεινάρια από τις σφαίρες των συγκρούσεων υπάρχουν ακόμα στους τοίχους τους.

Το 2003 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ως διατηρητέα μνημεία τις 2 από τις 8 πολυκατοικίες (πίσω από τον Άγιο Σάββα) και το 2009 περιέλαβε στα Διατηρητέα Μνημεία και τις υπόλοιπες 6 «…επειδή αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κτιρίων κοινωνικής κατοικίας του Μοντέρνου Κινήματος (από τα ελάχιστα εναπομείναντα) ιδιαίτερα σημαντικών για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής της μεσοπολεμικής περιόδου και της ιστορικής εξέλιξης της πόλης των Αθηνών» (ΦΕΚ 1747 Β’/26.11.2003 και ΦΕΚ 62 Α.Α.Π./13.02.2009).

Το εν λόγω κτηριακό συγκρότημα παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής από την ΕΤΑΔ Α.Ε., χωρίς αντάλλαγμα, με το άρθρο 62 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α΄ 149) και η Διοίκηση της Παράταξης «Δύναμη Ζωής» με Περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση και αξιοποίησή του, προγραμμάτισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» το οποίο ενεγράφη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής με Κωδικό Αριθμό Εξόδου (ΚΑΕ) 9729.01.024.

Με το έργο αυτό, πέραν της διάσωσης της ιστορικότητας των κτισμάτων και της ανάδειξης της προσφυγικής μνήμης με την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα καλύπτονταν και μια κοινωνική ανάγκη καθώς το έργο σχεδιαζόταν ούτως ώστε σημαντικό μέρος των προσφυγικών κατοικιών να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία συγγενών ασθενών, που χρήζουν θεραπείας, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», καθώς και ένα μέρος τους για φιλοξενία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στις 19.7.2019 η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.», ο φορέας που συνέστησε με τον ν. 4539/2018 (ΦΕΚ Α΄ 89) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως, μεταξύ άλλων, των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της Αθήνας, προώθησε στην Περιφέρεια Αττικής με πλήρες δικαίωμα χρήσης, ως δωρεά, τη μελέτη «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΨΕΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΣΤΑΣΕΩΝ στις ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΚΤΩ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ», η οποία εκπονήθηκε με ανάθεση και δωρεά ως προς το κόστος εκπόνησης από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. για λογαριασμό της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Επίσης το Υπ. Οικονομικών κατέβαλε τον Απρίλιο του 2019, το ποσό των 10εκ. € «έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» στην «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίησή τους στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.

Με την αριθ. 182/2019 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που λήφθηκε στις 25.7.2019, αποφασίστηκε η κατ’ αρχήν αποδοχή της δωρεάς της μελέτης από την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» και ο καθορισμός των όρων παραλαβής και έγκρισης αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 2Α του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ Α΄ 42). Στη συνέχεια η μελέτη τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και της Περιφέρειας Αττικής για ένα μήνα όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Η μελέτη που παρέδωσε η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.», περιλάμβανε Εγκεκριμένη Οικοδομική Άδεια, Πλήρη Μελέτη Αρχιτεκτονικών, Στατικών και Ηλεκτρομηχανολογικών, Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού με Θετική Γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, καθώς και Θετική Γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ περί εξαίρεσης από τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού – λόγω του ότι πρόκειται για Μνημεία τα οποία θα αποκατασταθούν ως έχουν χωρίς μείζονες αρχιτεκτονικής παρεμβάσεις - όπως και Τεύχη Δημοπράτησης και είχε προχωρημένη ωριμότητα εγκρίσεων για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Επιπλέον, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, προώθησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την ωρίμανση των έργων αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας και για την συνδρομή της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, στην επίλυση τεχνικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως ο υπόγειος χώρος στάθμευσης και οι συναφείς πολεοδομικές ρυθμίσεις του περιβάλλοντος χώρου, για το οποίο απαιτείται και η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Από τότε ουδεμία ουσιώδης εξέλιξη υπάρχει από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, παρά μόνον το έργο παραμένει εγγεγραμμένο, όπως προαναφέρθηκε, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και δεν έχει απενταχθεί. Όμως δεν διατίθενται πιστώσεις, καθώς στον Προϋπολογισμό έτους 2021 έχει εγγραφεί η στοιχειώδης πίστωση των μόλις 1.000 €.

Παράλληλα μεσολάβησε η αναθέρμανση του έργου της “Διπλής Ανάπλασης”, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον χώρο των προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ως προς τον περιβάλλοντα χώρο αυτού. Ως γνωστόν στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης, όμως για το ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Αθηναίων. Επισημαίνουμε ότι τέτοια απαίτηση δεν τίθεται για το έργο της αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, η οποία αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Περαιτέρω σημειώνουμε ότι οι εργασίες που θα απαιτηθεί να γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, του υπογείου χώρου στάθμευσης συμπεριλαμβανομένου, οφείλουν να εκτελεσθούν χρονικά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ίδιων των Προσφυγικών Πολυκατοικιών. Διότι τμήμα των εργασιών αποκατάστασης αποτελεί η στατική ενίσχυση και η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, χωρίς την συντέλεση της οποίας ουδεμία εργασία στον περιβάλλοντα χώρο μπορεί να εκκινήσει, καθότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, αν τυχόν γίνουν εκσκαφές και μάλιστα βαθιές για δημιουργία υπογείου χώρου στάθμευσης, δίπλα σε κτίσματα τα οποία παρουσιάζουν τρωτότητα ως προς την στατική τους επάρκεια.

Συνεπώς, ενδέχεται η καθυστέρηση της αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών από την Περιφέρεια Αττικής, της οποίας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη, όπως προαναφέρθηκε, να οδηγήσει σε καθυστέρηση το ίδιο το έργο της “Διπλής Ανάπλασης”.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν εκμεταλλεύτηκε την δυνατότητα ένταξης του έργου αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στην Πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τα εμβληματικά κτίρια, με τίτλο «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ VIII ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών κτιρίων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αξιοποίηση /αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας»» (ΑΔΑ: 9Β9Σ465ΧΘ7-Ξ98), μέσω της οποίας θα μπορούσε να λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση για την εκτέλεση του έργου. Η πρόσκληση έληξε στις 31.10.2019 και σαφώς υπήρχε χρόνο για την υποβολή αιτήματος ένταξης, μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας δημόσιας διαβούλευσης για την αποδοχή δωρεάς της Μελέτης στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο της ανάπλασης των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας;

- Προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου με δεδομένη την απραξία της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία παραχωρήθηκε η σημαντική και ιστορική, αυτή δημόσια περιουσία;

- Προτίθενται να επανεκδώσουν Πρόσκληση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά η υλοποίηση του έργου;

- Υπάρχουν τα 10εκ € στο ταμείο της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε για να χρησιμοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαχαριάδης Κώστας

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Βούτσης Νίκος

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φλαμπουράρης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)