to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 05.04.2018

Διεθνή

Την αποφυλάκιση του Πουτζντεμόν αποφάσισε το γερμανικό δικαστήριο

Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη σήμερα υπέρ της αποφυλάκισης με εγγύηση κι υπό περιοριστικούς όρους του τέως προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και επισήμανε ότι η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς εκεί, όχι όμως βάσει της σοβαρότερης κατηγορίας της εξέγερσης, όπως αξιώνει η Μαδρίτη.


Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα αποφυλακιστεί αμέσως μόλις καταβάλει την εγγύηση των 75.000 ευρώ, όμως θα πρέπει να παραμείνει στη Γερμανία καθώς δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα χωρίς την έγκριση των εισαγγελικών αρχών, εξήγησε απόψε μια εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Φράουκε Χόλμερ, ο Πουτζντεμόν είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Η εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι αν ληφθεί τελικά απόφαση για την έκδοσή του στην Ισπανία με την κατηγορία της διαφθοράς, τότε η Ισπανία δεν θα μπορεί να τον δικάσει για την κατηγορία της εξέγερσης.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν που αποφάσισε την αποφυλάκιση του Πουτζντεμόν υπό όρους έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε να εκδοθεί στη Μαδρίτη βάσει της κατηγορίας περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος, όχι όμως και για την κατηγορία της εξέγερσης, όπως ζητά η Ισπανία, επειδή στο γερμανικό ποινικό δίκαιο δεν υφίσταται αυτό το αδίκημα.

Σεβόμαστε την απόφαση, λέει η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι σέβεται την απόφαση που εξέδωσε γερμανικό δικαστήριο, το οποίο απέρριψε σήμερα το αίτημα έκδοσης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, βάσει της κατηγορίας της εξέγερσης.

«Η κυβέρνηση δεν εκφέρει ποτέ γνώμη για τις δικαστικές αποφάσεις, ιδίως όταν έχει να κάνει με αποφάσεις δικαστηρίων που ελήφθησαν σε ξένη χώρα. Πάντοτε σέβεται αυτές (τις αποφάσεις), είτε τις επικροτεί είτε όχι» επισήμανε μια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το γερμανικό δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει το αίτημα έκδοσης του Καταλανού πολιτικού στη βάση της λιγότερο σημαντικής κατηγορίας της κατάχρησης κρατικών πόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)