to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 04.04.2017

Κοινωνία

Την απαλλαγή του Β. Παπαγεωργόπουλου για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής πρότεινε ο εισαγγελέας

Την καταδίκη μόνο της υπαλλήλου που ήταν η διαχειρίστρια για την «Παγία Προκαταβολή» πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζεται ένα από τα οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.


Ο εισαγγελέας Βασίλης Τσαρδάκας πρότεινε στο δικαστήριο την αθώωση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωγόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια αλλά και των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών (Μιχάλης Ζορπίδης, Αναστάσιος Γερογιάννης, Θεόδωρος Αθανάσαρος) που κάθονται στο εδώλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Για δύο από τους υπαλλήλους έκρινε ότι θα έπρεπε να τιμωρηθούν για αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τα οποία ήδη έχουν παραγραφεί και ουσιαστικά πρότεινε την ενοχή της διαχειρίστριας μόνο για το αδίκημα της απιστίας το ύψος της οποίας σύμφωνα με τον εισαγγελέα ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

«Το κεντρικό πρόσωπο είναι η διαχειρίστρια που φέρει την κύρια ευθύνη για το έλλειμμα. Μας προέκυψαν στοιχεία ότι ο τρόπος διαχείρισης της πάγιας σχεδιάστηκε από όλους; Κατά την προσωπική μου άποψη κοινή βούληση δεν υπήρξε» είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ενώ αναφερόμενος στις ευθύνες του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα και των τριών αντιδημάρχων Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους . Αφού τα εισηγούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να τα εγκρίνουν. Για το δήμαρχο δεν προέκυψε το παραμικρό».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα το κεντρικό αδίκημα στην υπόθεση θα έπρεπε να ήταν η υπεξαίρεση αλλά όπως είπε δεν είναι επιτρεπτή μία τέτοια μεταβολή της κατηγορίας. «Οι προμηθευτές έπαιρναν τα χρήματα τους; Δεν το ξέρουμε. Μια υπεξαίρεση είναι φανερότατη. Με τον λογαριασμό της παγίας χάθηκε η μπάλα» είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Η απολογία Παπαγεωργόπουλου

Στην απολογία του μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ανέλαβε την… πολιτική ευθύνη που του αναλογεί λέγοντας όμως ότι δε γνώριζε το παραμικρό για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. «Η πολιτική ευθύνη ανήκει 100 τοις εκατό σε μένα, διότι η κακοδιαχείριση έγινε επί των ημερών μου. Δεν μας απασχόλησε ποτέ η λέξη ‘Παγία’ στα 12 χρόνια της δημαρχιακής μου θητεία. Εδώ μέσα στο ακροατήριο έγινα σοφότερος» είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Το κατηγορητήριο

Η υπόθεση της «Παγία» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροδαπανών του δήμου, ενώ η ζημιά που- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- προκλήθηκε στο Δημόσιο, από το 1999 έως το 2007, ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Στο εδώλιο του δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί εκτός από τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρώην γενικό γραμματέας και τους τρεις αντιδημάρχους, άλλοι 11 δημοτικοί υπάλληλοι. Ανάμεσα στις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι αυτές της απιστίας, της απάτης, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και όταν ολοκληρωθούν θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης.

Πληροφορίες από dailythess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)