to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 20.10.2020

Πολιτική

Παιχνίδι νεύρων από την Άγκυρα: Κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Μια «ανάσα» από το Καστελόριζο έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σπάζοντας τα 12 ναυτικά μίλια, κινούμενο σε απόσταση 9-10 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει ρότα με κατεύθυνση νoτιοδυτικά - Η Αθήνα μετά το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα την γειτονική μας χώρα - «Μπαταριές στον αέρα τα περί αναστολής τελωνειακής ένωσης Ε.Ε - Τουρκίας», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εξακολουθεί να κινείται εδώ και περίπου οκτώ ώρες με κλειστό πομπό σε αντίθεση με τα δύο συνοδευτικά πλοία που το ακολουθούν και ανοιγοκλείνουν τους πομπούς τους.

Το «Oruc Reis» ακολουθεί πιστά τη Navtex της Άγκυρας που έχει προκαθορισμένο όριο τα 6,5 ναυτικά μίλια του συμπλέγματος της Μεγίστης. Η Navtex λήγει σε δύο ημέρες και μένει να δούμε αν θα βγει νέα ή το «Oruc Reis» θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, το ερευνητικό σκάφος και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία αλλά και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση.  Όσον αφορά στο τι θα κάνει η Ελλάδα αν το «Oruc Reis» έφτανε στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

[Η πορεία του συνοδευτικοί πλοίου ΑΤΑΜΑΝ]

Αντιδήμαρχος Καστελόριζου: Δεν υπάρχει οπτική επαφή με το Oruc Reis - Πετούν drones πάνω από το νησί

«Δεν υπάρχει οπτική επαφή με το Ορούτς Ρέις», δήλωσε το πρωί της Τρίτης στα «Παραπολιτικά» ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος τονίζοντας ότι «η πορεία του ερευνητικού σκάφους είναι προς το νησί».

Ο κ. Αμύγδαλος σημείωσε πως «το ηθικό των κατοίκων είναι καλό», ενώ επισήμανε πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν καλά στη δουλειά τους και έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες».

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου ανέφερε πως πετούν drones πάνω από το νησί.

«Πλέον προσπαθούμε να είμαστε καλά από τώρα και πίσω γιατί φήμες, λόγια τόσους μήνες, πράγματα τα οποία μπορεί να μην στέκανε τώρα πάμε προς μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σιγά-σιγά. Δεν υπάρχει ακόμα οπτική επαφή με το Ορούτς Ρέις, πρέπει να φτάσει σε κάποια μίλια αν μπει μέσα από τα 12 ή κάτω θα αρχίσει να φαίνεται πολύ καθαρά. Από ότι έβλεπα το πρωί η πορεία του είναι προς τα εδώ ξεκάθαρα. Θα έρθει στην άκρη της Navtex στα 6-6,5 μίλια εκεί νομίζω ότι είναι ο στόχος του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμύγδαλος.

Εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά ο Δένδιας

Στο μεταξύ, να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ζητά η Ελλάδα με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

   Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

   Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με επιστολές στους ομόλογούς του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, ζητά να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. λέει τώρα ο Γεραπετρίτης

Οι επιστολές της Αθήνας τόσο προς τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όσο και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι έχουν παραληφθεί επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ερωτηθέντες για το θέμα το μεσημέρι της Τρίτης.

   «Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Βαρέλι. Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, τον κ. Ντομπρόβσκις. Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης Άννα Πισονέρο και συμπλήρωσε ότι «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».

   Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον κ. Μπορέλ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού

«Αντί για κυρώσεις, μπαταριές στον αέρα από την κυβέρνηση με την αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας», είναι το πρώτο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία καλεί την κυβέρνηση να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

Με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα. Αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ.

Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα.

Ο κ Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)