to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 26.10.2018

Διεθνή

Την ανάγκη της συνοχής της κοινωνίας τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος

Την ανάγκη της κοινωνικής συνοχής τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην πανηγυρική ομιλία του με την ευκαιρία της σημερινής 63ης επετείου της αυστριακής Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας, ενώ στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την πρώτη του εμφάνιση υπό αυτή την ιδιότητα, στις σημερινές επίσημες τελετές.


Τόσο ο Αυστριακός πρόεδρος όσο και ο καγκελάριος, παρέπεμψαν στις ομιλίες τους στην επικείμενη 100 η επέτειο από την ίδρυση της Αυστριακής Δημοκρατίας την 12 η Νοεμβρίου 1918, υπενθυμίζοντας τις "μαύρες" εποχές του πρώτου ήμισυ αυτών των 100, αλλά επαινώντας ταυτόχρονα την επιτυχή ανασυγκρότηση της χώρας και την ισχυρή κοινωνική συνοχή, μετά από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του προηγούμενου αιώνα.

Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν υπενθύμισε την αποτυχία της πολιτικής, την αυταρχική κυριαρχία, τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις ανείπωτες βαρβαρότητες του Ολοκαυτώματος, επισημαίνοντας πως η "ιστορία επιτυχίας" της Αυστριακής Δημοκρατίας ξεκίνησε μετά το 1945, έχοντας ως προϋπόθεση την κοινωνική συνοχή.

Ο ίδιος τόνισε την σημασία της ενότητας και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι "όποιος αγαπά την πατρίδα του, είναι υπέρ της Ενωμένη Ευρώπης, γιατί η ΕΕ είναι εγγυητής για την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία".

"Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε αυτή την γενιά που ανοικοδόμησε την Αυστρία μετά τον πόλεμο", παρατήρησε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο καγκελάριος Κουρτς, σημειώνοντας πως η πίστη αυτών των ανθρώπων στην Αυστρία, βοήθησε να εξαλειφθούν τα σύνορα μεταξύ των στρατοπέδων που είχαν οδηγήσει σε διχασμό, κάτι, που, όπως ανέφερε, είναι και σήμερα εξίσου σημαντικό.

Η σημερινή επέτειος της Αυστριακής Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε επίσημες τελετές με συμμετοχή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με πλήθος εκδηλώσεων πανηγυρικού χαρακτήρα με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί με καταθέσεις στεφάνων από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Πλατεία Ηρώων στο κέντρο της Βιέννης, στο μνημείο για τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της αυστριακής Αντίστασης.

Στις εκδηλώσεις και τις επιδείξεις των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων στην Πλατεία των Ηρώων αλλά και σε γειτονικές πλατείες, βρέθηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων έως και ένα εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με έναν αποψινό απολογισμό των αρχών.

Πολλές χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες τόσο στο προεδρικό μέγαρο (στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όπου στεγάζεται προσωρινά και η αυστριακή Βουλή λόγω των έργων ανακαίνισης του κτιρίου της) και την καγκελαρία, όσο και σε υπουργεία, που είχαν ανοίξει σήμερα τις αίθουσες τους στο κοινό.

Η 26 η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26 ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα - έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική ΄Ενωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το Συνταγματικό Νόμο για τη Διαρκή Ουδετερότητα της Αυστρίας.

Η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως "κόρη οφθαλμού" από τον αυστριακό λαό, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητά του τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της και το γεγονός αυτό - που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -- έχει οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)