to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 04.02.2019

Κοινωνία

Την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης από τη Θεσσαλονίκη

«Τα πρόσφατα ειδεχθή γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου (στο ΑΠΘ), μας θυμίζουν ότι πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ


Την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο (David Tiano), υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου από το 1920, που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942.

«Τα πρόσφατα ειδεχθή γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου (στο ΑΠΘ), μας θυμίζουν ότι πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα: να παρέχουμε περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη πληροφόρηση, να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και να υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και την καταπίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε το μνημείο στο ΑΠΘ, που πρόσφατα έγινε στόχος βανδάλων.

«Καθώς περνούν τα χρόνια, θα πρέπει να συνεχίσουμε να κουβαλάμε αυτή τη δάδα και να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της μνήμης αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας για τις νέες γενιές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και θυμήθηκε πως στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση είχε ακούσει την ιστορία του Ντάνυ Μπεναχμία (Danny Bennahmias), επιζώντα του Άουσβιτς, ο οποίος μετά τον πόλεμο ξεκίνησε μια νέα ζωή στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε επίσης τον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μουσεία» στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και εξήρε τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Κέντρου Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας πως «είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Οι ΗΠΑ με ικανοποίηση βλέπουν ότι αυτό το έργο προχωράει με τη στήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», σημείωσε ο κ. Πάιατ σε σχέση με το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Αναφέρθηκε, δε, στα θύματα του Ολοκαυτώματος και τα παιδιά τους, λέγοντας πως «έχουμε ευθύνη να τους τιμάμε, να σεβόμαστε το θάρρος τους, το οποίο μας δίνει δύναμη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημερινή εκδήλωση, τη διάλεξη προς τιμήν του Δαυίδ Τιάνο με θέμα «η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης 1945-1946: Επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή» από τον Δρα Λέοντα Ναρ, λέγοντας πως σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε αλλά και να διασφαλίσουμε ότι «ποτέ ξανά» δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο.

Τον Αμερικανό πρέσβη υποδέχθηκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος και άνοιξε με χαιρετισμό του την εκδήλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)