to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 09.12.2020

Πολιτική

Την ανάγκη να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία επανέλαβε ο Γ. Μουζάλας

Ο Υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης ακολουθώντας το γνωστό, έντονο στυλ του με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών, δε μπόρεσε να κρύψει και στο ζήτημα του ανοίγματος των βιβλιοπωλείων, ούτε την αμηχανία του, ούτε το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία θα παραμείνουν εντέλει κλειστά επ αόριστον.


Στην ομιλία του στην συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης με θέμα: «Ανάγκη να μείνουν τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown» προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ι. Μουζάλας αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν αναγκαίο το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και στη ζωτικής σημασίας ανάγκη για τον πληθυσμό, κατά την περίοδο της καραντίνας έναντι στην πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που τα κρατάει κλειστά μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, τόνισε το πόσο είναι λάθος να μην έχουν ενταχθεί και συμπεριληφθεί τα βιβλιοπωλεία στα καταστήματα που έχουν χαρακτηριστεί πρώτης ανάγκης και λειτουργούν υπό το καθεστώς του lockdown επικαλούμενος τόσο τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ όσο και την πραγματικότητα που δείχνει ότι μέσα στην πανδημία στενά συνδέονται η εκπαίδευση, η υγεία και ο πολιτισμός. Ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι ανάγκη να επανορθώσετε αυτήν την αβλεψία, τα μικρά βιβλιοπωλεία και γενικότερα τα βιβλιοπωλεία είναι χώροι ελεγχόμενοι, οι άνθρωποι που προσέρχονται σε αυτά είναι άνθρωποι πειθαρχημένοι, δεν έχει νόημα σε εσάς να αναλύσω τη σημασία ενός βιβλιοπωλείου, είναι εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα και για την έρευνα, είναι φαρμακείο ψυχής, είναι επίσης το μικρό συνοικιακό βιβλιοπωλείο το ψιλικατζίδικο της εκπαίδευσης, εκεί δηλαδή που το παιδί θα πάρει το τετράδιο του, το μολύβι του αυτά τα οποία χρειάζονται για να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευση έτσι έστω όπως αυτή γίνεται.»

O βουλευτής Γ. Μουζάλας τόνισε επίσης, το πόσο λάθος είναι η πολιτική της Κυβέρνησης εξαιρώντας από τη λειτουργία τα βιβλιοπωλεία αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε 37 χώρες που βρίσκονται σε lockdown τα βιβλιοπωλεία παραμένουν ανοιχτά και ότι τα 1400 βιβλιοπωλεία που το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί λόγο διασποράς του ιού.

Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να προσεγγίσει το θέμα σε ρεαλιστική βάση και να δεσμευτεί ότι θα εξετάσει το ζήτημα της επαναλειτουργίας των βιβλιοπωλείων το συντομότερο δυνατό ενώ αναφέρθηκε και στη πρωτοβουλία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη της Βουλής και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει ένα μεγάλο πακέτο βιβλίων για να στηθούν βιβλιοθήκες στις μονάδες covid μέσα στα νοσοκομεία. Βρισκόμαστε στην φάση πρακτικής υλοποίησης αυτού του πράγματος σε συνεννόηση με την ομοσπονδία γιατί κύριε Υπουργέ αυτό δείχνει την μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος από το βιβλίο. Δεν είναι μια πολυτέλεια είναι μια ανάγκη την οποία οφείλουμε να ικανοποιήσουμε και οφείλουμε επίσης να καλλιεργήσουμε.»

Και συμπλήρωσε: «Το αίτημα είναι επιτρέψτε τα βιβλία, επιτρέψτε τα βιβλιοπωλεία, επιτρέψτε τα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονίας, επιτρέψτε τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, επιτρέψτε όλους αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κάτι όπως είπατε και εσείς σαν άνθρωπος που πουλάει βιβλία το ξέρετε… σήμερα είναι μια ευκαιρία … όχι να πείτε «ναι Μουζάλα, σήμερα θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία» το καταλαβαίνω δεν λύνεται έτσι αυτό το θέμα, να πείτε όμως σήμερα στον ελληνικό λαό ότι η σκέψη αυτή έχει μια λογική κοινή που ο κόσμος την καταλαβαίνει…θα προσπαθήσουμε να δούμε τι θα γίνει.

Ο Υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης ακολουθώντας το γνωστό, έντονο στυλ του με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών, δε μπόρεσε να κρύψει και στο ζήτημα του ανοίγματος των βιβλιοπωλείων, ούτε την αμηχανία του, ούτε το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία θα παραμείνουν εντέλει κλειστά επ αόριστον.

#βιβλιοπωλεία #βουλη #συριζα_προοδευτικη_συμμαχια #συμπραξη_εκδοτών

Ακολουθεί και το link για το video στη σελίδα facebook Ιωάννης Μουζάλας-Ioannis Mouzalas

https://www.facebook.com/IMouzalas/videos/861677377939634η

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)