to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 21.12.2017

Κοινωνία

Την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση ζητεί η ΟΙΕΛΕ

Με επιστολή προς στους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας


Με επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που πολλοί επιχειρηματίες επιχειρούν να καταστήσουν κενό γράμμα μη εφαρμόζοντάς την.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΙΕΛΕ, ζήτησε την επαναφορά του 13ουκαι του 14ου μισθού, όπως προβλέπει ο Ν. 4472/2017, ο οποίος ορίζει την εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ:

Αυτή τη στιγμή, με το πρόσχημα απόφασης του ΝΣΚ (214/2012) που μιλά για υποχρεωτική ισοτίμηση των αμοιβών μας με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών, ισχύει το εξής παράδοξο. Αν και παρακολουθούμε τις αμοιβές των δημοσίων εκπαιδευτικών, οι αποζημιώσεις απόλυσης είναι πλήρως πετσοκομμένες από αυτές και ακολουθούν αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων! Επίσης,  αν και ενταχθήκαμε στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα, δεν λαμβάνουμε 13ο και 14ο μισθό!

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

(Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι στα σχολεία που ακόμη δίδονται αυτές οι αποζημιώσεις, είτε πρόκειται να περικοπούν, είτε να καταργηθούν τελείως!)

Από τη διπλή αυτή παρανομία κερδίζουν (ναι, σωστά μαντέψατε) οι σχολάρχες που έχουν, ως συνήθως, μονά-ζυγά δικά τους. Θυμίζουμε, απλώς, ότι τα τελευταία χρόνια (και ειδικά την περίοδο 2010-14) με σωρεία ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (αλλά και τα δημόσια ταμεία) χάνουν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία καρπώνονται οι επιχειρηματίες της γνώσης. Ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο λιγότερο χτυπημένος από την κρίση, βάσει όλων των επίσημων ερευνών, εμφανίζει την πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου εις βάρος των εργαζόμενων.

Στην επιστολή της η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει πως, με βάση στοιχεία από πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων οι συνάδελφοι είναι επί μήνες απλήρωτοι και μάλιστα εν όψει εορτών, ότι ελάχιστα σχολεία δηλώνουν τις δράσεις τους με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η φοροδιαφυγή.

Επειδή αυτή η εικόνα χάους και αποδιοργάνωσης έχει φέρει στα οικονομικά τους όρια εκατοντάδες συναδέλφους που είναι απλήρωτοι και μάλιστα μέσα στην εορταστική περίοδο, η Ομοσπονδία ζήτησε από τους Υπουργούς την ανάληψη άμεσων δράσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ιδιωτικά σχολεία.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

ΠΡΟΣ



  • Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου


  • Τον  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου





Κύριε Υπουργέ/Κυρία Υπουργέ,


Δυστυχώς παρά την ψήφιση ενός νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση (Ν. 4415/2016 και 4472/2017) που αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση και προστατεύει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών της εκπαίδευσης επιχειρούν να ακυρώσουν στην πράξη τους νόμους.


Όπως έχουμε δημόσια ανακοινώσει και έχουμε θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, με το Ν. 4472/2017, στο άρθρο 56, προβλέπεται εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Τούτο σημαίνει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμως, επειδή ακριβώς εργάζονται  με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, θα πρέπει να λάβουν εκ νέου το 13ο και τον 14ο  μισθό . Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει το ακόλουθο νομικό παράδοξο.


Από τη μία, αν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν υποχρεωτικά (με βάση τη Γνωμοδότηση 214/2012 του ΝΣΚ) τις αποδοχές των δημόσιων εκπαιδευτικών, αυτό δεν ισχύει για τις αποζημιώσεις τους οι οποίες, με βάση το Ν. 4472/2017 είναι δραματικά συρρικνωμένες (δέον να τονιστεί ότι με τον Ν.4415/2016 ίσχυαν για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι πλήρεις αποζημιώσεις του δημόσιου τομέα).


Από την άλλη, αν και ο Ν. 4472/2017 εξισώνει τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτές του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν καταβάλλονται σ΄ αυτούς ο 13ος και ο 14ος μισθός!


Είτε, δηλαδή, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν καθεστώς πληρωμής δημόσιων εκπαιδευτικών, είτε ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν τους καταβάλλονται ορισμένες από τις νόμιμα καθιερωμένες αποδοχές. Τα χρήματα αυτά που δεν καταβάλλονται στους εκπαιδευτικούς δεν καταλήγουν στον κρατικό κορβανά, αλλά ενισχύουν τα έσοδα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από το παράδοξο αυτό!


Και δυστυχώς, αντί να επανέλθουν οι νόμιμες αυτές αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα, πληροφορούμαστε ότι σε ιδιωτικά σχολεία που ακόμη χορηγούνται, είτε θα περικοπούν, είτε θα καταργηθούν! Μονά-ζυγά υπέρ των σχολαρχών!


Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην τυπική ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με στοιχεία από πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:


  • Παρά το γεγονός ότι αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ο έλεγχος των μισθοδοτικών καταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σε πολλά σχολεία οι εκπαιδευτικοί είναι επί μήνες απλήρωτοι και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εορτές.

  • Ελάχιστα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δηλώνουν τις δράσεις τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να οξύνεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Θεωρούμε πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών (που από το 2010 έως και σήμερα χάνουν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα οποία καταλήγουν στα ταμεία των σχολαρχών) και η αντιμετώπιση της συστηματικής παραβίασης των νόμων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ιδιωτικά σχολεία και τη δημιουργία, όπως έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν, μικτού (από τα δύο Υπουργεία) ελεγκτικού σώματος εξειδικευμένων υπαλλήλων.


Η ασυδοσία ορισμένων και η άγρια αναδιανομή πλούτου εις βάρος των εργαζόμενων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι καιρός να μπει μια τάξη σε ένα χώρο οικονομικής δραστηριότητας που, αν και έχει τις μικρότερες απώλειες από την κρίση και έχει τύχει σωρείας ευνοϊκών εργοδοτικών ρυθμίσεων την περίοδο 2010-14, εκμεταλλεύεται άγρια τους εργαζόμενους.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)